Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 1 milyara yaklaştı, Hindistan’daki vaka ve ölüm sayıları rekor kırdı

Dünya genelinde uygulanan aşı dozu 1 milyara yaklaştı. Hindistan’daki vaka ve ölüm sayıları rekor kırdı, başkent Delhi başta olmak üzere birçok şehrin hastanelerinde boş yatak ve tıbbi malzeme kalmadı. Rusya 29 ülkeye yönelik seyahat kısıtlamalarını gevşetti. Yunanistan’da alışveriş merkezleri açıldı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Dünya genelinde uygulanan aşı dozu 1 milyara yaklaştı

Dünya genelinde uygulanan aşı dozu 1 milyara yaklaştı ancak ülkelerin aşılama programları arasında derin bir uçurum var. Birçok ülke henüz bir doz aşılama bile bildirmedi. Aşıların yüzde 82’si yüksek gelirli ve orta-yüksek gelirli ülkelerde, yüzde 0,2’si düşük gelirli ülkelerde yapıldı. Bu ülkeler, kendilerine yıl sonuna kadar iki milyar doz aşı tedarik etmeyi amaçlayan Covax Projesi sayesinde aşı paylaşım düzenlemesinin gerçekleşmesini bekliyor.

Oxford Üniversitesi’nin Our World in Data (Verilerle Dünyamız) projesi kapsamında hükümet kaynaklarından derlenen verilere göre, çoğu ülke erken aşılama döneminde sağlık çalışanları ile 60 yaş ve üstü vatandaşlar gibi savunmasız gruplara öncelik verdi.

Vatandaşlarını en hızlı aşılayan ilk beş ülke sırasıyla şu şekilde: Doğu Afrika’da yer alan Seyşeller, Ortadoğu’da İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Avrupa’da İtalya içinde yer alan San Marino ve Güney Amerika kıtasındaki Şili.

Hindistan’da hastanelerde oksijen desteği ve boş yatak kalmadı

Hindistan‘da 18-25 Nisan haftasında, bir önceki haftaya göre koronavirüs ölümlerinde yüzde 89 artış yaşandı. Aynı hafta 2,2 milyon yeni koronavirüs vakası bildirildi. Bu veriler, dünya çapındaki en yüksek yedi günlük artışa işaret ediyor. Ülkedeki hastanelerde oksijen desteği ve boş yatak kalmadı.

Hindistan, her gün 300 binden fazla yeni vaka bildirerek dünyadaki en yüksek vaka artışına sahip ülke konumuna geldi. Ülkeyi yakından takip eden Michigan Üniversitesi‘nden epidemiyolog Bhramar Mukherjee, “Elimizdeki veriler tam bir katliama işaret ediyor. Gerçek ölüm sayılarının, rapor edilenin iki ila beş katı fazlası olduğuna inanıyoruz” dedi.

Başkent Delhi başta olmak üzere birçok şehirdeki hastanede yatak kalmadığı için doktorlar, hastaları evde tedavi etmenin yollarını bulmaya çalışıyor. Bu nedenle oksijen tüpü gibi birçok temel ihtiyacın fiyatları artıyor, piyasaya şüpheli ilaçlar sürülüyor ve tıbbi malzemeler karaborsaya düşüyor. Örneğin, normal şartlarda 6 bin rupi olan bir oksijen tüpü 50 bin rupiye (yaklaşık 670 dolar) satılıyor. Karaborsadan ilaç ve oksijen tüpü almaya gücü yetmediği için hastane kapısında veya evinde hayatını kaybeden birçok insan var.

Delhi’de insanlar, hasta yakınlarını tedavi ettirebilmek için evde çalışacak maaşlı hemşireler tutuyor. Hastanelerde laboratuvarlar da dolmuş durumda. Bu nedenle test sonuçlarının çıkması üç gün sürüyor. Bu durum tedaviye başlamayı geciktiriyor. Doktorlar, gecikmelerin binlerce hastayı riske attığını söylüyor.

Hindistan, aşılama kampanyasında da mücadele içinde. Ülke, dünyanın önde gelen aşı üreticilerinden fakat halkın yüzde 10’undan daha azı yalnızca bir doz aşı olabildi. Bu durum daha fakir ülkeler için de bir problem çünkü Hindistan, bazı ülkelere milyonlarca doz aşı göndermeyi planlamıştı. Ülkenin aşı açığı göz önüne alındığından ihracat durduruldu.

Hindistan Tıp Bilimleri Enstitüsü Başkanı Dr. Randeep Guleria‘nın dün gece (25 Nisan) yaptığı açıklamada şu ifadeler dikkat çekti: “Hastanelerde yer bulamayan ve tıbbi malzeme eksikliğiyle karşılaşan insanlar ihtiyaçlarını dışarıdan karşılamaya çalışıyorlar. Ancak evlerde oksijen tüpü gibi ihtiyaçların istiflenmesi paniğe neden oluyor. İnsanlar istiflemeye devam ettikçe ilaçlar, oksijen tüpleri gibi malzemeler hastanelere ulaşamıyor.”

Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Hindistan’a tıbbi destek göndereceği konuşuluyor. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Emily Horne dün (25 Nisan) yaptığı açıklamada, “Salgının başında bizim hastanelerimiz zorlandığında Hindistan, ABD’ye yardım göndermişti. Bu nedenle biz de Hindistan’a ihtiyaç duyduğu anda yardım etmeye kararlıyız” dedi.

Rusya, Birleşik Krallık da dahil olmak üzere 29 ülke için seyahat kısıtlamalarını gevşetti

Rusya, 29 ülke için seyahat kısıtlamalarını gevşetti. Bu ülkelerden herhangi birinde bulunanlar Rusya’ya seyahat edebilecek. Daha önce yabancılar, Rusya’ya yalnızca vatandaşı oldukları veya daimi ikamet ettikleri ülkeden direkt uçuşla gelebiliyordu.

Söz konusu 29 ülkenin tam listesi şöyle: Ermenistan, Azerbaycan, İngiltere, Küba, Mısır, Etiyopya, Finlandiya, Almanya, Yunanistan, Hindistan, Japonya, Kazakistan, Kırgızistan, Maldivler, Katar, Sırbistan, Seyşeller, Singapur, Güney Kore, Sri Lanka, İsviçre, Suriye, Tacikistan, Tanzanya, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Özbekistan, Venezüela ve Vietnam.

Yunanistan’da kısıtlamalar dahilinde alışveriş merkezleri açıldı

Yunanistan’da insanlar, sağlık bakanlığına bağlı bir numaraya mesaj gönderdikten sonra form doldurarak alışveriş merkezlerine gidebilecek. Ancak bu, Yunan halkının günü alışveriş merkezlerinde geçirebileceği anlamına gelmiyor. Alışveriş için izin alanların söz konusu numaraya mesaj gönderdikten sonra üç saat içinde alışverişlerini tamamlamaları gerekiyor.

Alışveriş merkezlerindeki mağaza sahipleri ve çalışanlarının haftada bir kez koronavirüs testi yaptırmaları da zorunlu.

Mağaza içinde her 25 metrekarede yalnızca bir müşteri bulunabilecek. Mağaza dışındaki alanlarda ise her 10 metrekarede bir müşterinin durmasına izin veriliyor. Kasa önlerindeki mesafe de en az iki metre olarak ayarlanmak zorunda. 

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.