Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekvador’da tecavüz sonucu yaşanan hamileliklerde kürtaj yaptırılması suç olmaktan çıkarıldı

Güney Amerika ülkesi Ekvador’da Anayasa Mahkemesi, tecavüz sonucu yaşanan hamileliklerde kürtaj yaptırılmasını suç olmaktan çıkardı.

Ekvador’un mevcut yasaları, yalnızca annenin hayatı tehlikede olduğunda veya zihinsel engelli bir kadın tecavüze maruz kaldığında kürtaj yaptırılmasına izin veriyordu. Mahkemenin aldığı bu yeni kararla, tecavüz sonucu yaşanan hamileliklerde kürtaj yaptırmak suç olmaktan çıktı.

Uluslararası ve ulusal çeşitli kadın hakları ve insan hakları grupları tarafından sunulan dilekçeye cevaben gelen karardan sonra, Anayasa Mahkemesi binasının önünde kürtaj destekçisi ve karşıtı gruplar karşı karşıya geldi.

Ekvador Devlet Başkanı Guillermo Lasso‘nun eşi Maria de Lourdes Alcivar, Twitter’da yaptığı paylaşımda “Bugün, Ekvador için tarihi bir gün. Kendi bedeni ve yaşam planları hakkında karar vermek kadınların kendi hakkıdır. Kadınlar artık hayatlarını riske atmadan istedikleri kararı verebilecekler” dedi.

Ekvador’un önde gelen kadın hakları aktivistlerinden Lolo Mino da Twitter’da “Bu kararla ülkede tecavüz mağduru genç kızlara ve kadınlara ikinci bir şans verildi” mesajını paylaştı.

Kürtaj, Güney Amerika’da oldukça tartışmalı konulardan biri. Güncel olarak kıta genelinde Arjantin, Uruguay, Küba, Guyana ve Meksika‘nın bazı bölgelerinde kürtaj serbest.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.