Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa Genelkurmay Başkanı François Lecointre’dan Cumhurbaşkanı Macron’u “iç savaş ve İslamcılık tehlikelerine” karşı uyaran askerlere çağrı: “İstifa edin”

Fransa Genelkurmay Başkanı François Lecointre, son bir ayda yayımladıkları iki farklı bildiriyle Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u “iç savaş ve İslamcılık tehlikelerine” karşı uyaran askerlere ordudan istifa etmeleri çağrısında bulundu.

Fransa Genelkurmay Başkanı François Lecointre

Fransa’da, emekli 20 general, 100 subay ve binden fazla asker, ilk olarak 21 Nisan’da aşırı sağcı Valeurs Actuelles dergisinde, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümetini “iç savaş ve İslamcılık tehlikesine” karşı uyaran bir açık mektup kaleme almıştı. 

Emekli askerler, geçen pazar günü (9 Mayıs) yine Valeurs Actuelles dergisinde “Ülkemizin Bekası İçin” başlıklı yeni bir bildiri yayımladı. Bildirinin giriş kısmında, “Aktif görev yapan askerlerden gelen talep üzerine kaleme alınan bu bildiri, bu sitede yayımlanan önceki bildiriyi destekler niteliktedir” ifadeleri yer aldı. Bildiride, Macron ve hükümetine yapılan “İslamcılık ve iç savaş” uyarıları tekrarlanırken Fransa halkı ve askerler “birlikte durmaya” çağrıldı.

Fransa Genelkurmay Başkanı General François Lecointre, dün (11 Mayıs) ordudaki tüm askerlere gönderdiği mektupta, askerlerin yayımladığı bildiriler için “En uygun adım, bu askerlerin düşüncelerini özgürce dile getirmeleri adına içinde bulundukları kurumu terk etmeleri olur” dedi.

Bildiriyi kaleme alan ordu personelinin “takdir yükümlülüklerini” yerine getirmediklerini ifade eden Lecointre, “Her askerin düşünce özgürlüğü vardır ancak sivil ve askeri sorumluluklarını net bir şekilde ayırabilmeliler” dedi.

Emekli askerlerin yayımladığı ilk bildiriden sonra “Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a gönderilen uyarı mektubuna imza atan askerlere yaptırım uygulanacak” diyen General Lecointre, askerlere yolladığı mektupta ise imzacı askerlere yaptırım uygulanmasına yönelik herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Öte yandan Fransa’da 16 emekli generalin, Ulusal Meclis’teki siyasetçilere “Fransa’nın çöküşü ve İslamcılık ile savaşmak için küresel strateji” adlı bir dosya gönderdiği de ortaya çıkmıştı.

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.