Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk Tabipleri Birliği’nden 15 Nisan’da eylem çağrısı – TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı: “Salgını yönetmek yerine algıyı yönetmeye çalışıyorlar, aşı umudu tacirliği yaparak insanları oyalıyorlar”

Türk Tabipleri Birliği (TTB), “Yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz, ölümleri durdurun” sloganıyla İstanbul Tabip Odası Sevinç Özgüner Toplantı Salonu’nda toplantı düzenledi. TTB yöneticileri toplantıda, 15 Nisan’da Sağlık Bakanlığı ve il sağlık müdürlükleri önünde eylemler yapacaklarını duyurdu.

Toplantıya, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ile İstanbul Tabip Odası (İTO) Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip ve 81 ilin tabip odası başkanları katıldı.

“Uyarılarımıza rağmen tabloyu seyretmekle yetindiler”

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, salgınla ilgili uyarılarına yönetimin kulak vermediğini ve salgının üçüncü ve en büyük pikini yaptığını belirterek şöyle konuştu:

“Bugün bir çağrı için buluştuk. Biliyorsunuz, 1 Mart’tan itibaren kontrolsüz normalleşememe hali ile karşı karşıya kaldık ve salgın hızla yayıldı. Öncesinde haritalar ve haritalar üzerinde yüz binde vaka sayıları veriyorlardı, mavilerimiz varken harita tümüyle kırmızı oluverdi. Uyarılarımızı yapmaya devam ettik ama bu uyarılara kulak verilmediğini gördük. O nedenle yalnızca Türk Tabipleri Birliği ya da tabip odaları olarak değil toplum olarak ‘Yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz, ölümleri durdurun’ demek için 15 Nisan Perşembe günü Ankara’da Sağlık Bakanlığı önünde ve bütün illerde de odalarımızın katılımı ile il sağlık müdürlüklerinin önünde olacağız.

Eksik, yanlış, tutarsız politikalar ve başarısız salgın yönetimi nedeniyle kontrol altına alınamayan koronavirüs salgını, üçüncü ve en büyük pikini yapıyor. Günlük vaka sayıları 50 bini aştı. Can kayıpları gerçek rakamların ancak üçte birini yansıtan resmi rakamlara göre dahi 250’lerde. Hastanelerimiz koronavirüs hastalarıyla doldu, yeni açılan servisler dahi ihtiyacı karşılamaya yetmiyor. Yoğun bakımlarda yer bulunamıyor. Her gün çaresizlik içinde yeni ölümlere tanıklık etmekten tükeniyoruz. İnsanlar bu ağır süreçte ertelenemez sağlık sorunları için gerekli hizmete ulaşamıyor. Tıpkı Marquez’in Kırmızı Pazartesi romanındaki gibi, ‘Her şey herkesin gözü önünde oldu, olmaya da devam ediyor.’ Böyle olacağını başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere bütün yönetenler biliyordu. Ancak tüm uyarılarımıza rağmen gereken önlemleri almak yerine tabloyu seyretmekle yetindiler. Baştan beri yaptıkları gibi hâlâ salgını yönetmek yerine algıyı yönetmeye çalışıyorlar. Aşı umudu tacirliği yaparak insanları oyalıyorlar. Mızrak çuvala sığmayınca ‘Maske – mesafe – hijyen’ tekerlemesi ile sorumluluğu vatandaşlara yüklüyor, suçu onlara atıyorlar. Yeter, bin defa yeter. Bu kâbusu hep birlikte durduralım.

Eylem çağrımız sadece sağlık örgütlerine ve sağlık çalışanlarına değil bütün emek meslek örgütlerine, sendikalara, siyasi parti ve çevrelerine. Başta koronavirüs nedeni ile yakınlarını kaybedenler olmak üzere bütün yurttaşlarımızı çağrımızı sahiplenmeye, sesimize ses katmaya, bu yanlış politikalara itiraz etmeye, bu korkunç gidişata dur demeye, yaşam hakkımızı sahiplenmeye çağırıyoruz. Bu çığlık hepimizin.”

“Salgın bilinçli olarak, yönetilmemekte”

İstanbul Tabip Odası (İTO) Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, İstanbul’da durumun Türkiye genelinden farklı olmadığını belirterek, “Bütün hastaneler durmuş ve yoğun bakımlar dolmuş durumda. Hastalar sıra bekliyor. Yoğun bakıma yatırabilmek için hasta tercihi yapmak, birilerinin ölmesini beklemek bir yıldır zaten tükenmiş olan hekimleri çok bunalttı. Sağlık çalışanları çok zor durumda. İktidarın bir an önce can kayıplarını durdurması gerekiyor. Salgın bilinçli olarak, yönetilmemekte. Aşının en hızlı biçimde, günde bir milyon doz olacak şekilde tüm vatandaşlarımıza yapılmasını istiyoruz. Hastanelerde de acil ve zorunlu olmayan bütün başvurular ertelenmeli, yoğun bakımlar ve servisler acil ihtiyacı olanlara ve koronavirüs hastalarına ayrılmalı” dedi.

“İdarecilere söylüyoruz, bu ölümlerin sorumlusu sizsiniz”

Toplantıya internet üzerinden katılan Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Karakoç ise salgın yönetimini şu sözlerle eleştirdi: “Ne yazık ki kapitalist sistem küresel olarak bu salgınla mücadele etmiyor. Ekonomik kaygılar ön plana çıkarılıp toplum sağlığı öncelenmeden, dün bizi hasta ederken kâr ediyorlardı, bugün de tedavi ederken kâr etmeye çalışıyorlar. Bir an önce herkesin ücretsiz olarak aşılanması gerekiyor. Ankara’da dün bir hastamızı yatırmak için kamu ya da özel, hiçbir hastanede yer bulamadık. 12 saat boyunca hastamız sedyede kaldı. İdarecilere söylüyoruz, bu ölümlerin sorumlusu sizsiniz. Bir an önce acil tedbirlerin alınması gerekiyor.”

TTB, 15 Nisan Perşembe günü Ankara’da Sağlık Bakanlığı önünde, diğer 80 ilde ise il sağlık müdürlükleri önünde eylem yapacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.