Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tam kapanma esnafı nasıl etkiledi? – “Verilen destek kiranın üçte birini bile karşılamıyor, küçük esnaf iflas noktasında”

Salgın sürecinden en olumsuz etkilenen meslek gruplarının başında esnaf geliyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi verilerine göre, 2020 yılında 19 binin üzerinde esnaf ticareti bıraktı.

29 Nisan 2021’de başlayan “tam kapanma” dönemi ve İçişleri Bakanlığı’nın “Kapanma Tedbirleri Genelgesi” ile birlikte artan kısıtlamalar, esnafın durumunu daha da zorlaştırdı. İzmir’de konuştuğumuz esnaf, tam kapanma tedbirleri ve verilen destekten memnun değil. 

“Satışlarda yüzde 40’ın üzerinde düşüş var”

Tekel bayisi çalışanı Güngör Yüksel ödemelerini yapamayacak hale geldiklerini vurguluyor: “Bu ayın kirasını daha veremedik. Bizim asıl gelir kaynağımız alkollü içecekler, bu neden yasaklandı, amaç neydi? Diğer ürünlerde bulaşmıyor da içkiden mi bulaşıyor? Sigara alınabiliyor ama içki alınamıyor. Bunun açıklamasının yapılması lazım.”

“Verilen destek kiranın üçte birini bile karşılamıyor”

Market işletmecisi Mehmet Ali Şüt ise satışlardaki sert düşüşe değiniyor: “Satışlar neredeyse yüzde 75 düştü. Üç ay boyunca aylık 1.000 lira destek verildi ancak bu kiramızın üçte birini bile karşılamıyor.”

Alkollü içki satışının yasaklanmasıyla tam kapanma döneminden en çok etkilenenler tekel bayileri oldu. Medyascope‘a konuşan Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, yasakların küçük esnafı iflas noktasına getirdiğini vurguluyor: 

“Son bir yılda 6 bine yakın tekel bayii kepenk kapattı”

“Şu ana kadar belli bir birikimi olanlar ayakta kalabildi. Kar marjı düşük de olsa girdi yüksek olduğu için devletten bir destek alamıyoruz. Türkiye’de 50 bine yakın tekel bayii var, altı bine yakını kepenk kapadı, aileleriyle birlikte 25 bine yakın kişi etkilendi.”

“Kısıtlamalarla küçük esnaf yok olma noktasına geldi”

“Bu dönemde insanları küçük işletmelere yönlendirmek gerekirken tam tersi yapıldı. Büyük marketleri 20 gün kapatabilirsiniz, buna dayanabilecek sermayeleri var ama küçük esnafın en büyük gelir kalemi olan alkollü içeceklerin satışını yasaklarsanız onları iflasa götürürsünüz.”

“Ekonomiye de zarar veriyor”

“Alkollü içeceklerde ortalama vergi yüzde 68, bu açıdan 20 günlük süreçte devletin de büyük gelir kaybı var. Hem küçük esnafı zora sokan hem de genel ekonomiyi zarara uğratan bu kararı neden aldılar anlayamıyoruz”.

“Tam kapanma en başta olsaydı, bütün sektörlerin ayakta kalma şansı vardı”

Medyascope‘a konuşan Türkiye Esnaf ve Sanaatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken ise yapılması gerekenleri şöyle açıkladı: 

Tam kapanma en başta olsaydı, bütün sektörlerin ayakta kalma şansı vardı. Verilen destekler en azından çalışan giderlerini karşılayabilecek kadar olmalı ki bu kurumlar ayakta kalabilsin. 16 aydır kapalı esnafa verilen destekler 750 lira kira desteği, 1.000 lira hibe. Bunlar bir çalışanın masrafını bile karşılayamıyor. ÖTV ve KDV’de indirim yapılmalı, doğalgaz ve elektrikte bu vergiler kaldırılmalı, esnaf bir an önce aşılanmalı.”

“Yasağın saat 17.00’de başlaması ramazan ayında esnafı daha da zorluyor” diyen Palandöken sözlerini şöyle sonlandırdı: “Marketlerin açık olması pazar esnafını sıkıntıya sokuyor. Lokanta ve restoranlar açık ama eve serviste esnaf lokantası tercih edilmiyor. Bütün bunları üst üste koyduğumuzda yüzde 50’nin altında bir satış var.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.