Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hollandalı bir çift, duvarları üç boyutlu yazıcı teknolojisiyle inşa edilmiş bir evin ilk resmi kiracısı oldu: “Yazıcıların uyumaya, dinlenmeye ve yemek yemeye ihtiyacı yok”

Hollanda’nın Eindhoven kentinde yaşayan Elize Lutz (70) ve Harrie Dekkers (67) çifti, Avrupa’da üç boyutlu yazıcı teknolojisiyle inşa edilen bir evin ilk resmi kiracısı oldu.

94 metrekarelik evin Eindhoven’daki bir fabrikada imal edildikten sonra kamyonetle bölgeye getirildiği, çatı ve pencerelerin burada takıldığı belirtildi.

Geleneksel yöntemlerle yapması zor ve bir hayli pahalı olan “aşınmış kaya yöntemi”, üç boyutlu yazıcılarla yapılan evin duvarlarının ana temasını oluşturuyor. Evi yapan Saint-Gobain Weber Beamix şirketi, evin bulunduğu Beatrix kanalının yakınlarındaki yerleşkede aynı teknolojiyle dört adet ev inşa etmeyi daha planlıyor.

Saint-Gobain Weber Beamix şirketi yetkilileri, “Bu ev yerel yönetimlerden alınan izin ve resmi bir kiracısı olması bakımından üç boyut teknolojisiyle basılmış evler arasında bir ilk” dedi.

Eindhoven’da yeni evlerine kavuşan yaşlı çift ise heyecanlı olduklarını söyledi. Elize Lutz, duygularını “Bu muhteşem olacak” diye anlatırken Dekkers, “Bu ev, güvenli hissettiğim bir sığınak gibi” dedi.

Saint-Gobain Weber Beamix CEO’su Bas Huymans da “Gerekli malzemeler ve teknoloji olduğu zaman bir evi yazıcıyla inşa etmek beş günden az sürüyor çünkü yazıcının uyumaya, dinlenmeye, yemek yemeye ihtiyacı yok” diye konuştu.

Üç boyutlu yazıcıyla ev inşa etmek birçok inşaat firması için hâlâ çok yeni bir teknoloji olsa da işçi harcamalarını azaltması ve çevreye daha az zarar vermesi açısından son dönemlerde birçok firmanın yöneldiği bir teknoloji olarak dikkat çekiyor.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.