Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Süper Lig’e yükselen ilk iki takım belli oldu: Adana Demirspor’un 26, Giresunspor’un 44 senelik Süper Lig hasreti sona erdi

TFF 1. Lig’de Süper Lig’e yükselen ilk iki takım, dün akşam (9 Mayıs) oynanan karşılaşmalar ile belli oldu. Ligin son haftasına lider giren Adana Demirspor, deplasmanda Menemenspor’u 4-1 mağlup ederek 26 yıllık aranın ardından Süper Lig’e yükseldi. 44 yıldır Süper Lig hasreti çeken GZT Giresunspor ise Tuzlaspor deplasmanından üç puan ile dönerek bu hasretine son verdi. Uzun yıllardır şampiyonluk hasreti ile yanıp tutuşan “Mavi Şimşekler” ve “Çotanaklar”ın Süper Lig yolculuklarını, Medyascope’tan Kubilayhan Kavrazlı derledi.

Adana Demirspor, son sekiz senede beş kez kapıdan döndü

Son sekiz senede beş defa Süper Lig’e yükselmek için play-off oynayan Adana Demirspor, 2012-2013 sezonunda Manisaspor’a, 2014-2015 sezonunda Antalyaspor’a, 2015-2016 sezonunda Alanyaspor’a, 2018-2019 sezonunda Hatayspor’a ve 2019-2020 sezonunda Fatih Karagümrük’e elenmekten kurtulamadı. Mavi-lacivertli kulübün başkanı Murat Sancak, penaltı atışları sonucu kaybedilen Fatih Karagümrük maçının ardından DHA mikrofonlarına yaptığı açıklamada, ‘’Üzgünüz. Çok isterdik, Adana şehri, taraftarı, 81 ilden bizim çıkmamızı isteyen çok vardı ama çok isteyince bazen olmuyor, olmadı, Allah nasip etmedi yapacak bir şey yok’’ diye konuşmuş ve yeni sezon için taraftarlarına umut aşılamıştı: ‘’Bu lig çok zor ve mücadele isteyen bir lig. Hele ki play-off’lara kalmak daha da zor. Onun için önümüzdeki yıl kadromuzu kontrol edip, takviyeler ile ilk ikiden çıkmayı hedefleyeceğiz.’’     

Ümit Özat, mavi-lacivert renklere imza attı

Adana temsilcisi, koronavirüs salgınının gölgesi altında oynanacak 2020-2021 sezonuna mutlak şampiyonluk parolası ile hazırlandı. Yaz transfer döneminde bu parola doğrultusunda Emilijus Zubas, Yunus Akgün, Kerim Avcı, Emircan Altıntaş ve Gökhan İnler başta olmak üzere 14 yeni ismi kadrosuna katan mavi-lacivertli ekip, takımı ise tecrübeli teknik direktör Ümit Özat‘a emanet etti. Adana Demirspor’da 2019 yılında çalışma fırsatı yakalayan Ümit Özat, yeniden döndüğü kulübüne şu cümleler ile “merhaba” dedi: “Her şeyde sen varsın, unutamadım.”

Ümit Özat’ın Adana Demirspor’u, 2020-2021 sezonuna deplasmanda oynadığı Bursaspor galibiyeti ile başladı. Mehmet Akyüz’ün iki gol atarak yıldızlaştığı karşılaşmada rakibini 3-1 mağlup eden mavi-lacivertli ekip böylece, şampiyonluğun en büyük favorilerinden olacağının ilk işaretini de verdi.

Altay mağlubiyeti, tatları kaçırdı

Şampiyonluk özlemini derinden hisseden Adana Demirspor, Bursaspor galibiyetinin ardından çıktığı üç karşılaşmada bir galibiyet ve iki beraberlik aldı. Sezonun ilk mağlubiyeti ise 17 Ekim 2020 tarihinde İzmir deplasmanında oynanan karşılaşmada geldi. Zirve yarışındaki en önemli rakiplerinden Altay’a konuk olan Mavi Şimşekler, rakibine 1-0 mağlup olarak taraftarlarını üzdü. Bu mağlubiyet ile birlikte ilk beş haftada yedi puan kaybeden Adana Demirspor’da Ümit Özat’ın geleceği sorgulanmaya başlandı. Ancak tecrübeli isim, takımını hızlı bir şekilde toparlayarak ligde üst üste iki galibiyet almayı başardı. Ancak Özat’ın mavi-lacivertli ekipteki kariyeri uzun sürmeyecekti.

Murat Sancak ve Ümit Özat

Ümit Özat’ın istifa süreci, soru işaretlerine neden oldu

Ligde ilk ikiye girerek Süper Lig’e yükselmeyi amaçlayan Adana temsilcisi, sezonun 10 ve 13. haftalarında şampiyonluk yolundaki iki rakibinden üst üste mağlubiyetler aldı. Keçiörengücü’ne 1-0’lık skor ile boyun eğen Adana Demirspor, iki hafta sonra Giresunspor deplasmanından eli boş döndü. Yaşanan bu puan kayıpları ise Ümit Özat’ın sonunu hazırladı. Tecrübeli teknik direktör, Giresunspor yenilgisinin ardından istifa etti. Bu gelişmenin ardından kulüp başkanı Murat Sancak Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Ümit Özat’ın istifasını yönetim kurulu adına kabul ettiğini kamuoyuna duyurdu. Adana Demirspor yönetimi, Ümit Özat’tan boşalan teknik direktörlük görevine ise Cüneyt Dumlupınar’ın getirildiği açıklandı.

Ümit Özat, istifa sürecinde yaşananları 12 Aralık 2020 tarihinde Radyo Gol’e anlattı. Konuşmasında istifa kararını kendisinin almadığı belirten tecrübeli isim, yaşanan süreci şu cümleler ile özetledi: “Ben Adana Demirspor’dan istifa etmedim. Giresunspor maçı bitti, en fazla yarım saat sonra başkan aradı. ‘Sen istifa ediyorsun, ben de kabul ediyorum’ dedi. Kendi yazdı, kendi oynadı. Benim mukavelem zaten feshedilmiş görünüyordu. Trabzon’dan geri döndüm.”

Cüneyt Dumlıpınar

Cüneyt Dumlupınar, takımın yeni teknik direktörü oldu

Mavi-lacivertli ekibin yeni teknik direktörü Cüneyt Dumlupınar, göreve gelir gelmez kendisini Trabzon deplasmanında buldu. Ziraat Türkiye Kupası 5. tur karşılaşmasında Trabzonspor’a konuk olan Adana Demirspor, büyük bir sürprize imza atarak penaltı vuruşları sonucunda rakibini elemeyi başardı. Adana temsilcisi, ligde ise Cüneyt Dumlupınar yönetiminde oynadığı ilk dört karşılaşmada üç galibiyet ve bir beraberlik ile sahadan ayrıldı. Ancak dört haftada toplanan on puan, sezonun ilk yarısının bitiminde lider Giresunspor’un dört puan arkasında kalınmasını önleyemedi. Devre arası transfer döneminde ise şampiyonluk yolunda elini güçlendirmek isteyen Adana Demirspor’da Francis Ezeh, Kaan Kanak, Rangel, İsmail Yüksek ve Berk Yıldız başta olmak üzere toplam 12 yeni isim kadroya katıldı.

Murat Sancak

Murat Sancak önce istifa etti, ardından geri döndü

Adana Demirspor, sezonun ikinci yarısına başlamadan önce Ziraat Türkiye Kupası son 16 turunda Sivasspor ile karşılaştı. Süper Lig temsilcisine karşı başa baş bir performans ortaya koyan mavi-lacivertli ekip, rakibine 116. dakikada yediği gol ile 2-1 mağlup olarak elendi. Öte yandan Başkan Murat Sancak ve taraftarlar arasında, transferin son günlerinde beklenmedik bir kriz patlak verdi. Takımın tecrübeli futbolcusu Mehmet Akyüz’e transfer görüşmeleri yapması için izin verdiğini açıklayan Sancak, taraftarlar ile ilk gerilimin başlamasına neden oldu. Ömer Şişmanoğlu transferinin gerçekleşmesi ise başkan ile taraftarlar arasındaki ipleri tamamen kopardı. Mavi-lacivertli ekibin taraftarları, BB Erzurumspor forması giydiği dönemde şampiyonluk kutlamasında Adana Demirspor aleyhine tezahürat yapan Ömer Şişmanoğlu’nun transfer edilmesini istemedi. Yaşanan sürecin ardından bu transferin iptal edildiğini açıklayan Murat Sancak, daha sonra ise kulüpten istifa ettiğini şu cümleler ile kamuoyuna duyurdu: ‘’Çok değerli Adana Demirspor taraftarları. ‘Ben yönetilmem, yönetirim’ demiştim. Çok sevmeme, saygı duymama rağmen bu görevde kalmam mümkün değil. Kulübü aldığım gibi devredeceğim. Söz verdiğim gibi her yıl yapmam gereken bağışları da yapacağım. Hakkınızı helal edin. Ben ediyorum. Allah’a emanet olun, sonu kupa. Yarın başkan vekili atayacağım, kongreye götürecek. Buradan Adanalı işadamlarına sesleniyorum; Adana Demirspor’a sahip çıkın. Yetkiyi devredeceğim kişi, yeni yönetim oluşana kadar kulübü kararlılıkla yönetecektir.’’

Murat Sancak, istifa kararından taraftarların yoğun çabaları sonrasında vazgeçerek kısa süre içinde başkanlık görevine geri döndü.

Cüneyt Dumlupınar istifa etti

Mavi Şimşekler, hiç beklemediği bir mağlubiyet ile sezonun ikinci yarısına başladı. Bursaspor’u konuk eden ev sahibi, rakibine genç yıldız adayı Ali Akman’ın 84. dakikada attığı gol ile 2-1 yenildi. Bursaspor karşılaşmasının ardından sırası ile Boluspor ve Ankaraspor’u mağlup eden Adana Demirspor, bu galibiyetlerin ardından çıktığı Adana derbisinde sahadan 2-2’lik beraberlik ile ayrıldı. Taraftarların sabırsızlık ile beklediği Yeni Adana Stadyumu’nda çıkılan ilk maçta gelen Altay mağlubiyeti ise Cüneyt Dumlupınar’ın sonunu hazırladı. Altay maçının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan genç teknik direktör, istifa edeceğinin sinyallerini verdi: ‘’Bunda tek sorumlu benim. Bu takım iyi bir takım. Başkanımızla görüşüp bu camianın önünü açmak adına ne gerekiyorsa yapacağım.’’ İstifasını ise kısa süre içinde yönetim kuruluna sunan Dumlupınar, böylece sezon içerisinde takımdan ayrılan ikinci teknik direktör oldu.

Samet Aybaba

Samet Aybaba, Adana Demirspor’da

Adana Demirspor, 22 Şubat 2021 tarihinde Cüneyt Dumlupınar’dan boşalan teknik direktörlük görevine Samet Aybaba’nın getirildiğini kamuoyuna duyurdu. 2,5 yıllığına kendisini mavi-lacivertli renklere bağlayan tecrübeli teknik direktör, Ümraniyespor beraberliği ile yeni takımına “merhaba” dedi. Ancak kısa süre içinde takımını çıkışa geçirmeyi başaran Aybaba, sezon sonuna kadar inanılmaz bir performansın altına imza attı. Takımın hemen hemen her futbolcusundan verim almaya çalışan Aybaba, gösterdikleri performanstan memnun kalmadığı Mehmet Akyüz ve Rangel’i de kadro dışı bırakarak oyuncularına güçlü bir mesaj verdi. 

26 yıllık hasret sona erdi

Samet Aybaba’nın Adana Demirspor’u, Ümraniyespor maçının ardından çıktığı 10 karşılaşmada dokuz galibiyet ve bir beraberlik aldı. Adana temsilcisi, özellikle bu süreçte aldığı Samsunspor, Altınordu ve Giresunspor galibiyetleri ile zirve yürüyüşünde rakip tanımadı. Bir ara play-off hattına gerileyen Adana Demirspor, 67 puana ulaşarak ligin son haftasına Giresunspor ve Samsunspor ile puan puana girdi ve Süper Lig’e yükselme heyecanını son haftaya taşıdı. Ancak rakiplerine karşı üçlü averajda üstünlük kurmayı başaran Adana temsilcisi, ligin son haftasında Menemenspor’u deplasmanda Pa Dibba, Ezeh, Hasan Kılıç ve Sinan Kurt’un golleri ile 4-1 mağlup ederek şampiyonluğunu ilan etti ve 26 senelik Süper Lig hasretine son verdi.

‘’Samet Hoca’yla devam edeceğiz’’

26 sene sonra gelen şampiyonluğun ardından düzenlenen basın toplantısında Samet Aybaba, başkan ve yönetim kuruluna teşekkür ederek cümlelerine başladı ve konuşmasına şöyle devam etti: ‘’Bu şampiyonluk Adana’ya çok yakıştı. Göreve geldikten sonra 11 maçlık periyotta 10 galibiyet ve bir beraberlik aldık. Bütün rakiplerimizle oynadık ve hepsini yendik. Bu şampiyonluk sayılı hikayesi olan şampiyonluklardan bir tanesidir. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Adana Demirspor çok daha iyi yerlere gelecektir, Adana Demirspor’la Süper Lig daha da renklenecektir.’’

Kulüp Başkanı Murat Sancak da ”İnşallah Süper Lig’de kalıcı olmak istiyoruz. Gelecek planları da yapacağız, Samet Hoca’yla devam edeceğiz. Ona göre iyi futbolcular alıp, bu ligde üç yıllık planımızı hazırlayıp, ona göre başlayacağız” diye konuştu.

Adana Demirspor, 26 yıl sonra gelen şampiyonluğu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile kutladı:

Adana Demirspor taraftarları, sokağa çıkma yasağına rağmen dışarıya çıkarak takımlarının şampiyonluğunu doyasıya kutladı.

Hakan Keleş

Giresunspor, sezona transfer yasağı sorunları ile boğuşarak girdi

Sezona büyük ümitler ile başlamayan Giresunspor ise futbolcu, menajer ve kulüplere olan borçlarından kaynaklanan sorunlar nedeniyle aldığı transfer yasağı cezası ile yeni sezona hazırlandı. Yaz transfer döneminin büyük bir bölümünde bu sorun ile uğraşan yeşil-beyazlı ekip, ilk iş olarak takımı Hakan Keleş‘e emanet etti. Ancak Hakan Keleş’in henüz diploması olmadığı için sezon boyunca basın toplantılarına Ümit Şengül‘ün çıkması kararlaştırıldı. Hakan Keleş ile yeni bir sayfa açan Giresunspor, transfer yasağı sorununu sezonun başlamasına sadece üç gün kala çözebildi. Çotanaklar, böylelikle daha önceden anlaşmaya vardığı Kerem Kalafat, Anthony Uzodimma, Sadi Karaduman, Caner Hüseyin Bağ, Eren Tozlu, Hüsamettin Tut, Hayrullah Bilazer, Sergen Piçinciol, Tolgahan Acar, Michael Nalepa, Helder Tavares, Mamadou Diarra, Yasin Ozan, Abdou Razack Traore, Serginho Antonio ve Ibrahima Balde’yi kadrosuna kattı. Şampiyonluk yolundaki rakiplerine göre daha düşük bütçeli bir kadro kurmak zorunda kalan Giresunspor, özellikle Serginho Antonio ve Ibrahima Balde’den sezon boyunca önemli katkılar almayı başaracaktı.

Ümit Şengül

İlk maç, ilk mağlubiyet

Yaz transfer döneminde kadrosunda büyük bir değişim yaşayan yeşil-beyazlı ekip, 2020-2021 sezonunu Balıkesirspor deplasmanında açtı. Karşılaşmada oldukça kötü bir oyun sergileyen Giresunspor, rakibine 3-1’lik skor ile mağlup oldu. Teknik direktör Hakan Keleş ile birlikte lisans sorunlarından dolayı Balıkesirspor karşısında gençlerden oluşan bir kadroyu sahaya çıkartmak zorunda kaldıklarını vurgulayan Ümit Şengül, maç sonunda şu cümleler ile taraftarlarına ümit verdi: ‘’Bugün konsantrasyon eksikliği yaşadık çünkü son ana kadar hangi takımla sahaya çıkacağımız belli değildi. Tam motive olamadık. İyi bir takım kurduğumuza inanıyoruz. Yaptığımız transferler önemli transferler. Bu ligde inşallah ses getiren bir takım olacağız. Sürecin sonunda başarılı işlere imza atan, hedefi kovalayan bir ekip olacağız.’’

Eskişehirspor galibiyeti, her şeyi değiştirdi

Karadeniz temsilcisi, ikinci haftada Menemenspor ile sahasında berabere kalarak ligdeki ilk puanını aldı. Bu beraberlik, sezonun ilk haftalarında yaşanacak senaryonun habercisi niteliğinde oldu. Ligdeki ilk üç puanını Bursaspor’u 2-1 mağlup ederek alan Giresunspor, bu karşılaşmanın ardından çıktığı sekiz müsabakada üç galibiyet, dört beraberlik ve bir mağlubiyet aldı. Hakan Keleş ve ekibi, özellikle Altay maçının son dakikalarında kaybedilen iki puandan dolayı mutsuzdu. Beraberlikler takımı olarak anılmaya başlanan Giresunspor, sezonun 12. haftasında Eskişehirspor’u sahasında mağlup ederek bu makûs talihini kırmayı başaracaktı.

Hakan Keleş’in öğrencileri, üst üste 12 galibiyet aldı

Eskişehirspor galibiyeti ile çıkışa geçen Giresunspor, bu karşılaşmanın ardından çıktığı 12 karşılaşmanın hepsini kazanmayı başararak şampiyonluk yarışında ‘’ben de varım’’ dedi. Çotanaklar, bu karşılaşmaların 10’unda kalesini gole kapattı ve özellikle zirve mücadelesindeki rakipleri olan Adana Demirspor, Altınordu ve Bursaspor’u yenerek ligin ilk yarısını lider olarak tamamladı. Bu süreçte basın mensupları ile bir toplantı gerçekleştiren Giresunspor Başkanı Hakan Karaahmet, sezon öncesinde belirledikleri hedeflerin üstüne çıktıklarını şu cümleler ile açıkladı: “İnşallah düşlediğimiz yerlere geliriz, tabii biz değil aslında şehir geliyor, emin olun sadece Giresunspor değil, iki milyon Giresunlu şampiyon oluyor. Nasip, ben hiçbir zaman şampiyonluk lafını ağzıma almadım, önce ligde kalalım dedim, inşallah ilk yarı ligde kalacak puanı alırız, ikinci yarı düşünürüz ne yapabiliriz diye.’’

’Biz kalan sekiz haftada beş galibiyet alıp Süper Lig’e çıkmayı hedefliyoruz’’

12 maçlık galibiyet serisinin altısını sezonun ikinci yarısında alan yeşil-beyazlı ekip, Altay maçı ile başlayan sürecin ardından üst üste üç mağlubiyet aldı. Üst üste gelen mağlubiyetlerin ardından basın toplantısında konuşan Ümit Şengül, gol yollarındaki şansızlıklarına dikkat çekti ve sezon sonundaki hedeflerini açıkladı: ‘’Biz kalan sekiz haftada beş galibiyet alıp Süper Lig’e çıkmayı hedefliyoruz. İnşallah bundan sonra toparlanıp yolumuza devam ederiz.’’ Sezonun geri kalanı ise Ümit Şengül’ün bu açıklaması doğrultusunda gerçekleşecekti. Çotanaklar, şampiyonluk yolundaki rakibi Samsunspor’u 90+1 ve 90+7. dakikalarda bulduğu iki gol ile yenerek çıkışa geçmeyi başardı.

Adana Demirspor, Giresunspor’u mağlup etti

Giresunspor, sezonun en kritik haftalarına girildiği dönemde İstanbulspor’dan bir puan, Eskişehirspor ve Keçiörengücü’nden üçer puan alarak Adana Demirspor deplasmanına gitti. Karşılaşmayı 3-0’lık skor ile kaybeden Karadeniz temsilcisi, zirve yarışında büyük bir yara aldı. Ümit Şengül ise kaybedilen maç sonrası düzenlediği basın toplantısında hem sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu ortamda stadyuma taraftar alan rakiplerini hem de mücadelenin hakemini sert bir şekilde eleştirdi: ‘’Aylardır maçlar seyircisiz ortamda oynandığı için hakemler de oldukça etkilendi. 1-0 iken oyuncu değişikliği yapacağız, oyuncumuz kenarda iki-üç dakika bekledi. Golü yedik, ondan sonra oyuncu değişikliğine izin verdi hakem. Elimizi kolumuzu bağladı. Penaltı, penaltı değil. Hakemler de ortamdan etkilendi. Yazık, emek verdik. Hedefimiz şampiyonluk ama maalesef bazı olaylar dönüyor. Bunun önüne geçecek güce muktediriz. Allah’ın izniyle bu takım her şartta kalan üç maçta istediği puanı alıp Süper Lig’e çıkacak.’’

44 yıllık hasret sona erdi

Karadeniz temsilcisi, ligin son üç haftasına girildiğinde ilk olarak Altınordu deplasmanına konuk oldu. İstediği oyunu maç boyunca sergilemekte zorlanan Giresunspor, rakibi ile berabere kaldı ve böylece son iki haftada beş puan kaybetmiş oldu. Ancak yeşil-beyazlı ekip, sonraki hafta Akhisarspor’u 3-0 mağlup ederek ligin son haftasına Adana Demirspor ve Samsunspor ile eşit puanda girdi. Üçlü averajda Adana Demirspor’un altında, Samsunspor’un ise üstünde olan Giresunspor, ligin son haftasında Tuzlaspor’u deplasmanda 2-1 mağlup ederek 44 yılı bulan Süper Lig hasretine son vermeyi başardı. Maç sonunda duygu ve düşüncelerini dile getiren Hakan Keleş, ‘’Hikayenin içinde rekorlar var, sakatlıklar, gençler, transfer kapalı. Bir sürü hikayenin içinde bir sürü şey var. Ama önemli şampiyon olmaktı. Hak ettiğimiz, istediğimiz şampiyonluk oldu. 44 yıllık süren bir özlem vardı. Onu da dindirdik. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

‘’Önce ligde kalacak takımı yapmak tek hedefimiz’’

Giresunspor Başkanı Hakan Karaahmet, 44 yıllık hasretin sona ermesinin ardından Süper Lig’de kalıcı olmak istediklerini söyledi. Giresun şehrinin güzelliklerine vurgu yapan Karaahmet, şöyle konuştu: ‘’Burada çok güzel balık var, çok güzel Giresun pidesi var. Sahil kenti, bir tarafı mavi, bir tarafı yeşil olan güzel bir yer. Burası Süper Lig için güzel bir deplasman olacak. Bu şehir Süper Lig’e yakışacak. Zaten genlerinde var bu. İnşallah önümüzdeki sezon bu kulübün ilk hedefi ligde kalmak. Ben böyle büyük hedefler koymayı sevmem. Önce ligde kalacak takımı yapmak tek hedefimiz.’’

GZT Giresunspor, 44 yıllık aranın ardından gelen şampiyonluğu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile kutladı:

GZT Giresunspor taraftarlarısokağa çıkma yasağına rağmen dışarıya çıkarak takımlarının şampiyonluğunu doyasıya kutladı.

https://twitter.com/VuvuzelaSports/status/1391510455303249921?s=20

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.