Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hukuki dayanağı olmayan içki satışı yasağı fiili olarak da uygulanmıyor: Marketler ve tekel bayileri satışa devam ediyor

Koronavirüs salgını karşısında uygulanan tam kapanma önlemlerinde içki satışının yasaklanacağına yönelik iddialar kapanmanın ilk gününde fiili karşılık bulmadı. Türkiye’nin dört bir yanındaki market ve tekellerde alkollü içki satışı devam ederken Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, herhangi bir yasağın uygulanmayacağını söyledi. İçişleri Bakanlığı ise yaptığı son açıklamada “Yanlış bilgilendirmeye yönelik kasıtlı tutumlarla ilgili gerekli hukuki müracaatları başlatılacak” dedi.

Türkiye, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 26 Nisan günü açıkladığı kısıtlamalar kapsamında dün akşamdan (29 Nisan) itibaren 17 Mayıs’a kadar “tam kapanma” dönemine girdi. İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinde, sokağa çıkma yasakları süresince faaliyet gösterebilecek işyerleri arasında tekel bayileri yer almıyordu. Marketler ise daha önceki hafta sonu kapanmalarında olduğu gibi içki reyonlarını kapatmaya hazırlanıyordu.

Kapanmanın ilk gününde market ve tekel bayilerini dolaşan Medyascope ekibi, market zincirlerinin içki satışına devam ettiğini gözlemledi. Sosyal medya platformlarında da çok sayıda kullanıcı, marketlerden aldıkları içki faturalarını paylaştı. Ekibimize konuşan bir market görevlisi, “Henüz yazılı bir şey ulaşmadı elimize, satışa devam ediyoruz” dedi.

Tekel bayisi sahipleri için ise süreç belirsiz ilerliyor ancak birçok bayi açık olup içki satışlarına devam ediyor. Medyascope’a konuşan bir tekel bayisi sahibi “Migros’tan iki bira aldım, faturasını koydum kasaya. Biri gelir bir şey derse onu göstereceğim” dedi. Bazı tekel bayileri, söz konusu yasağın sadece hafta sonunu kapsadığını iddia ederken bir bayi sahibi de henüz içki satışına devam etmediğini söyledi. Gelişmeler karşısında sinirli olduğunu aktaran tekel bayisi sahibi “Bizle dalga mı geçiyorlar?” diye konuştu.

Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş: “Yasak kalktı, hayırlı olsun”

Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, sosyal medya hesabından 29 Nisan’da yaptığı bir paylaşımda tekel bayilerine imzalatılan bir tebliğ belgesini paylaşmış, meslektaşlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın basın konferansında yaptığı açıklamayı temel alan belgeyi imzalamayı reddetmeye çağırmıştı.

Aybaş, bu sabah (30 Nisan) yaptığı bir paylaşımda “Alkol satışı yasağı kalkmıştır herkese hayırlı olsun” dedi. Buna karşılık, DW Türkçe’nin paylaşımına göre, İçişleri Bakanlığı kaynakları, Aybaş’ın “Yasak kalktı” açıklamasını doğrulamadı ve konu hakkında yazılı açıklama yapılacağını belirtti.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken: “Olmayan yasağı konuşuyoruz, satmaya devam edeceğiz”

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken de içki yasağına dair resmi ve net bir düzenleme olmadığını belirterek, “Olmayan yasağı konuşuyoruz” dedi. Palandöken, Sözcü gazetesine konuştu: “Ne yapacağız, biz kendi kendimize ‘Yasal düzenleme yayımlanmadı ama yasak var’ deyip kafamıza göre yasak mı uygulayacağız? Şu anda ülke olarak olmayan bir yasağı konuşuyoruz. Sosyal medyada bir iddia ortaya atıldı. Biz de mevzuat ne diyor diye baktık. Yasağı göremedik. Biz doğal olarak satmaya devam edeceğiz.”

İçişleri Bakanlığı’ndan “açıklama”

Bu gelişmelerden sonra İçişleri Bakanlığı’nın resmi Twitter hesabından yapılan bir paylaşım, kafaları daha da karıştırdı. Gündemdeki içki satışı yasağı tartışmalarına cevaben yapıldığı düşünülen açıklamada “içki”, “alkol”, “yasak”, “market”, “satış” kelimeleri geçmiyor ancak “Yanlış bilgilendirmeye yönelik kasıtlı tutumlarla ilgili gerekli hukuki müracaatlar başlatılacak” denildi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler