Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Paris’te evsizler, spor salonunu işgal ettiler, yaşadıklarını anlattılar: “Paris’te göçmen olmak aşağılanmak demek”

Fransa’nın başkenti Paris’te, aralarında çocuklu ailelerin de bulunduğu yaklaşık 350 evsiz, kendilerine konut tahsis edilmesi için bir spor salonunu işgal etti. 117 bini Paris’te olmak üzere Fransa genelinde yaklaşık 3,1 milyon evin boş olduğunu hatırlatan eylemci evsizler, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bu konuda taahhüdü olduğunu ve evsizlerin boş konutlara yerleştirilmesiyle ilgili yasanın bir an önce uygulanması gerektiğini söyledi.  

Paris’te bir yerden bir yere giderken yol kenarında küçük çadırlar, akşam saatlerinde metro istasyonlarında uyku tulumuyla oturaklara uzanmış insanlar görebilirsiniz.

Fransa ve Avrupa’da göçmenler, zor koşullarda hayatlarını devam ettiriyor. Öyle ki birçoğuna oturum izinlerini içeren belgeler verilmiyor ya da geç veriliyor. Bunun üzerine bir de kalacak yer sağlanamadığı için çoğu sokakta kalmaya zorlanıyor. 

Bu konuda çalışan birçok dernek ve kolektifin bir araya gelerek oluşturduğu Collectif Réquisition (Talep Kollektifi), dün (6 Mayıs) bir çağrı yaptı ve çağrının ardından yaklaşık 350 evsiz, Paris Rue Japy’de bulunan bir spor salonunu işgal etti. Collectif Réquisition’dan biri, koronavirüs salgını nedeniyle 400 evsizin daha listede olduğunu ancak spor salonuna getirilmediği bilgisini paylaştı.

İşgal edilen spor salonunda geceyi geçiren evsizler, günlük hayatta yaşadıklarını ve taleplerini Medyascope’a anlattı.

Kanunen herkesin barınma hakkının devlet tarafından güvence altına alındığı ve bundan önceki evsizlerin, eylemler sonucunda konutlara yerleştirildiği hatırlatılırken, söz konusu gerekliliğin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un taahhütleri arasında yer aldığı belirtildi.

Paris’teki evsizler, her gün hem belediyeye hem de valiliğe başvurarak risk altında olduklarını belirtiyor ve birçoğu belgesiz olduğu için kötü koşullarda çalışmaya zorlanıyor. Collectif Réquisition’un açıkladığına göre 117 bini Paris’te olmak üzere Fransa genelinde yaklaşım 3,1 milyon konut boş durumda. 

Kolektifin başlıca talepleri ise şunlar:

  • Tüm evsizlere koşulsuz konaklama sağlanması,
  • Konut ve mülklere ilişkin talep kanununun uygulanması,
  • Göçmenlere yönelik şiddet ve ayrımcılığa son verilmesi, gerçek bir kabul politikasının inşa edilmesi,
  • İnsanca bir şekilde, istikrarlı ve uygun fiyatlı konut hakkının sağlanması ve temel insan haklarına saygı duyulması.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.