Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Dünya genelinde aşılanan insan sayısı 700 milyonu aştı, ABD’nin Hawaii eyaleti aşılama programını tüm yetişkinlere açan 50. eyalet oldu

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), AstraZeneca aşısı ile beyinde oluşan kan pıhtılaşması arasında bir bağlantı olduğunu ancak pıhtılaşmaya neyin, neden olduğunun tam olarak bilinmediğini açıkladı. ABD’nin Hawaii eyaleti tüm yetişkinlerin aşıya erişebildiği 50. eyalet oldu. Hindistan’ın aşı ihracatını azaltmasıyla aşılama programına ara vermek zorunda kalan Nepal, Çin’den gelen 800 bin doz Sinopharm aşısı ile vatandaşlarını yeniden aşılamaya başladı. “Our World in Data” adlı veri tabanına göre dünya genelinde aşı olan kişi sayısı 700 milyonu aştı. Kanada’nın en kalabalık eyaleti Ontario, artan vaka sayıları nedeniyle bir ay sürmesi planlanan yeni kapanma önlemlerini duyurdu. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi. 

Avrupa İlaç Ajansı, AstraZeneca aşısı ile beyinde oluşan kan pıhtılaşması arasında bir bağlantı olduğunu açıkladı 

Oxford Üniversitesi ve İngiliz-İsviçre merkezli ilaç şirketi AstraZeneca tarafından üretilen koronavirüs aşılarının beyinde kan pıhtılaşmasına neden olduğu gerekçesiyle birçok ülkede kullanımı askıya alınmıştı. Avrupa İlaç Ajansı (EMA), konuya ilişkin salı (7 Nisan) günü yaptığı açıklamada, AstraZeneca aşısının beyinde oluşan kan pıhtılaşmasıyla bir bağlantısı olduğunu ancak buna tam olarak neyin neden olduğunun henüz bilinmediğini söyledi. EMA, AstraZeneca aşısının incelenmesinin devam ettiğini ve yeni sonuçların bulunmasıyla daha geniş bir açıklama yapılacağını aktardı. 

AstraZeneca ise daha önce, dünya genelinde aşıyı alan kişiler üzerinde yürütülen araştırmaların kan pıhtılaşmasının aşı nedeniyle oluşmadığını ortaya koyduğunu açıklamıştı. AstraZeneca aşısının kullanımını askıya olan ilk ülke olan Almanya, aşının ilk dozunu alanların ikinci dozlarını şimdilik bekletme kararı almıştı. Norveç ve Danimarka ise aşının kullanımını şimdilik tamamen askıya almaya karar verdi. Hollanda, cuma günü 60 yaş altı kişiler için aşının kullanımının geçici olarak askıya alındığını duyurdu. Kanada ve Fransa 55 yaş, İsveç ve Finlandiya ise 65 yaş altı vatandaşlar için benzer kararlar aldı.

İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA) da AstraZeneca aşısını alan 30 kişide kan pıhtılaşması görüldüğünü ve bu kişilerden yedisinin hayatını kaybettiğini aktardı. İngiltere son olarak, AstraZeneca aşısının 30 yaş altındaki kişilere uygulanmayacağını, AstraZeneca aşısı yerine Pfizer veya Moderna aşılarının uygulanacağını açıkladı. 

ABD’nin Hawaii eyaleti yetkilileri, 18 yaş ve üzeri herkesin aşı olabileceğini açıkladı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Hawaii eyalet yetkilileri, 19 Nisan Pazartesi gününden itibaren eyaletteki bütün yetişkinlerin aşı olabileceğini duyurdu. ABD Başkanı Joe Biden’ın tüm eyaletlerin aşılama programlarındaki sınırlamaları kaldırmaları gerektiğine yönelik açıklamasının hemen ardından aşı uygunluğunu genişleten Hawaii, ülke genelinde tüm yetişkinlere aşı uygunluğu getiren 50. eyalet oldu. 

Hawaii Sağlık Departmanı Sözcüsü Brooks Baehr, “Bu bütün yetişkinlerin 19 Nisan’dan itibaren aşı olabileceği anlamına gelmiyor. Maalesef elimizde yeterli aşı yok” dedi.  

Hawaii, son iki hafta içinde koronavirüs vakalarında yüzde 33’lük bir artış bildirmişti. Eyaletin sağlık yetkilileri, son yirmi dört saatte ise 113 yeni vaka tespit edildiğini açıkladı. 

Çin, Nepal’e 800 bin doz Sinopharm aşısı gönderdi

Güney Asya ülkesi Nepal, yaklaşık üç hafta önce aşı yetersizliğinden dolayı aşılama programına ara vermişti. Bu aranın ardından Çin tarafından gönderilen 800 bin doz Sinopharm aşısı ile ülkedeki aşı programı yeniden başlatıldı.

Nepal aşılama programına Hindistan’dan temin edilen aşılar ile başlamıştı ancak Hindistan’ın geçen haftalarda ülkede artan vaka sayıları nedeniyle aşı ihracatını azaltma yoluna gitmiş ve Nepal bu kesintiden en fazla etkilenen ülkelerden biri olmuştu. Hindistan Serum Enstitüsü CEO’su konuya ilişkin, “Aşı ihracatı haziran ayına kadar yeniden başlatmayı umuyoruz” dedi.  

Nepal Sağlık Bakanlığı yetkilisi Taranath Pokhrel, Çin hükümetinin Nepal’den aşılama programında öğrencilere ve sınır ötesi ticaret yapan kişilere öncelik verilmesini istediğini belirterek, “Muhtemelen enfekte kişilerin Çin’e geçme riskini azaltmak istiyorlar” diye konuştu.  

30 milyon nüfuslu Nepal’de şu ana kadar 1,7 milyonu aşkın kişi aşılandı.

“Our World in Data” adlı veri tabanına göre dünya genelinde aşı olan kişi sayısı 700 milyonu aştı

İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi’nin Our World in Data (Verilerle Dünyamız) adlı veri tabanına göre, 8 Nisan Çarşamba günü itibariyle dünya genelinde 700 milyonu aşkın kişi aşılandı.

Veriler, aşılamaya başlamayan ülkeler ve kıtalararası aşılama programları arasında ciddi bir farklılık olduğunu ve birçok ülkenin henüz aşılamaya başlamadığını ortaya koyarken daha fakir ülkeler COVAX aşı programına bağlı olarak, 2021 yılının sonuna kadar iki milyar doz aşı almayı umut ediyor. Veriler ayrıca, Afrika kıtasının genelinde diğer kıtalara göre daha az aşı yapıldığını gösteriyor.

Oxford’un derlediği veriler birçok ülkenin aşılamaya 60 yaş üstü kişilerle başladığını ortaya koyarken dünya genelinde en fazla aşılama yapan ülke İsrail. Şu an dünya genelinde kullanılan aşılar iki doz halinde yapılırken geçen şubat ayında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından acil kullanım izni alan Johnson & Johnson aşısı tek doz olarak uygulanıyor.

Kanada’nın Ontario eyaleti artan vakalar nedeniyle bir aylık kapanma önlemleri uygulayacak 

Kanada’nın en kalabalık eyaleti Ontario, artan vaka sayıları nedeniyle bir ay sürmesi planlanan yeni kapanma önlemleri ilan etti. Ontario Başbakanı Doug Ford, “Zorunda olmadıkça evden ayrılmayın” çağrısında bulundu. 

Ford, aşı programının öğretmenler, fabrika ve depo çalışanları da dahil olmak üzere yüksek riskli işlerde çalışanlara genişletildiğini ve en kısa sürede yüksek riskli grupların aşılanacağını açıkladı. Ontario eyaletinin yakın zamanda aşı uygunluğunu 18 yaş ve üzeri yetişkinleri kapsayacak şekilde genişletmesi bekleniyor. 

Ontario sağlık yetkilileri, eyaletteki birçok vakanın yeni varyantlardan oluştuğunu ve pek çok farklı bölgede yoğun bakım ünitelerinin dolmak üzere açıkladı. Ontario’da çalışan doktor Naheed Dosai, “Zorunda olmadıkça kimse dışarı çıkmamalı. Nihayetinde evde kalmak bir ayrıcalık. Şu ana kadar bunu öğrenemediysek ne zaman öğreniriz bilmiyorum. Yeni aşılama programıyla çalışmak zorunda olan işçilerin korunması amaçlanıyor” diye konuştu. 

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.