Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Haziran ayında 30 milyon doz BioNTech aşısı gelecek, bu dönemde 40 yaş üzerini aşılayabiliriz”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bugünkü (12 Nisan) Bilim Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Salgındaki son durum hakkında bilgi veren bakan Koca, aşılamanın olumlu etkisinin görülmeye başladığını aktarırken ülke genelindeki yeni vakaların yüzde 85’inin İngiltere varyantı olduğunu belirtti. Haziran sonuna kadar 30 milyon doz BioNTech aşısı geleceğini ifade eden Koca, bu tarihten itibaren 40 yaş üzeri vatandaşların da aşılanmaya başlayacağını söyledi. Koca’nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

“Haziran ayında 30 milyon doz BioNTech aşısı gelecek, bu dönemde 40 yaş üzerini aşılayabiliriz”

Türkiye’nin aşı tedarikine devam edeceğini ve bu noktada BioNTech aşısının getirilmesinin planlandığını vurgulayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, haziran ayında 30 milyon doz BioNTech aşısının getirileceğini açıkladı: “Bugünkü Bilim Kurulu toplantısı öncesi yine Uğur (Şahin) Hoca ile görüştük. Bugüne kadar dört buçuk milyon doz BioNTech aşısı geldi. Opsiyonel olarak 30 milyon için sözleşme yapmıştık. Gelecek ay sonuna kadar belli miktarın gelmesi şeklinde görüşüyoruz ama bu miktar mayıs sonuna kadar çok yüksek olmayacak. ‘Haziran ayı için 30 milyon doz için şimdiden söz verebilirsin’ dediler. Bunu daha da artırmak için görüşüyoruz. 10 gün içinde bu rakamların en fazla ne kadar olacağını netleştirmiş olacağız. 10 gün içinde 34 buçuk milyona ilave nereye kadar çıkabileceğimiz netleşmiş olacak. En geç haziran sonu itibariyle 40 yaş üstünü aşılayabileceğimizi ve bunun 30-35 yaşına da gelebileceğini söyleyebiliriz.”

“Şu ana kadar gelen Sinovac aşısının miktarı 26 milyon, önümüzdeki haftalar önemli sayıda aşının gelebileceğini tahmin ediyorum”

Bakan Koca, Çin kökenli Sinovac firması ile yapılan anlaşmaya göre şubat sonuna kadar 50 milyon doz Sinovac aşısının Türkiye’de olması gerektiğini ancak üretim ve sevkiyatta bazı sorunlar yaşandığını belirterek şu bilgileri paylaştı: “Erişebileceğimizi düşündüğümüz üç aşı mevcuttu: BioNTech, Sputnik ve Çin inaktif aşısı. Sinovac ile şubat ayı sonuna kadar 50 milyon, nisan ayı sonuna kadar da ikinci 50 milyon ile 100 milyonluk aşı anlaşması yapmıştık ama bugüne kadar gelen aşı miktarı 26 milyonu geçmedi. Önümüzdeki haftalar önemli sayıda aşının gelebileceğini tahmin ediyorum. Bununla ilgili izinlerin verildiğini ama üretim ve sevkiyatla ilgili meselenin iki-üç hafta içinde gerçekleşeceğini düşünüyorum.”

“1 Ocak tarihi itibariyle 65 yaş üstü vatandaşların toplam vaka içindeki oranı yüzde 17,7. Şimdi ise yüzde 8,2. 65 yaş üzeri aşılanan vatandaşların oranı yüzde 76,4”

Aşının 65 yaş üzerindeki vatandaşlara ve sağlık çalışanlarına belirgin bir fayda sağladığını vurgulayan Bakan Koca, aşılamanın etkisini 65 yaş üzeri vatandaşlar ve sağlık çalışanları üzerinden örnekler vererek paylaştı: “Aşının etkisini hep birlikte gördük. Kasımda yoğun bakıma yatan hastaların yüzde 69’unu 65 yaş üstü vatandaşlar oluştururken bugün bu oran yüzde 53’lere kadar düştü. 1 Ocak tarihi itibariyle 65 yaş üstü vatandaşların toplam vaka içindeki oranı yüzde 17,7 iken şimdi yüzde 8,2. Toplam vaka içinde yarı yarıya düşmüş durumda. 65 yaş üzeri aşılanan vatandaşların oranı yüzde 76,4. Sağlık çalışanlarının toplam vaka içindeki oranı ise 1 Ocak itibariyle yüzde 5,3’tü. Şu an toplam vaka içindeki oranı yüzde 1,37. Bu aşının etkisini gösteren önemli bir bulgu. Sağlık çalışanlarındaki aşılama oranı ise yüzde 86.”

“Hastanede yatanların yüzde 57,4’ü 65 yaş üzeri iken şimdi yüzde 31’i 65 yaş ve üzeri vatandaşlar”

65 yaş üzeri vatandaşların hastaneye yatış oranlarında da ciddi bir düşüş olduğunu ifade eden Fahrettin Koca, “Hastanede yatanların yüzde 57,4’ü 65 yaş üzeri iken şimdi bu oran yüzde 31. Sağlık çalışanlarında yüzde 3,1 iken şu an yüzde 0,78. Vefat edenler içinde ise 65 yaş üzeri vatandaşlarımızda vefat edenlerin de yüzde 65 oranında düştüğünü görüyoruz” dedi.

Altı ildeki yoğun bakım doluluk oranı yüzde 80’in üzerinde

Salgının Türkiye genelinde üçüncü piki yaşadığını belirten Sağlık Bakanı Koca vaka sayısı ile yoğun bakım doluluğunun aynı orada yükselmediğini de sözlerine ekledi: “Bu Türkiye’de üçüncü, İstanbul’da dördüncü pik. Vaka sayısı daha yoğun ama aynı oranda ağır hastamız artmıyor. Bu dönemde sağlık altyapımız açısından ciddi bir sorunumuz yok. Yatak doluluk oranlarımız yüzde 56,3. Toplam 247 bin yatağımız var. Servis yatak doluluk oranında bir sorun yok. 47 bin yoğun bakım yatağımızın 32 bini erişkinler için kullanılıyor. Erişkin yataklarının doluluk oranı yüzde 71,3. Yine de bazı illerimizde yer yer sorunlar yaşıyoruz. Yüzde 80 üzeri yoğun bakım doluluğu olan illerimiz ise şunlar: Sinop, İzmir, Çanakkale, Bartın, Edirne ve Rize.”

“Yeni vakaların yüzde 85’i İngiltere mutasyonu kaynaklı”

İngiltere mutasyonunun yayılma hızının oldukça yüksek olduğunu ve salgının hızının artmasında ciddi bir etkiye sahip olduğunun altını çizen Fahrettin Koca mevcut koronavirüs varyantlarına ilişkin ise şu bilgileri verdi: “Nüfusun yüzde 80’i çok yüksek riskli illerde yaşıyor. Mutasyon ve varyantlar noktasında beklenti, şansın bizden yana olmasıydı ama bu gerçekleşmedi. Hızlı yayılım dışında bazı varyantlar hastalığın daha ağır geçirilmesine de neden olabilmektedir. Yeni vakaların yüzde 85’i İngiltere mutasyonu kaynaklıdır. Bu ilk koronavirüse göre daha hızlı yayılmaktadır. Güney Afrika varyantı 11 ilde 285 kişide, Brezilya varyantı ise dokuz ilde 166 kişide görülmüştür.”

“2-3 hafta içinde ilkokul öğretmenlerin tamamının aşısını bitirmek istiyoruz”

Eğitimde eşitliğin sağlanması için yüz yüze eğitime önem verildiğini ve aşılamaya köy okullarındaki öğretmenlerden başlandığını belirten Koca, önümüzdeki süreç için ise “Öğretmenlerin aşılamalarına köy okullarından başladık. Ramazan ayı döneminde iki-üç hafta içinde ilkokul öğretmenlerinin tamamının aşısını bitirmek istiyoruz. Bu tanımlandı. İki-üç hafta içinde yapılacak” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.