Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Kimilerinin” sesine ses veren podcast kanalı: K’nın Sesi – Duygu Dalyanoğlu ve Beril Sarıaltun ile söyleşi: “Anlatılanı büyütüp, genişletip, tartışıp farklı bir boyuta taşıyoruz”

Kadınlar ve kuirler başta olmak üzere hikayesi anlatılmayan ya da sınırlı ve yanlı anlatılanları, görmezden gelinenleri merkeze alan podcast kanalı K’nın Sesi, ikinci sezonuyla devam ediyor. K’nın kim olduğunu, kanaldaki oyun ve söyleşileri, ikinci sezonun devamını ve önümüzdeki sezonların sürprizlerini, yaratıcı ekipten Duygu Dalyanoğlu ve Beril Sarıaltun ile konuştuk.

Kamera & Kurgu: Özgün Özgül

K’nın Sesi, en basit haliyle, kadınların ve kuirlerin hikayelerinin merkeze alındığı bir podcast kanalı olarak tanımlanabilir. Ancak K’nın Sesi dinleyiciye kimin sesini ulaştırıyor, K kimdir, kimi temsil eder gibi soruların cevabı yalnızca kadınlar ve kuirler ile sınırlı değil. Ekibin yaratıcı ekibinden müzisyen ve ses tasarımcısı Beril Sarıaltun ile yazar, yönetmen ve oyuncu Duygu Dalyanoğlu, K’nın temsili bir harf olarak “kız kardeşleri, kavgayı, keşfi, kimilerini, ana akım medyada ve sanatta çok temsil edilmeyen, hikayeleri anlatılmayan ya da oldukça sınırlı ve yanlı bir şekilde anlatılan karakterleri” ifade ettiğini belirtiyor.

K’nın Sesi’nde her sezon üç boyutlu ses tasarımıyla hazırlanmış ses tiyatroları yayımlanıyor. Üç boyutlu ses tasarımları sayesinde, dinleyicileri tiyatro izleme deneyimine yaklaştırmak hedefleniyor.

Her oyunu, oyunun hikayesinden ve temasından hareketle yapılan söyleşiler takip ediyor. Söyleşilerde gerçek hayattan kişilerin deneyimleri üzerine odaklanılıyor. Bu noktada, ilk sezondan örnek veren Sarıaltun, “Sezonlar bir tema çerçevesinde oluşuyor. İlk sezon, salgın ile başlamıştı. Salgında kimilerinin sesi, salgında duymadığımız hikayeler, az duyduğumuz hikayeler… Salgında yaşçılığı konuştuk, emek meselesini, şiddeti konuştuk vesaire. Bunların hikayesini, öncelikle kurmaca bir dünya ekseninde anlatıp ardından, kurmaca dediğimiz şey bir kesite odaklandığı için, yaşadığımız gerçeklik ekseninde de ele alıyoruz. Böylelikle anlatılanı, tek bir anda ve yerde bırakmayıp onu büyütüp, genişletip, tartışıp, farklı bir boyuta taşıyoruz” diyor.

K’nın Sesi’nin ortaya çıkış hikayesine de değinen ikili, proje fikrinin salgın döneminin başında doğduğunu belirtiyor. Dalyanoğlu, K’nın Sesi’nin doğuşunu şöyle anlatıyor: “K’nın Sesi’nin yaratıcı ekibi, salgın öncesinde büyük oranda canlı sanat dallarıyla ilgileniyordu. Ben de oyunculuk, yazarlık, eğitmenlik yapıyordum. Salgınla birlikte bildiğimiz anlamda tiyatro yapma ihtimali durduğunda da üretmeye devam etmemiz gerekiyordu. Ben de feminist tiyatroyla ilgilendiğim için etrafımda bir sürü hikaye, bir sürü olay görüyordum ve bunlardan bir bellek oluşturma, bunları yorumlama ihtiyacı oluştu. Bu noktada, aklımıza ilk olarak bir ses tiyatrosu yapmak geldi ve ‘Kısa monologlar, kısa oyunlar yazarak farklı kadın ve kuir hikayelerine yer verebilir miyiz?’ sorusuyla başladık. Sonra bunu sadece kurmacayla değil, belirli söyleşiler yaparak ve kurmaca ile kurmaca dışının bir arada olduğu farklı hikaye anlatma biçimleriyle bir araya getirmek adına bir podcast kanalı kurduk.”

K’nın Sesi’nde, dinleyicileri tiyatro izleme deneyimine yaklaştırmak ve dinleyicilerin hayal güçlerini harekete geçirmek önemli bir yere sahip. Sarıaltun ve Dalyanoğlu bu konuyu şöyle açıklıyor: “Bizim için önemli olan, işitsel bir deneyim kurmak ve bunu yer yer belirli görsel tasarımlarla da desteklemek. Çünkü tiyatro yapamadığımız, bir konsere gidemediğimiz, hatta arkadaşlarımızla ve yakınlarımızla buluşamadığımız bir ortamda, sadece dinleyerek katılımı ve yaratıcılığı mümkün kılmak istiyoruz. Bu nedenle, oyunlarda özgün müzikler, özgün hikayeler, üç boyutlu ses tasarımları kullanarak sinematik bir sahneye ya da sahne üstünde izlediğiniz bir oyuna yakın bir deneyim sağlamaya çalışıyoruz.”

İkinci sezonun devamını ve K’nın Sesi’nde önümüzdeki sezonlar için nelerin planlandığını da konuştuğumuz Sarıaltun ve Dalyanoğlu, belli bir kalitede ve politik çizgide, feminist dramaturji çerçevesinde üretim yapmaya devam edeceklerini ama farklı planlarının, sürprizlerinin de olduğunu belirtiyor.

K’nın Sesi podcast kanalını incelemek, yaratıcı ekiple tanışmak, kanaldaki tiyatro oyunlarını ve söyleşileri dinlemek, gelecek oyun ve söyleşilerden haberdar olmak için aşağıdaki linklere göz atabilirsiniz:

İnternet sitesi: www.kninsesi.com

Bültene kayıt linki: https://kninsesi.com/bultene-uye-olun/

K’nın Sesi’nin Dinlenebileceği Platformlar

K’nın Sesi Sosyal Medya Hesapları:

instagram.com/knin_sesi

facebook.com/kninsesi

twitter.com/kninsesipodcast

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.