Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DEVA Partisi, Diyarbakır’ın kuruyan palmiyelerinin peşine düştü: “Kış koşullarında, havanın gündüz bile eksiye düştüğü Diyarbakır’da palmiye dikmek isabetli bir karar mıdır?”

Kayyum belediye başkanı ile yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin iklimine uymamasına rağmen bir kez daha kentin değişik yerlerine dikilen palmiye ağaçları yine kurudu. Konunun peşine düşen DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı, palmiye dikimi ile kamunun zarara uğratıldığını ileri sürdü.

Diyarbakır’da, Büyükşehir Belediyesi’nce şehrin ana caddelerine dikilen palmiye ağaçlarının önemli bölümü kurudu. Palmiyelerin kuruma ihtimalinin yüzde 10 olduğunu ve aşırı bir soğuk yaşanmadığı sürece ağaçlarda bir sorun olmayacağını belirten Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, “Bugün geldiğimiz noktada, Büyükşehir Belediyesi tarafından şehrin ana arterlerin ağaçlandırılması kapsamında dikimi yapılan palmiye ağaçlarından önemli sayıda ağacın kuruduğu görülmektedir” açıklamasını yaptı.

DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı Yerel Yönetimler ve Şehircilik Politikaları Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada ise palmiyelerin bölgenin ikliminde yaşama şansının olmadığının bilindiği, 2011-2013 yıllarında deneme amaçlı olarak dikilen palmiyelerin de kuruduğu belirtildi.

DEVA Partisi İl Başkanlığı’nın açıklamasında, Büyükşehir Belediyesi’nin, Akdeniz iklimine uygun palmiye ağaçlarının karasal iklime sahip Diyarbakır’da yetişebileceğine ilişkin gerekli fizibilite çalışmalarının yapılıp yapılmadığı, Ziraat Mühendisleri Odası’ndan görüş alınıp alınmadığı yönünde kamuoyunu ikna edecek bilgilendirmede bulunmadığı belirtilerek şöyle denildi:

“Uzmanların görüşü göz ardı edilmiş, yeni rant alanı ile ilgili kuşkular var”

“Bu konuda basına yansıdığı kadarıyla konunun uzmanları tarafından süreç içerisinde yapılan görüş ve eleştiriler de göz ardı edilmiştir. Gelinen bu süreçte yeni rant alanlarının açıldığına dair ciddi kuşkuların bulunduğu ve kamu zararının oluştuğuna dair kamuoyundaki kuşkuların giderilmesi gerekmektedir. Bu anlamda soruyoruz, Büyükşehir Belediyesi tarafından ağaçlandırma kararı alınırken iklim koşullarına ilişkin gerekli incelemeler yapılmış mıdır? Zemin etüdü ve buna bağlı olarak zeminin yekpare taş olması palmiyelerin yetişmesine uygun olup olmadığı hususu araştırma konusu yapılmış mıdır? Kış koşullarında, havanın gündüz bile eksiye düştüğü Diyarbakır’da palmiye dikimi isabetli bir karar mıdır? Bu konularda uzman görüşleri alınmış mıdır? Tüm bu soruların cevaplandırılması gerekmektedir.” 

Palmiye ağaçlarının ve bunların dikimine ilişkin ihale usulüne dair de sorunlar bulunduğu belirten DEVA Diyarbakır İl Başkanlığı, “Palmiyelerin de içinde olduğu ağaç ve bitki dikimi için ihale yapılmış mıdır? İhale davetiye usulü mü yapılmıştır, kamuoyuna açık bir ihale mi yapılmıştır? Kaç firma yeterlilik almış, kaç firma ihale şartlarını haiz olup teklif vermiştir? İhale bedeli ne kadardır?” sorularını yöneltti.

DEVA Partisi’nin açıklamasının sonunda, bütün bu sorulara cevap verilmesinin gerektiği ve kamu zararı olduğuna dair ciddi kuşkuların olduğu hatırlatıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.