Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Tam kapanma” genelgesinde turizmcilere yer verilmedi – “Gelecek 130 bin turistin organizasyonunu evlerimizden yönetemeyiz”

Adalet ve Kalkınma Partisi Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 26 Nisan Pazartesi günü açıkladığı “tam kapanma” uygulaması bu akşam başlayacak. 17 gün sokağa çıkma kısıtlaması sırasında, erken rezervasyon yaptıran 130 bin turistin Antalya’ya ve Ege Bölgesi’ne gelmesi bekleniyor. Son dakika rezervasyonları ile artması beklenen turistlerin hizmet aldığı seyahat acentalarına, İçişleri Bakanlığı’nın kapanmaya ilişkin genelgesinde yer verilmedi. Turistlerin başta ulaşım olmak üzere, önceden satın aldıkları tur hizmetlerinde de tek yetkili olan seyahat acentaları 17 gün boyunca kapalı olacak.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Akdeniz Bölge Temsil Kurulu (BTK) Başkanı Ferit Turgut, kararnameye ek düzenleme getirilmez ise gelecek 130 bin turiste hizmet sağlamanın mümkün olmadığını söyledi. Turgut sözlerine şöyle devam etti: “Otellerimizde rezervasyonu bulunan 130 bin misafirimiz önümüzdeki günlerde Antalya ve Ege’ye gelecek. Havaalanından konakladıkları tesise, oradan gidecekleri ören yerlerine, müzelere kadar transferleri seyahat acentalarının yetkisinde fakat acentalar genelgeye göre kapalı olacak. Sahada olmadan 130 bin turistin organizasyonunu evlerimizden yürütmemiz mümkün değil.”

1 Nisan’dan itibaren sezonu açan otellerde müşteri sayısı yok denecek kadar az. Koronavirüs salgını ve Rusya’nın uçuş kısıtlaması uygulaması sebebiyle erken rezervasyonlar iptal edildi. 2021 yaz sezonunun “son dakika sezonu” olması bekleniyor. Tam kapanması süreci olan 29 Nisan – 17 Mayıs tarihlerinin sonrası için yoğun çalışmalar yaptıklarını belirten TÜRSAB Akdeniz BTK Başkanı Ferit Turgut, “Sahada olup gelen misafirlere hizmet sağlamamızın haricinde, gelecek misafirlerimizin organizasyonlarını hazırlamamız için ofislerimizde olmalıyız” dedi.

Her mevsim farklı turizm hizmeti sunduklarını belirten Turgut, “Nisan ve mayıs aylarında doğa yürüyüşü yapan, bunun için gelen turistleri ağırlıyoruz. Antalya’nın iklimi gereği haziran ayında doğa yürüyüşü tercih edilmiyor. Yayımlanan genelgede doğa yürüyüşlerine izin verilmiyor. Bunun gibi ufak detaylar, valilik izinleri ile çözülebilir problemler” diye konuştu.

Turgut, kapanma genelgesi sürecinde gelecek 130 bin turistin ekonomiye ortalama 130 milyon euroluk katkı sağlayacağını belirterek, konunun acilen çözüme kavuşması gerektiğini söyledi. Turgut şöyle devam etti: “Bundan 15 yıl önce, vize uyguladığımız Afrika ülkelerinden gelmek isteyen turistlere, biz valilik izni doğrultusunda 15 güne kadar tatil vizesi verdik. Yayımlanan kapanma kararnamesine ek olarak valilikler turizm bölgelerinde bize izin verebilir. Kapanmanın uygulanmasına 24 saatten az bir süre var, henüz bir karar açıklanmış değil fakat bu durumu acil olarak çözüme kavuşturmalıyız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.