Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Antalya Elmalı’daki Avlan Gölü’nde 40 yıl önce yapılan proje, bugün çevre felaketine yol açıyor: 150 milyon metreküp tatlı su denize dökülüyor

Antalya’nın Elmalı ilçesinin en önemli su kaynağı Avlan Gölü’nde, 1970’li yıllarda Devlet Su İşleri İdaresi’nin (DSİ) gölü besleyen su kanallarının yönünü değiştirmesi, bugün bir çevre felaketini beraberinde getirdi. Beslenemeyen ve gittikçe kuruyan gölde ve etrafında yaşayan hayvan türleri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Elmasıyla meşhur ilçede çiftçiler, eskiden yetişen kırmızı elmaları artık üretemediklerini söylüyor.

Küresel ısınma ve plansız sanayileşme sebebiyle Türkiye’nin birçok gölü ve su kaynağı yok oldu. Ülkenin yoğun tarım yapılan şehirlerinde kuraklık yaşanıyor, yeraltı su kaynakları çekiliyor. Antalya‘nın Elmalı ilçesinde yaşananlar ise akıl alır gibi değil. Küresel ısınma nedeniyle yaşanan sıcaklık artışıyla, dağlardan gelen kar ve yağmur suları önce düdenlere, ardından denize dökülüyor. Yıllık ortalama 150 milyon metreküp tatlı su denize dökülüyor. Elmalı’nın en önemli su kaynağı olan Avlan Gölü’ne gelen su kanallarının yönü değiştirildiği için göl beslenemiyor. Gölün kuruması, beraberinde çevre felaketini de getiriyor.

Devlet Su İşleri İdaresi (DSİ), 1970’li yıllarda, talep üzerine Elmalı’ya tarım arazisi kazandırmak için Avlan Gölü’nü besleyen su kanallarının yönünü değiştirdi. Bölgede bulunan sedir ormanlarında, yaşları iki bini geçen sedir ağaçları kurudu, göldeki balık çeşitliliği azaldı. Kuşların göç yolu üzerinde bulunan Avlan Gölü, onlarca kuşa ev sahipliği yapıyordu ama artık kuruyan gölde küçükbaş hayvanlar otluyor.

Avlan Gölü için yıllar içinde onlarca haber yapılmasına ve siyasetçilerin devreye girmesine rağmen DSİ 13. Bölge Müdürlüğü, 40 yıl önce yapılan projeden vazgeçmiyor.

“150 milyon metreküp suyu denize döküp 11 milyon metreküple tarım yapmaya çalışıyoruz”

Elmalı Belediyesi ve Elmalı sakinleri, gölleri tamamen yok olmasın diye düdene dökülen kanallarından pompalarla su çekerek gölü hayatta tutmaya çalışıyor. Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk’e göre, gölün kurumasıyla birlikte bölgedeki ekolojik denge de bozuldu. İlçedeki çeşitliliğin zarar gördüğünü belirten Öztürk, şöyle konuştu:

“Elmasıyla meşhur ilçemizde elmalarımız artık kırmızı değil. Çiftçimiz yetiştirdiği elma türünü değiştirmek zorunda kaldı. Yıllık 150 milyon metreküp gibi inanılmaz bir su israf ediliyor. İlçemize 90’lı yıllarda sulama barajı yapıldı. Bu barajın kapasitesi 11 milyon metreküp ve bölgeye yetmesi mümkün değil. 150 milyon metreküp suyu denize dökerken 11 milyon metreküp su ile tarım yapmaya çalışıyoruz. Biz 2019 yılında Elmalı Belediyesi’ni devraldığımızdan beri Avlan Gölü’nü yaşatmak için mücadele ediyoruz. Düdenlere giden su kanallarından pompalar ile su çekip göle yönlendiriyoruz. Bugünlerde de göle giden su kanalı üzerinde bulunan doğal düdenlerin üzerini perde beton ile örtüyoruz ki çiftçimiz sudan faydalanabilsin.”

Elmalı Belediyesi, denize akıtılan suyu bir proje ile tekrar Avlan Gölü’ne aktarabilir fakat dağlardan gelen suya müdahale etme yetkisi DSİ 13. Bölge Müdürlüğü’ne ait. DSİ ise uzun yıllardır, yapılan tüm başvurulara rağmen Avlan Gölü’nün kurumasına seyirci kalıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.