Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yaşlı Hakları Derneği Üyesi Prof. Dr. Reşit Canbeyli ile söyleşi: “Geleneksel olarak yaşlılara saygılı bir toplum olmamıza rağmen salgın sürecinde yaşlılara doğrudan müdahaleler ve saygısızlıklar ortaya çıktı”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 Nisan’da koronavirüs salgınıyla mücadele etmek için hayata geçirilecek yeni tedbirleri duyurdu. Vaka sayılarındaki artış nedeniyle 65 yaş üstü vatandaşlar için kısıtlamalar yeniden artırıldı. Yeni kısmi kapanma tedbirlerine göre, 65 yaş üstü kişiler saat 10.00 ile 14.00 arasında sokağa çıkabilecek. Hafta içi – hafta sonu ayrımı olmaksızın şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanmalarına müsaade edilmeyecek. Hafta sonu yasaklarında 18-65 yaş arası kişiler 10.00 ile 17.00 saatleri arasında market, bakkal, manav, fırın, kasap ve kuruyemişçilere alışverişe gidebilecek fakat 65 yaş üstü vatandaşların bu yerlerde alışveriş yapması da yasak. Yaşlı Hakları Derneği Üyesi Prof. Dr. Reşit Canbeyli, yeni koronavirüs tedbirlerinin 65 yaş üstü vatandaşlar üzerindeki etkilerini Medyascope‘a anlattı.

65 yaş üstü kişilerin aşılanmış olmasına rağmen virüse yakalanma ihtimalleri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Reşit Canbeyli, “‘Aşı olduk ve biz bundan tamamıyla muafız’ demek doğru olmaz, meseleyi bu yönden görmek doğru değil” dedi.

Hareketsizliğin depresyona yol açtığını, bu araştırmaların salgından önce de yapıldığını belirten Canbeyli, “Hareketsizlik bilişsel durumları, duygudurumlarını bozuyor. Bu belgelenmiş bir şey, özellikle yaşlılarda çok daha önemli çünkü yaşlılarda hareketlilik zaten bir miktar kısıtlıdır” diye konuştu.

Bütün bunların bilindiğine dikkat çeken Canbeyli, “Bunun olduğunu ben biliyorsam, benim devletim ve Bilim Kurulu nasıl bilmez, nasıl göz ardı eder, nasıl bu konuda en ufak bir tedbir almayı düşünmez?” diye sordu. 

“Yaşlılara doğrudan müdahaleler var”

Sürekli evde olmanın her yaştan insanda ciddi bir sorun yaşattığını vurgulayan Canbeyli, “Bu sorun salgın bittikten sonra da devam edecek” dedi. 

İçinde yaşanılan toplumun, geleneksel olarak yaşlılara saygı duyan bir toplum olduğunu ama bunun kaybolmaya başladığını söyleyen Canbeyli, şöyle devam etti:

“Salgında daha da arttı. Bu süreçte yaşlılara doğrudan müdahaleler ve saygısızlıklar ortaya çıktı. Bundan daha acısı ne biliyor musunuz? ‘Biz birbirimizi çok seviyoruz, sayıyoruz, onları korumak için yapıyoruz’ diyen bir Sağlık Bakanı var. Lütfen bu lafları etmesin artık, çok ayıp oluyor. Ben genç biri tarafından samimi bir şekilde yapılan kaba bir davranışı daha samimi buluyorum.”  

“Yaşlıların toplumda yeri azaldı”

Yaşlıların toplumda yerinin azalmaya başladığını ve çabuk unutulduklarını belirten Canbeyli ekledi: “Bugünkü Türkiye’yi yaratan insanlar bizlerdik. 65 yaş sonrası veya herhangi bir yaşlılık evresi üretkenliğin, sağlıklı, huzurlu ve mutlu yaşama döneminin bittiği bir dönem gibi görülüyor. Çok vahim, bu şekilde gitmemeli. Yaşlı demek aynı zamanda tecrübeli demek.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.