Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Antalya-Korkuteli Belediyesi, Roma dönemi eserinin üzerine çeşme yaptı, yöre halkı tepkili: “Bu mahalle yüzyıllardır bu eserlere sahip çıkıyor. Eserlere zarar veren, bilinçsiz belediye çalışanları”

Antalya’nın Korkuteli İlçesi’nde yer alan Osmankalfalar Mahallesi’nde Geç Roma dönemine ait kabartmaların bulunduğu tarihi çeşmeye Korkuteli Belediyesi Toplam Çözüm Ekibi su borusu döşedi. Osmankalfalar Mahallesi sakinlerinin iddialarına göre tarihi kalıntılar 200 yıl önce ataları tarafından bulundu ve korunması için köyün cami duvarına monte edildi. Yüzyıllar boyunca bölgede bulunan değerli kalıntılar (aslan figürlü lahit kapağı, antik Yunan sütunları, kabartmalı steller) cami duvarına yerleştirilerek, ortadan kaybolmasının önüne geçildi. Modern koruma yöntemlerinin aksine geçmiş yüzyıllarda Anadolu’da yaygın olan bu koruma yöntemi günümüzde 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na göre suç sayılabiliyor.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) yönetiminde olan Korkuteli Belediyesi’nin Toplam Çözüm Ekibi, her hafta ilçedeki bir mahalleyi geziyor ve çeşitli ihtiyaçları gideriyor. Mahalle sakinlerinin iddialarına göre Toplam Çözüm Ekibi, Osmankalfalar Mahallesi’nde yüzyıllar önce cami duvarına monte edilen, MS 3. ve 4. yüzyıllardan kalma olduğu tespit edilen sütunları boyadı, aslan figürlü lahit kapağının altına gider borusu döşedi, üzerinde üç Geç Roma dönemine ait kabartma stel olan ve aktif olarak kullanılmayan tarihi çeşmeye figürler arasından boru hattı çekti. Korkuteli Belediyesi, mahallelinin tepkisi üzerine tarihi kalıntıları boyadığı ve su hattı çektiği hizmet görüntülerini web sitesinden kaldırdı.

Yöre halkı basında yer alan “Tarihi kalıntılara mahalleli zarar verdi” haberlerinin asılsız olduğunu belirtti. Osmankalfalar Mahallesi sakini Derya Gürler şöyle konuştu: “Elmalı Müzesi’nden yetkililer cami duvarındaki eserleri sökmek için mahallemize geldiler. Bize gerekçe olarak mahallelinin tarihi eserlere zarar verdiğini söylediler. Burası köyümüzde basınçlı su yokken çeşme olarak kullanılırdı ama su altyapısı inşa edildiğinden beri kullanılmayan tarihi bir çeşme. Belediye çalışanları gelip burada boru hattı çektiler, tarihi kalıntıları boyadılar. Mahalleli yüzyıllardır bu eserlere sahip çıkıyor.”

Osmankalfalar Mahallesi’ndeki tarihi kalıntıların 1990’lı yılların başından itibaren yetkililer tarafından alınmaya çalışıldığını söyleyen mahalle sakini Osman Özen, “Her beş yılda bir, birisi haber yapıyor ve ardından müze yetkilileri köyümüze eserleri sökmeye geliyor. Diğer köylerde tarihi kalıntıları aldılar ama biz sahip çıktık. Her eser yerinde güzel, müze müdürlüğü eserlerin yerinde korunması konusunda bize yardımcı olabilir. Eserlere zarar veren köylüler değil, bilinçsiz belediye çalışanlarıdır” dedi.

Müze yetkililerine güvenmediklerini belirten Osmankalfalar sakini Enver Sarı ise “Korkuteli’ne müze açma vaadi ile son 30 yılda Korkuteli ilçesine bağlı 51 mahalleden eserler topladılar. Korkuteli ilçesine müze açılmadı. Bölgeden toplanan birçok eser kayıp. Hesabını sorduğumuzda ‘Arşiv yandı, eserlerin akıbetini bilmiyoruz’ diyorlar. Kendi arşivine sahip çıkamayan yetkililer bizim eserlerimize nasıl sahip çıkacak? Bu köy yüzyıllardır eserlerine sahip çıkıyor, sonsuza kadar da çıkacak. Korkuteli Belediyesi tarihi eserin ne olduğunu bilmiyorsa bu işi yapmasın” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.