Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da askerlerden İslamcılık karşıtı yeni bildiri: “Silah arkadaşlarımız hayatlarını, sizin taviz verdiğiniz İslamcılık ile savaşırken kaybettiler”

Fransa’da son bir aydır, hükümetin İslamcılık karşısındaki tutumunu yumuşak bulan ve “ülkenin iç savaşın eşiğinde olduğunu” dile getiren askerler gündemde. Askerler, daha önce açıkladıkları düşüncelerini destekler nitelikte yeni bir bildiri kaleme aldı. Bildiride Fransız halkına ve tüm askerlere, “Bize katılın” çağrısı yapıldı.

Aralarında emekli generallerin de bulunduğu emekli askerler, ilk olarak 21 Nisan’da aşırı sağcı Valeurs Actuelles dergisinde, “iç savaş ve İslamcılık tehlikesine” karşı uyarı içeren bir açık mektup kaleme almıştı. Fransa Genelkurmay Başkanı François Lecointre, “Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a gönderilen uyarı mektubuna imza atan askerlere yaptırım uygulanacak” açıklamasında bulunmuştu.

16 generalin Fransa Ulusal Meclisi’ne, “Fransa’nın çöküşü ve İslamcılık ile savaşmak için küresel strateji” talep eden bir mektup yollamasıyla ordunun İslamcılık konusundaki bir diğer çıkışı gündeme taşındı.

Emekli askerler, 9 Mayıs Pazar günü yine Valeurs Actuelles dergisinde yeni bir bildiri yayımladı. Bildirinin giriş kısmında, “Aktif görev yapan askerlerden gelen talep üzerine kaleme alınan bu bildiri, bu sitede yayımlanan önceki bildiriyi destekler niteliktedir” ifadesi yer aldı. Kaleme alanların motivasyonları hakkında açıklamalarda bulunulan bildiride, İslamcılık ve iç savaş uyarıları tekrarlanırken Fransa halkı ve askerler, birlikte durmaya çağrıldı.

Valeurs Actuelles internet sitesinde, bildirinin 10 Mayıs saat 11.50 itibariyle 1 milyon 360 binden fazla görüntülendiği belirtildi.

“Bildiriyi Fransız vatandaşlarının imzasına açtık”

Bildirinin öne çıkan kısımları şöyle:

“Bu bildiriyi Fransız vatandaşlarının imzasına açtık. Bize katılmak isteyen askeri personele çağrıda bulunuyoruz. Önceki bildiride de olduğu gibi bu bildirinin amacı kurumlarımızı baltalamak değil, insanları durumun ciddiyeti konusunda uyarmaktır.

Artık Marseillaise’in (Fransa milli marşı) ‘çocuklar kıtası’ olarak bilinen yedinci kıtasını söyleyemiyoruz ama yine de bu mısralar önemli dersler barındırır:

‘Büyüklerimiz olmadığında artık taşocağına gireceğiz. 

Orada onların tozunu ve erdemlerinin izlerini bulacağız. 

Tabutlarını paylaşmaktan çok, 

Hayatta kalmayı kıskanmaktan daha az, 

Onların intikamını almanın ya da onları takip etmenin 

En büyük gururunu yaşayacağız.’

Bizim büyüklerimiz saygımızı kazanan savaşçılardır. Örneğin, geçen haftalarda onurlarını ayaklar altına aldığınız eski askerler. Fransa’nın bütün düşmanlarıyla mücadele etmiş, tek suçları vatanlarını sevmek ve görünür çöküşünün yasını tutmak olan kişilere darbeci gibi davrandınız.”

“Silah arkadaşlarımız İslamcılık ile savaşırken hayatlarını kaybettiler”

“Afganistan, Mali, Orta Afrika ve başka yerlerde bazılarımız düşmanla karşı karşıya geldi. Bazılarımız oralardan silah arkadaşları olmadan geri döndü. Onlar hayatlarını, sizin kendi toprağımızda taviz verdiğiniz İslamcılık ile savaşırken kaybettiler.”

“Kaos ve şiddet, sivil bir ayaklanmadan gelecek”

“‘Bunu söylemek ordunun işi değil’ diyebilirsiniz. Aksine duruma ilişkin değerlendirmemiz, apolitik olduğumuz için sunduğumuz profesyonel bir gözlemdir. Kaos ile şiddeti açıklıyor ve öne sürdüğünüzün aksine kaos ve şiddet, ‘askeri bir telaffuzdan’ değil, sivil bir ayaklanmadan gelecek. Bulguların açıklığını kabul etmek yerine, platformun şeklini tartışmak için korkak olmalısınız.”

Fransa’da iç savaş demleniyor

Bildiride, İslamcılık tehlikesinin sivil itaatsizlik olarak devam ettiğinden ve iç savaş çıkması ihtimalinden bahsedildi. İmzacı askerler bildiride, “Kimse iç savaş istemez ama son zamanlarda Fransa’da iç savaş demleniyor ve siz bunu çok iyi biliyorsunuz” dedi.

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.