Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Borussia Dortmund’un “altın çocuğu”, yaz transfer döneminin gözdesi olacak: Erling Haaland’ın kariyeri nasıl şekillenecek?

2019-2020 sezonunun devre arasında RB Salzburg’dan 20 milyon euro bonservis bedeli ile Borussia Dortmund’a transfer olan Erling Haaland, kısa süre içinde gösterdiği olağanüstü performansların ardından değerini katlamayı başardı. Avrupa’nın dev kulüpleri, önümüzdeki yaz transfer döneminde Norveçli golcüyü kadrolarına katabilmek için kıyasıya rekabet içine girecek. Borussia Dortmund’un “altın çocuğu” Erling Haaland’ın kariyerinin nasıl şekillenebileceğini, Medyascope’tan Kubilayhan Kavrazlı derledi.

Avrupa devlerinin gözü kulağı Erling Haaland’da

21 Temmuz 2000 doğumlu Erling Haaland, 2019-2020 sezonunda Avusturya temsilcisi RB Salzburg forması ile gösterdiği performans ile ismini dünya futboluna ilk kez duyurdu. Haaland, o sezon UEFA Şampiyonlar Ligi’nde çıktığı altı karşılaşmada takımına sekiz gol ve iki asistlik katkı yapmayı başardı ve Avrupa’nın önemli kulüplerinin transfer listelerine adını yazdırdı. Hangi takıma transfer olacağı merakla beklenen Norveçli forvet, kendisini 2019-2020 sezonunun devre arasında Almanya’da buldu. Bundesliga ekiplerinden Borussia Dortmund, geleceğin yıldız ismini RB Salzburg’a 20 milyon euro bonservis bedeli ödeyerek 30 Haziran 2024 tarihine kadar kadrosuna kattı. Öte yandan Haaland’ın sözleşmesinde 2022 yılının Haziran ayından itibaren geçerli olmak üzere 75 milyon euroluk bir serbest kalma bedeli bulunuyor. Sözleşmedeki bu madde ile Haaland’ın 2020-2021 sezonunda çıktığı 35 karşılaşmada 33 gol ve dört asistlik performansının birleşmesi, Avrupa’nın dev kulüplerinin iştahını kabartmaya yetti ve oyuncuyu kadrolarına katabilmek için şimdiden harekete geçmelerine neden oldu. Haaland’ın dünyaca ünlü menajeri Mino Raiola da fırsattan istifade ederek oyuncusunu, farklı kulüplere önermeye başladı. Borussia Dortmund’un Bundesliga’da ilk dört sırada yer alarak UEFA Şampiyonlar Ligi‘ne gitme şansının azalması da Haaland’ın sarı-siyahlı forma altındaki geleceğini tartışmaya açtı.

Mino Raiola’nın çılgın planı

Haaland’ın menajeri Mino Raiola, oyuncusunu futbol tarihinin en fazla para kazanan ismi yapmayı hedefliyor. Birleşik Krallık’ta yayın hayatını sürdüren Daily Mirror gazetesinin haberine göre İtalyan menajer, Haaland’ın haftalık 1-1,5 milyon euro civarında para kazanacağı bir anlaşma yapmayı ve böylece Norveçli golcünün yıllık 60 milyon euro civarında bir gelire sahip olmasını planlıyor. Riola’nın bu çılgın planı gerçekleşirse Norveçli golcü, futbol dünyasının en çok para kazanan ismi olacak.

Erling Haaland ve Robert Lewandowski  

Lewandowski’nin yerine Haaland

Almanya ve dünya futbolunun en büyük kulüplerinden olan Bayern Münih, 32 yaşındaki Polonyalı golcüsü Robert Lewandowski’nin yerini doldurma planlarını şimdiden yapmaya başladı. Lewandowski’yi 1 Temmuz 2014 tarihinde Borussia Dortmund’dan bedelsiz bir şekilde transfer eden Bavyera ekibi, aynı tarifeyi Haaland transferinde de gerçekleştirmek istiyor. Ancak bir başka Birleşik Krallık gazetesi Daily Mail gazetesine göre Bayern Münih’in bu hayalini gerçeğe dönüştürebilmesi pek mümkün gözükmüyor. Çünkü Haaland’ın Bundesliga devine bedelsiz bir şekilde transfer olabilmesi oyuncunun, sözleşmesi bitene kadar Borussia Dortmund’da kalmasına bağlı. Norveçli golcünün sözleşmesi ise 2024 yılının Haziran ayında sona eriyor.

Joan Laporta

Joan Laporta, Barcelona’nın hedeflerini büyüttü

İspanya La Liga ekiplerinden Barcelona, son senelerinde hem sportif başarısızlıkları hem de ekonomik olarak yaşadığı sorunlar nedeni ile taraftarlarını hayal kırıklığına uğrattı. Geçen yaz transfer döneminde takımın efsane ismi Lionel Messi’yi kaybetme korkusu yaşayan Barcelona, 8 Mart 2021 tarihinde başkanlığa seçilen Joan Laporta ile birlikte hedeflerini yeniden büyüttü. Laporta, gelecek sezon için hem Lionel Messi’yi takımda tutmayı hem de kadroya yıldız isimler katmayı hedefliyor. İspanya’da yayımlanan El Mundo Deportivo gazetesinin derlediği habere göre Joan Laporta’nın ilk hedefi, Borussia Dortmund’un yıldızı Erling Haaland olacak.  

Laporta’nın planı, Messi’nin ardından takımı Haaland’a emanet etmek

Haaland transferinde Barcelona, oyuncunun serbest kalma bedelinin aktif olmasını beklemeyi tercih ediyor. Ancak Katalan ekibi, Norveçli yıldızın taliplerinin çok olması nedeni ile elini hızlı tutmak zorunda kalacak. Bu durumun farkında olan menajer Mino Raiola, Haaland’ın babası Alf-Inge ile birlikte geçen günlerde İspanya’ya giderek hem Barcelona hem de Real Madrid kulüplerini ziyaret etti. Real Madrid Başkanı Florentino Perez, önceliklerinin Fransız yıldız Kylian Mbappe olduğunu ve Haaland transferine sıcak bakmadıklarını Raiola’ya iletti. Ezeli rakibi Real Madrid’in aradan çekilmesi ile eli daha da güçlenen Barcelona, ‘’Kulübün geleceğini senin üzerine kurmak istiyoruz. Lionel Messi ile oynama fırsatı elde edeceksin ve Messi kulüpten ayrıldığında takımın en büyük yıldızı sen olacaksın’’ diyerek Norveçli golcüyü ikna etmeyi hedefliyor. Hem koronavirüs salgını hem de sportif olarak yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen Laporta, önce genç yıldızı ikna edecek ve ardından da yaz transfer döneminde yaklaşık 180 milyon euroyu gözden çıkartarak Haaland’ı İspanya’ya getirmeye çalışacak. 

Roman Abramovich

Premier Lig kulüpleri de Haaland’ın peşinde

İngiltere Premier Ligi’nin güçlü kulüpleri Chelsea, Manchester City ve Manchester United da Erling Haaland transferi için kıyasıya rekabet içinde. Eski menajeri Frank Lampard’ın istekleri doğrultusunda 2020-2021 sezonu öncesi transfere 247,20 milyon euro harcayan Chelsea, önümüzdeki transfer döneminde de kulübün yeni menajeri Thomas Tuchel için kesenin ağzını açacak. Daily Star gazetesine göre Londra ekibi, önceliğini Manchester City’den sezon sonu ayrılacak olan Sergio Agüero’ya verecek. Ancak Chelsea’nin sahibi olan Rus milyarder Roman Abramovich, Haaland transferinde olumlu gelişmeler yaşanması durumunda rotasını Almanya’ya çevirmeyi planlıyor. Abramovich, genç yıldız için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğunu Thomas Tuchel’e iletti. Chelsea Menajeri Tuchel ise Haaland transferinde son kararını önümüzdeki günlerde verecek.

Erling Haaland ve Ole Gunnar Solskjaer

Manchester şehrinin iki kulübü, Haaland için devrede

Sezon sonunda takımın efsanesi Sergio Agüero ile yollarını ayıracak olan Manchester City, Arjantinli forvetin yerini doldurmak için transfer çalışmalarına şimdiden başladı. City yönetimi, bu amaç doğrultusunda Haaland’ın babası Alf-Inge ile geçen ay bir görüşme yaptı. Haaland’ın yanı sıra, Tottenham’ın İngiliz forveti Harry Kane ile de ilgilenen mavi-beyazlı ekip, sezon sonuna kadar forvet transferinde ilerleme kaydetmeyi hedefliyor. Öte yandan şehrin diğer takımı Manchester United, Erling Haaland transferinde Ole Gunnar Solskjaer kozunu kullanmayı amaçlıyor. Norveç’in Molde ekibinde çalışırken Haaland’a da teknik direktörlük yapan Solskjaer, eski öğrencisini transfer ederek dokuz numaralı formayı kendisine vermeyi hedefliyor. Dünyaca ünlü spor kanalı ESPN’e göre Manchester United yönetimi, Raiola’nın Real Madrid ve Barcelona kulüplerini ziyaret etmesinden rahatsız olmasına rağmen Haaland transferinden vazgeçmiş değil.

‘’İngiltere’den üç kulüp, Haaland’ın maliyetini karşılayabilir’’

Dünyanın en saygın spor sitelerden The Athletic, geçen günlerde Haaland’ın muhtemel transfer maliyetini hesapladığı bir rapor yayınladı. Rapora göre, Norveçli golcüyü transfer etmek isteyen bir kulüp, beş yıl boyunca yaklaşık 400 milyon sterlini gözden çıkarmak zorunda. The Athletic’e konuşan finans uzmanı Kieran Maguire; Liverpool, Arsenal ve Tottenham kulüplerinin Haaland transferinde pek söz hakkının bulunmadığını söyledi. Maguire, yaptığı analizlerin sonucunda Chelsea, Manchester City ve Manchester United olmak üzere sadece üç İngiliz kulübünün Norveçli golcünün transfer maliyetini karşılayabileceğini düşünüyor. ”Gerçekçi olarak, Premier Lig’de Haaland için çok fazla seçenek yok” diyen Maguire, Chelsea’nin Abramovich farkı ile öne çıkabileceğinin altını çizdi. Öte yandan Manchester City kulübünün sahibi olan Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşı Khaldoon Al Mubarak isminin de tıpkı Roman Abramovich gibi fark yaratabilecek güce sahip olduğunu söyleyen Maguire, Haaland’ı alacak kulübün Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunu mutlaka hedeflemesi gerektiğini düşünüyor: ”Şampiyonlar Ligi’nin grup aşamalarından çıkmak ile kupayı kazanmak arasındaki fark, yaklaşık 50 milyon sterlin değerinde.”

Jürgen Klinsmann

”Umarım Haaland, Borussia Dortmund’da en az bir yıl daha kalır’’

Almanya Milli Takımı’nın efsane ismi Jürgen Klinsmann, Avrupa’nın dev kulüplerini peşinden koşturan Erling Haaland’ın geleceği hakkında ESPN televizyonuna bazı değerlendirmelerde bulundu. Birçok oyuncunun benzer spekülasyonlarla karşılaştığını belirten Klinsmann, ”Umarım Haaland, Borussia Dortmund’da en az bir yıl daha kalır ve sadece daha iyi olabilecek bir takımın merkez parçası olarak olgunlaşmaya devam eder; ayrıldığını görmek üzücü olur” dedi. Haaland’ın babası Alf-Inge’den de övgü ile bahseden Klinsmann, ”Haaland’ın durumunda, eski bir profesyonel olan babasının etkisi var ki bu harika. Ebeveynler, özellikle genç yaştaki çocuklarda büyük bir rol oynar, iyi bir akıl hocasına sahip olmak size doğru anlaşmayı sağlamak için önemlidir” diye konuştu. Öte yandan Klinsmann, bir forvetin gol atamadığı durumlarda yaşayacağı baskının oyuncuyu olumsuz olarak etkileyebileceğini ve Norveçli golcünün kariyerinde önem vermesi gereken konuları şöyle açıkladı: ”Haaland henüz 20 yaşında ama fiziksel ve zihinsel olarak üç veya dört günde bir maç oynamaya şimdiden uyum sağlamalı. Lig ve kupa maçlarında oynamalı ve ülkesi için performans göstermeli. Bu konularda gerekli dengeyi bulmak ise yıllar alabilir.”

Hans-Joachim Watzke

‘’Herhangi bir oyuncumuzu satmamıza gerek yok”

Borussia Dortmund CEO’su Hans-Joachim Watzke ise Haaland hakkında çıkan transfer haberlerinden rahatsız olduğunu açıkladı. BBC Sport’a konuşan Watzke, ”Bu durumdan sıkıldım. Geçen yaz herkes ‘Jadon Sancho Manchester United’da forma giyecek’ dedi. Ancak Sancho, hala Borussia Dortmund’da oynuyor. Şimdi de herkes ‘Erling Haaland gelecek sezon Real Madrid ya da Barcelona’da oynayacak’ diye konuşuyor. Haaland’ın 1 Eylül tarihinde hangi kulübün formasını giydiğini hep birlikte göreceğiz. Sanırım onun nerede oynayacağını biliyorum ama şimdilik tek söyleyeceğim bu” diye konuştu. Gelecek sezon UEFA Şampiyonlar Ligi’ne katılması için Bundesliga’da ilk dörde girmesi gereken Borussia Dortmund, ligin bitmesine altı hafta kala dördüncü sıradaki Eintracht Frankfurt’un yedi puan gerisinde beşinci sırada bulunuyor. Şampiyonlar Ligi’ne katılmayı zora sokan sarı-siyahlı ekip, bu konunun Haaland’ın geleceğini etkilemeyeceğine inanıyor. ”Koronavirüs salgını öncesinde bir euro bile borcumuz yoktu. Bu nedenle rahat durumdayız. Herhangi bir oyuncumuzu satmamıza gerek yok” diyen Watzke, oyuncularını transfer etmek isteyen kulüplere ise net bir mesaj gönderdi: ”Dünyanın zengin kulüpleri, Borussia Dortmund’dan bir oyuncu istediklerinde iki olasılıkla karşılaşacaklarını bilmeliler. İlk olarak, onlara hiç şansları olmadığını belirtmeliyim. Diğer durumlarda ise onlara ‘Fiyat bu’ diyeceğim. Söylediğim fiyatın da aşağısına asla düşmeyeceğiz.”

Raiola, Haaland’ı Borussia Dortmund’dan koparmaya kararlı

Haaland’ın menajeri Mino Raiola, geçenlerde Borussia Dortmund ile Haaland konusunda görüştüğünü açıkladı. Görüşme hakkında Alman basınına konuşan Raiola, ‘’Borussia Dortmund ile görüştüm, Haaland’ı bu yaz kesinlikle satmak istemediklerini söylediler. Saygı duyuyorum ama bu, düşüncelerine katıldığım anlamına gelmiyor’’ dedi. İtalyan menajerin bu açıklaması, Haaland transferinin önümüzdeki yaz dünya basının gündeminden düşmeyeceğini gösteriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.