Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’de koronavirüs test sayıları giderek azalıyor: Son 10 günde, bir önceki 10 güne kıyasla 1 milyon 48 bin daha az test yapıldı

Koronavirüs salgınında pozitif vakaların tespit edilmesi, salgınla mücadelenin en önemli adımlarından biri. Pozitif vakalar ağırlıklı olarak PCR testleri ile tespit edilirken zaman zaman tomografik bulgular ile de kişilere koronavirüs teşhisi konulabiliyor. Türkiye’de salgın başladığından bu yana geçen sürede şu ana kadar toplam 47 milyon 744 bin 338 test uygulandı ve resmi sayılara göre 4 milyon 875 bin 388 kişiye koronavirüs teşhisi konuldu. 40 bin 844 kişi ise koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Son dönemde test sayısında belirgin bir düşüş yaşanması tartışmaları da beraberinde getirdi.

Nüfusu Türkiye’den az olan bazı ülkeler Türkiye’den çok daha fazla sayıda test yaptı

Türkiye’de yapılan test sayılarına ilişkin tartışmalar salgının başından beri yaşanıyor. Nüfusa oranla pek çok ülke Türkiye’den daha fazla test uyguluyor. Örneğin Türkiye ile hemen hemen aynı nüfusa sahip Almanya, Türkiye’den yaklaşık 8 milyon daha fazla test yaparken nüfusu Türkiye’den daha az olan Fransa, İngiltere ve İtalya gibi ülkeler de vatandaşlarına Türkiye’den çok daha fazla sayıda test uyguladı. 

Yaklaşık 60 milyon nüfusu olan İtalya’da toplam 59 milyon, 66 milyon nüfuslu Birleşik Krallık’ta toplam 156 milyon 300 bin ve 67 milyon nüfusa sahip Fransa’da şu ana kadar toplam 77 milyon test yapıldı. Türkiye, bir milyon kişi başına yapılan test sayısında İspanya, Rusya ve daha birçok ülkenin de gerisinde. Şu ana kadar Türkiye’de bir milyon kişi başına düşen test sayısı, 581 bin 71.

Son 10 günde, bir önceki 10 günlük sürece kıyasla 1 milyon 48 bin daha az test yapıldı

Türkiye’de en fazla test yapılan gün 322 bin 128 test ile 20 Nisan 2021 tarihi oldu. Son 10 günde ise bir önceki 10 günlük süreçten 1 milyon 48 bin 330 daha az test yapıldı. Bu süreçte, tespit edilen vaka oranlarında da ciddi bir düşüş yaşandı. 13-23 Nisan 2021 tarihleri arasında yapılan testlerin yüzde 18,7’si pozitif olarak sonuçlanırken 24 Nisan-2 Mayıs tarihleri arasında yapılan testlerin ise yüzde 13,5’i pozitif çıktı. Tespit edilen vaka sayısında da neredeyse yarı yarıya azalma görüldü. 13-23 Nisan tarihleri arasında 3 milyon 449 bin 873 test yapılırken toplam 647 bin 247 pozitif vaka tespit edildi. Son 10 günde ise toplam 2 milyon 401 bin 543 test ile 324 bin 568 pozitif vaka bulundu. 

Yalnızca bir ayda günlük ortalama test sayısı 200 binin üzerine çıktı

Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs takip sisteminde yapılan test sayıları 27 Mart 2020 tarihinden itibaren tutuluyor.  Bu tarihte 7 bin 533 test yapıldı. Bu süreçte en çok test yapılan dönem geride bıraktığımız nisan ayıydı. 2021 yılının Nisan ayındaki günlük ortalama test sayısı 289 bin 465 oldu. Bunun dışındaki hiçbir ayda ortalama test sayısı 200 binin üzerine çıkmadı. Günlük ortalama test sayısının 175 binin üzerinde olduğu tek ay ise 2020’nin Aralık ayı oldu. 

100 binden fazla teste ilk kez ağustos sonunda ulaşıldı

Test sayıları 2020 yılının Nisan ayının sonunda 30 binin üzerine çıkarken haziran ayında 40 bini, temmuz ayında ise 50 binleri geçti. 100 binin üzerine ise ilk kez 26 Ağustos’ta ulaşıldı. Bunun yanı sıra özellikle hafta sonları test sayılarının düştüğü görülüyor. 2020’nin Eylül ayında yalnızca altı gün 100 binin altında test yapılırken bu altı gün de hafta sonlarıydı. Ekim ayındaki hiçbir günde test sayısı 100 binin altına düşmedi ve ilk kez bu dönemde 130 bine ulaşıldı. Kasım ayının son haftasında yapılan test sayısı 170 binlere çıktı. 25 Kasım ile birlikte hasta sayısı ve vaka sayısı arasındaki ayrım devam etse de vaka sayıları tekrar açıklanmaya başladı. O gün tespit edilen toplam vaka sayısı 28 bin 351 oldu.

8 Aralık’ta ilk kez günlük 200 bin test yapıldı

8 Aralık 2021 tarihinde ilk kez günlük test sayısı 200 binin üzerine çıktı. 25 Aralık’tan 22 Mart’ta kadar ise test sayıları hep 200 binin altında kaldı. Mart sonunda test sayısı 240 binin üzerine çıktı. Vaka sayısı ise 18 Mart ile birlikte 20 bini aşmaya başladı. Nisan ayının ilk günüyle vaka sayısı 40 bini geçti. 

7 Nisan’da günlük test sayısı 300 bini geçti

7 Nisan 2021 tarihi ile birlikte günlük test sayısı ilk kez 300 bini geçti. 23 Nisan’da 300 binden fazla kişiye test yapılmasının ardından günlük test sayıları kademeli olarak düşmeye başladı. 30 Nisan’da 265 bin 287 kişiye test yapılırken mayıs ayının ilk iki günü itibariyle günlük test sayıları 250 binin altına indi. 1 Mayıs’ta 242 bin 194, 2 Mayıs’ta ise 240 bin 145 kişiye test yapıldı. Türkiye’de şu ana kadar yalnızca 2021 yılının nisan ayında 300 binden fazla kişiye test uygulandı. Geride bıraktığımız ay dışında hiçbir gün günlük test sayısı 300 bini geçmedi. 

Son beş ayda her 100 test başına tespit edilen pozitif vaka sayıları ise şu şekilde:

Fahrettin Koca: “Test sayısının düşmesi vaka sayısının düşmesinin sebebi değil sonucudur”

Test sayılarının azalmasına ilişkin bugün konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, konuya ilişkin şunları söyledi: Testler semptom gösteren ya da temaslı kişilere yapılmaktadır. Kısıtlama ile temasın azalması beklenen bir durumdur. Son iki haftada hastaneye müracaat edenlerin sayısı yarı yarıya düştü. Test sayısının düşmesi vaka sayısının düşmesinin sebebi değil sonucudur.

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı: “Hastaneye giden insanlara ve sadece semptomu olanlara test yapıldığı için test sayısında bu dalgalanmaları görüyoruz”

Medyascope’a konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ise test uygulama politikasının hatalı olduğunu ve potansiyel vakaların tespit edilemediğini vurgulayarak, “Risk gruplarına testin yaygın olarak yapılması gerekiyor, özellikle de kapalı ve kalabalık çalışma ortamlarında çalışan ve toplumla teması yaygın olan kesimlere testin yaygınlaştırılmasına ihtiyaç var. Nüfusa oranla zaten 300 bin civarı test de yeterli değildi ama son zamanlarda test sayısı da düştü. Hastaneye giden insanlara ve sadece semptomu olanlara test yapıldığı için test sayısında bu dalgalanmaları görüyoruz ama zaten vakaların yüzde 80’ine yakını bu hastalığı ciddi belirtiler göstermeden atlatıyor ve bu kişiler tespit edilemiyor”dedi.

“İnsanlar işlerini kaybetme korkusuyla temaslı bildirimi yapamıyor”

Temaslıların bildirilmesinde de sıkıntılar olduğunun altını çizen Şebnem Korur Fincancı, “Temaslıların bildirimi ilgili de sınırlamalar var. İnsanlar hiçbir sosyal ve maddi destek görmediği için gelir kaybı yaşama ya da işlerini kaybetme risklerinden dolayı temaslı bildirimi yapamıyor. Mutlaka risk gruplarına taramaların yapılması gerekli ama bunlar yapılmıyor” diye konuştu.

“Son günlerde gerçekçi önlemler alınmamış olsa da saatleri kısıtlayan sokağa çıkma kısıtlamaları sınırlı bir azalmaya yol açtı”

Kendilerine sahadan gelen sayılarla Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan sayılar arasında önemli bir fark olduğunu belirten Fincancı, şöyle devam etti: “Vaka sayısına ilişkin bizim sahadan aldığımız bilgilere ve meslektaşlarımızın hastanelerden verdiği bilgiye bakarsak bakanlığın açıkladığı tabloyu katlayan bir durumun söz konusu olduğunu bildirebiliyoruz ama son günlerde gerçekçi önlemler alınmamış olsa da saatleri kısıtlayan sokağa çıkma kısıtlamaları sınırlı olsa da bir azalmaya yol açtı. Ancak sağlıklı olan bu değil. Biz kapanma değil korunma diyoruz ve bunun için riskli gruplar tespit edilmeli. Bu kişilere test yapılıp pozitif olanların ayrılarak kamusal koşullarda bakımlarının sağlanması gerekiyor. Mevcut durum aslında bir kapatma, devlet insanları kapatıyor. Ancak insanların özellikle açık havada egzersiz yapabilecekleri koşulların sağlanması gerekiyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.