Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: AİHM zorunlu aşı uygulamasının insan haklarına aykırı olmadığını açıkladı, dünyada aşılanan insan sayısı 710 milyonu geçti

Yeni Zelanda hükümeti yetkilileri, kendi vatandaşları dahil Hindistan’dan gelen tüm yolcuların ülkeye girişlerinin askıya alındığını açıkladı. Our World in Data (Verilerle Dünyamız) adlı veri tabanına göre, dünya genelinde bugün itibariyle aşı olan kişi sayısı 710 milyonu aştı. ABD’li aşı üreticisi Johnson & Johnson, geçen haftalarda ülkenin Maryland eyaletinde bulunan aşı üretim merkezi çalışanlarının aşıda kullanılan malzemeleri karıştırması ve 15 milyon doz aşının kullanılamaz hale gelmesi sonucunda aşı sevkiyatlarının aksayacağını duyurdu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), zorunlu aşı uygulamasının insan haklarına aykırı olmadığını açıkladı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Yeni Zelanda, Hindistan’dan gelen yolcu girişlerini askıya aldı

Yeni Zelanda hükümeti, Hindistan’da artan vaka artışı nedeniyle bu ülkeye seyahat kısıtlaması getirildiğini açıkladı. 11 Nisan’da uygulanmaya başlanacak kısıtlamanın hem Hint hem de Yeni Zelanda vatandaşları için geçerli olacağı ve iki hafta süreceği belirtildi. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, “Hindistan’dan gelen yolcuların ülkemize girişlerini geçici olarak askıya alıyoruz. Hindistan’dan ülkemize gelen 60 kişinin koronavirüs testi pozitif çıktı. Biz bu riski azaltmak için bazı tedbirler almak zorundayız. Bu kısıtlamanın ülkeyle bir ilgisi yok, ülkede bulunan vaka sayılarıyla ilgisi var” diye konuştu.

Hintli İşçi Derneği Başkanı Sunil Kaushal ise Yeni Zelanda hükümetinin bu kararının ırkçı bir karar olduğunu belirterek, “Neden yalnızca Hindistan? ABD, Brezilya, Fransa ve İngiltere’de benzer vaka oranları varken neden sadece Hindistan’a seyahat kısıtlaması getiriliyor? Hindistanlılar bu şekilde ayrımcılığa uğradığı için kendini beş milyonluk ekibin bir parçası gibi hissetmiyor” dedi.

Yeni Zelanda Sivil Özgürlük Konseyi de “Yeni Zelandalılar’ın ülkelerine geri dönme hakları var. Bir salgın var ve bununla mücadelede bazı önlemlerin alınması gerekiyor ancak Yeni Zelanda hükümeti, seyahat kısıtlamasından önce yapması gerekenleri yaptı mı?” diye sordu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Brezilya’dan sonra en fazla koronavirüs vakası bildiren üçüncü ülke olan Hindistan’da son 24 saatte 126 bin 789 yeni vaka görüldü.

Our World in Data: “Aşı olan kişi sayısı 710 milyonu aştı”

İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi’nin Our World in Data (Verilerle Dünyamız) adlı veri tabanına göre, 9 Nisan itibariyle dünya genelinde 710 milyonu aşkın kişi aşılandı. Veriler, birçok ülkenin henüz aşılamaya başlamadığını ve aşılamaya başlamayan ülkeler ile kıtalararası aşılama programları arasında ciddi bir farklılık olduğunu ortaya koyarken Afrika’nın aşılama programında diğer kıtalara göre geride kaldığı aktarıldı.

Oxford’un derlediği veriler, birçok ülkenin aşılamaya 60 yaş üstü kişilerle başladığını gösterirken dünya genelinde en fazla aşılama yapan ülkenin İsrail olduğu belirtildi. Dünya genelinde kullanılan aşılar iki doz halinde yapılırken şubat ayında ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından acil kullanım izni alan Johnson & Johnson aşısı tek doz olarak uygulanıyor.

Johnson & Johnson sevkiyatlarında düşüş yaşanıyor

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nden (CDC) alınan verilere göre, ABD genelinde Johnson & Johnson (J&J) aşı sevkiyatlarında düşüş yaşanıyor. Geçen hafta ABD genelinde, 1,9 milyon doz J&J aşısı sevkiyatının yapıldığı ancak bu sayının önümüzdeki hafta yalnızca 700 bin olacağı açıklandı.

Bu düşüşün arkasında, J&J’nin ABD’nin Maryland eyaletine bağlı Baltimore şehrinde bulunan aşı üretim merkezindeki yetkililerin aşıda kullanılan malzemeleri karıştırması sonucu 15 milyon doz aşının kullanılamaz hale gelmesinin yattığı belirtildi.

Gelecek hafta bazı eyaletlere temin edilen J&J aşılarının yaklaşık 10 kat azalacağı belirtilirken ABD’nin Kaliforniya eyaleti 67 bin, Teksas eyaleti 46 bin ve Florida eyaleti ise 37 bin J&J aşısı temin edecek. Öte yandan Hawaii’nin batısında yer alan ve ABD’ye bağlı özel toprak statüsünde olan Guam Adası’na J&J aşısı yollanamayacak.

CDC’den alınan verilere göre, ABD genelinde 112 milyon kişi ilk doz aşılarını olurken tamamen aşılanan 66 milyon kişiye şu an ülkede kullanımda olan J&J, Pfizer-BioNTech ve Moderna aşıları uygulandı.

ABD’de sahte aşı kartları 20 ila 60 dolardan satışa sunuldu

Koronavirüs salgını sürecinde birçok ülkede, sahte el dezenfektanları gibi ürünler piyasaya sürülmüştü. Salgını fırsata çevirmek isteyen dolandırıcıların yeni hedefinde ise “aşı pasaportları” var. ABD’de sahte aşı pasaportları 20 ila 60 dolardan satılıyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önlem Merkezleri (CDC) tarafından aşılanan kişilere verilen aşı kartı kopyalarından oluşturulan sahte aşı pasaportlarından şu ana kadar binlerce satıldığı belirlenirken ABD’de çevrimiçi dolandırıcılık vakalarını tespit etmek ve takibini yapmak amacıyla kurulan FakeSpot’un kurucusu Saound Khalifah, sahte aşı kartlarının sosyal medya ortamında satışa çıkarıldığını ve binlerce sahte kartın çoktan satıldığını söyledi. Khalifah, “Facebook, Twitter, eBay, Shopify ve Etsy ve daha birçok sosyal medya platformunda sahte aşı kartları satışa sunuluyor” dedi.

Dolandırıcıların aşı kartlarında bulunan CDC logolarını kopyalayarak sahte kart oluşturdukları ve ABD Anayasası’na göre bunun “kimlik hırsızlığı” olarak kabul edildiği aktarıldı. Pensilvanya Başsavcısı Josh Shapiro, “Bu sahte kartlar çevrimiçi ortamda büyük bir pazara sahip. Bu, halk sağlığını baltalayan tehlikeli bir uygulamadır” dedi.

Shapiro ayrıca Facebook, Twitter, eBay, Shopify ve Etsy gibi platformların, sahte pasaportların reklamını yapan gönderileri kaldırdıklarını söyledi.

CDC tarafından yapılan açıklamada ise “Sahte koronavirüs aşı kartlarının farkındayız. Bunların yaygınlaşmaması için lütfen aşı kartlarınızı sosyal medya ortamlarında paylaşmayın” çağrısı yapıldı.

Rusya, Slovakya’yı Sputnik V aşısına sabotaj yapmakla suçladı

Rusya, ülkede üretilen Sputnik V aşısının resmi Twitter hesabından yapılan bir paylaşımla Slovakya İlaç Ajansı’nı (SUKL) aşılar hakkında “dezenformasyon kampanyası” yürütmekle suçladı

SUKL’nin Slovakya Sağlık Bakanlığı‘na gönderdiği bilgide, Sputnik V aşı dozlarına dair veri eksikliğinin olduğu ve dozajlarda tutarsızlıkların olduğu belirtildi. SUKL yaptığı açıklamada, Sputnik V aşısının risklerini ve faydalarını veri eksikliğinden dolayı değerlendiremediğini söyledi. SUKL, aşılardaki veri eksikliğinin yanı sıra Slovakya’ya teslim edilen aşı dozları ile test dozlarının aynı olmadığını da belirtti.

Sputnik V’yi üreten Gamaleya Enstitüsü’nün yetkilileri ise “SUKL, Sputnik V aşısına karşı dezenformasyon kampanyası başlattı. Slovakya’ya gönderilen Sputnik V aşı dozları ile test için gönderilen dozların aynı özelliklere sahip olmadığına dair yapılan açıklama gerçeği yansıtmamaktadır” diye konuştu.

AİHM: “Zorunlu aşı uygulaması insan haklarına aykırı değil”

Fransa’nın Strasbourg kentinde düzenlenen toplantı sonrası açıklama yapan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, zorunlu aşılamanın insan haklarına aykırı olmadığını açıkladı. AİHM’in açıklaması, Doğu Avrupa ülkesi Çekya’da bir çocuğun aşı olmadığı gerekçesiyle kreşe kabul edilmemesi ve ülkede aşının zorunlu hale getirilmesinin hemen ardından geldi.

Çocukları kreşe kabul edilmeyen Çek aile, zorunlu aşı uygulamasının aile yaşamına ve özel haklara aykırı olduğunu öne sürerek AİHM’ye başvurmuştu. Başvuruyu değerlendiren AİHM, “Ülkelerin aldığı koronavirüs önlemleri gerekliliklerine göre kabul edilebilir. Amaç her çocuğun aşı yoluyla korunması ve sürü bağışıklığına ulaşmak olmalıdır” dedi. Mahkeme ayrıca, Çekya’nın sağlık politikasının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi uyarınca özel hayata saygı hakkına ilişkin 8. maddeyi ihlal etmediğine karar verdi. AİHM, Çekya’da çocukların tetanos, çocuk felci, boğmaca, hepatit B’nin de aralarında bulunduğu dokuz ayrı hastalığa karşı aşılamanın hukuki bir yükümlülük olduğunu vurguladı.

AİHM uzman hukukçusu Nicolas Hervieu kararı, “Bu kararla mevcut zorunlu aşılama programları güç kazandı” diyerek değerlendirdi.

Arizona’da beş bini aşkın kişi yasadışı partiye katıldı

ABD’nin Arizona eyaletinde bulunan Tonto Ulusal Ormanı’nda geçen hafta yasadışı bir parti düzenlendi ve yetkililerin açıklamalarına göre partiye beş bini aşkın kişi katıldı. 3 Nisan’da Tonto Orman Koruma Görevlileri tarafından fark edilen partide, koronavirüs önlemlerinin çiğnenmesinin yanında araçla hız yapma, dikkatsiz araç kullanımı, havai fişek kullanımı gibi birçok yasadışı faaliyetin gerçekleştiği açıklandı.

Tonto Ulusal Ormanı’nın yetkililerinden Susan Blake, “Buradaki en önemli mesele kalabalıktı. Bu ilerleyen günlerde çok yıkıcı sonuçlara neden olacak” dedi.

Arizona Vahşi Yaşam Federasyonu Direktörü Scott Garlid ise “Bu kadar çok insanın burada olması tabii ki vahşi yaşamı da olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

Orman yetkilileri sosyal medya üzerinden Arizona halkını dikkatli olmaya ve herhangi bir yasadışı partiye tanık olduklarında bu durumu yetkililerle paylaşmaya çağırdı.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.