Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nisan ayında erkekler tarafından 16 kadın öldürüldü, 14 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu – Melek Önder: “Bir aydaki azalma eğilimine bakarak ‘Kadın cinayetleri azaldı’ demek mümkün değil”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Nisan 2021 ayına ilişkin erkek şiddeti verilerini açıkladı. Rapora göre, nisan ayında 16 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 14 kadın ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.

Nisan ayında öldürülen 16 kadından 11’inin hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemezken, beşi hayatlarına dair kararlar almak isterken öldürüldü. Nisan ayında öldürülen 16 kadının sekizi evli olduğu erkek, biri tanıdık birisi, biri akrabası, biri babası, biri birlikte olduğu erkek, biri eskiden evli olduğu erkek, biri ise kardeşi tarafından katledildi. İki kadının ise fail ile olan yakınlığı tespit edilemedi.

Kadınlar evinde güvende değil

Bu ay öldürülen kadınların yüzde 44’ü evlerinde öldürüldü. Katledilen 16 kadından yedisi evinde, ikisi sokak ortasında, biri ıssız yerde, biri arazide, biri işyerinde, biri otelde, biri barakada, biri apartman girişinde öldürülürken bir kadının ise öldürüldüğü yer öğrenilemedi.

Katledilen kadınların yüzde 50’si kesici aletle öldürüldü

Kadınların yüzde 50’si kesici aletle, yüzde 38’i ateşli silahla, yüzde 6’sı boğularak katledilirken yüzde 6’sının nasıl öldürüldüğü tespit edilemedi. 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan Melek Önder

“Bir aydaki azalma eğilimine bakarak ‘Kadın cinayetleri azaldı’ demek mümkün değil”

KCDP’nin nisan ayı verilerini, platformdan Melek Önder ile konuştuk. Önder, nisan ayının verileri ile geçen ayların verileri karşılaştırıldığında, kadın cinayetlerinde azalma görüldüğünü belirtti fakat tek bir aya bakarak “Kadın cinayetleri azaldı” demenin mümkün olmadığını söyledi:

“Geçen aylara göre azalma eğilimi görülüyor fakat biz bunları şu şekilde değerlendiriyoruz: Tek bir aya bakarak ‘Kadın cinayetlerinde bir azalma var’ diyemeyiz. Bizim mücadelemiz, ortaya koyduğumuz hedef elbette bu doğrultuda. Verileri tam olarak yorumlayabilmek açısından en az bir sene geçmesinin gerektiğini söyledik, bir senenin sonunda ‘Azaldı’ diyebiliriz çünkü sağlıklı olan süreç bu. Hatırlarsınız, İçişleri Bakanlığı da bir veri yayınladı ve özellikle ‘İstanbul Sözleşmesi’nden önce ve sonra’ şeklinde bir karşılaştırma yaptı ve oldukça tepki de çekti. Burada da şununla karşılaşıyoruz: İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı verilerde kaç kadının neden ve nasıl öldürüldüğünü, tam olarak hangi tanımlamaları baz alarak açıkladıklarını bilmiyoruz, bunlar açıklanmıyor. Bu yüzden ‘Azalma var’ demek için çok erken.”

“İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatana kadar mücadele edeceğiz”

Bu verileri 10 yıldır topladıklarını söyleyen Melek Önder, şüpheli kadın ölümlerinin arttığını ve bu ölümlerin aydınlatılması gerektiğini söyledi. İstanbul Sözleşmesi’nin 1 Temmuz’da sona ereceğini de hatırlatan Önder, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Bundan sonraki süreçte de kadınlar bir gecede haklarından vazgeçmeyecekler. Mücadelemize her gün devam edeceğiz. Geri adımlar attırabileceğimizi de biliyoruz. Bunlar sonraki süreçte de elimizden ne geliyorsa yapacağız. Kararı geri çektirene, İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatana kadar mücadele edeceğiz.”

Melek Önder ile yaptığımız söyleşinin tamamanı dinleyebilirsiniz: 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.