Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“The Special One”, Kuzey Londra’da uzun süre kalamadı: Tottenham’da Jose Mourinho dönemi sona erdi

İngiltere’nin güçlü ekiplerinden Tottenham Hotspur, bugün (19 Nisan) yaptığı açıklama ile ‘’The Special One’’ (Özel biri) lakaplı Jose Mourinho’nun teknik direktörlük görevine son verildiğini kamuoyuna duyurdu. UEFA Avrupa Ligi’ne sürpriz bir şekilde veda edilmesinin yanı sıra Premier Lig’de de ilk dört dışında kalınması, Mourinho’nun sonunu hazırladı. Portekizli teknik direktörün son yıllarda yaşadıklarını ve sadece 17 ay süren Tottenham Hotspur macerasını, Medyascope’tan Kubilayhan Kavrazlı derledi.

Son sekiz senede üç takım değiştirdi

Taktik bilgisi ve medyaya verdiği demeçler ile her zaman gündem olmayı başaran Jose Mourinho, son yıllarda sportif olarak istediği başarıları elde edemedi. Kariyerinde UEFA Şampiyonlar Ligi, İspanya La Liga ve İngiltere Premier Lig kupaları başta olmak üzere sayısız başarı bulunan Portekizli teknik direktör, son sekiz sene içinde üç farklı kulüpte çalıştı. 1 Temmuz 2013 tarihinde Chelsea’nin başına geçen Mourinho, kariyerinin son lig şampiyonluğunu da 2014-2015 sezonunda Maviler ile birlikte yaşadı. Başarılı teknik direktör, 2015-2016 sezonunda ise lige kötü bir başlangıç yapmasının bedelini kulübünden ayrılarak ödedi. Chelsea, ligin henüz 11. haftasında alınan Liverpool mağlubiyetinin ardından 17 Aralık 2015 tarihinde Mourinho’nun görevine son verildiğini açıkladı. Yaklaşık sekiz aylık aranın sonrasında Portekizli teknik direktör, büyük bir sürprize imza atarak eski güzel günlerini arayan Manchester United’ın başına geçti. İngiltere’de Chelsea dışında ilk kez bir kulüp çalıştıran Mourinho, Kırmızı Şeytanlar ile geçirdiği ilk sezonu altıncı sırada tamamlayabildi. Ancak Manchester United, aynı sezon UEFA Avrupa Ligi kupasını, FA Community Shield’i ve Lig Kupası’nı müzesine götürerek gelecek yıllar adına umut vermeyi başardı. 2017-2018 sezonuna büyük bir heyecan ile giren Kırmızı Şeytanlar, son yılların en başarılı sezonlarından birini geçirdi fakat Premier Ligi’i adeta domine eden Manchester City’nin arkasında kalmaktan kurtulamadı. Manchester United’da oyuncular ve özellikle Paul Pogba ile yaşadığı sorunlar ile sık sık gündeme gelen Mourinho, 2018-2019 sezonunu kulübünde tamamlamayı başaramadı. Kulüp, ligin 17. haftasına gelindiğinde alınan üst üste kötü sonuçlar ve Liverpool’un 19 puan gerisinde kalınmasının ardından Portekizli ismin görevine son verdi.

Yorumculuk koltuğuna oturdu

Manchester United’dan ayrıldıktan sonra uzun bir süre hiçbir takımın başına geçmeyen Jose Mourinho, tarihler 10 Ağustos 2019’u gösterdiğinde İngiltere Premier Lig yorumcusu olarak spor kanalı Sky Sports’ta işe başladı. Karşılaşmaları yorumlama şekli ve taktik dehası ile geniş bir hayran kitlesi oluşturan bırakan başarılı teknik direktör, saha içine bir an önce dönme isteğini ise sık sık tekrarladı. Teknik direktörlüğe olan özlemini ‘’Kafamda bir ampul yandığı an profesyonel futbola adım atmaya karar verdim. Bu ciddi bir iş ve şimdiye kadar durmaksızın her anı ciddiydi. Şimdi bu durdu. Gerçekten bu durum hoşuma gitmiyor ve çok özledim” cümleleri ile dile getiren Mourinho, gelen transfer tekliflerini ise doğru takımı seçmek için beklettiğini söyledi: ‘’Neden mi ‘Hayır’ diyorum? Çünkü bu teklifler yarışmak istediğim seviyede değil. Sabırlı olmalı ve doğru fırsatı beklemeliyim.’’

Mourinho, Tottenham’a imza attı

Mauricio Pochettino ile başarısız sonuçlar alan Tottenham Hotspur, tarihler 20 Kasım 2019’u gösterdiğinde Jose Mourinho’yu teknik direktörlük görevine getirdiğini kamuoyuna duyurdu. Tottenham ile 2,5 yıllık sözleşme imzalayan Portekizli teknik direktör, kulübünden yıllık 17,5 milyon euro kazanacağı bir sözleşmeyi kabul ederek Manchester City’den 23 milyon euro kazanan Pep Guardiola’nın ardından dünyanın en çok gelir elde eden ikinci teknik direktörü oldu. Tottenham ile ilk maçına 23 Kasım 2019 tarihinde West Ham United’a karşı çıkan Mourinho, yeni kulübüne üç puan ile “Merhaba” demeyi bildi. Koronavirüs salgını gölgesinde geçen sezonda ise Tottenham, Premier Lig’i 59 puan ile altıncı sırada noktalayabildi. Mourinho’nun öğrencileri, bu süreçte UEFA Şampiyonlar Ligi’nde RB Leipzig’e iki maçta da yenilerek elenmekten kurtulamadı.

Dinamo Zagreb hezimeti, Morinho’nun sonunu hızlandırdı

Tottenham, Mourinho ile 2020-2021 sezonuna harika bir başlangıç yapmayı başardı. Ligin ilk 12 haftasında yedi galibiyet, dört beraberlik ve sadece bir mağlubiyet alan Mourinho’nun öğrencileri, taraftarlarına şampiyonluk hayalleri kurdurmaya başladı. Ancak yaşanan bu olumlu hava uzun sürmedi. Tottenham, lider olarak geçirdiği kısa sürenin ardından çıktığı 18 karşılaşmada sekiz mağlubiyet alarak zirve yarışından koparken ilk dört sıradan da uzaklaştı. UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda yaşanan Dinamo Zagreb faciası, Tottenham ile Mourinho arasındaki iplerin kopmasına neden oldu. Rakibini sahasında 2-0 mağlup etmesine rağmen deplasmanda 3-0’lık skor ile yenilerek elenen Mourinho için tehlike çanları çalmaya başladı.

Tottenham, Mourinho ile yolları ayırdı

Ligdeki son üç maçında sadece iki puan toplayabilen Tottenham Hotspur, 25 Nisan Pazar günü Manchester City ile oynanacak Lig Kupası finali öncesinde sürpriz denilebilecek bir karara imza attı. Tottenham yönetimi, bugün (19 Nisan) sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile Mourinho’nun görevine son verildiğini futbol kamuoyuna duyurdu. Mourinho, yaklaşık 17 ay süren Tottenham macerasında herhangi bir kupa kaldıramazken son yıllarda sadece başarısızlıklarının konuşulduğu kariyerindeki geri gidişi durdurmayı başaramadı.

40 milyon euro tazminat alacak

Mourinho, şimdi ise ayrıldığı kulüplerden kazandığı tazminatlar ile gündeme gelmeye devam ediyor. İngiliz basınına göre Tottenham, görevine son verdiği Portekizli teknik direktöre 40 milyon euro tazminat ödeyecek. Mourinho’nun bugüne kadar görev aldığı kulüplerden kazandığı tazminat bedelleri şöyle:

Chelsea: 21 milyon euro

Real Madrid: 20 milyon euro

Chelsea: 15 milyon euro

Manchester United: 17 milyon euro

Tottenham: 40 milyon euro

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.