Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erkek şiddetine uğrayan kadınlar anlatıyor (19): “15 yaşındaki kızımız 37 yaşındaki Aslan Karakaş’a kuma olmayı reddettiği için vuruldu, üç buçuk aydır yoğun bakımda”

Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı bir köyde yaşayan E.K. henüz 13 yaşında ortaokul öğrencisiyken 37 yaşındaki amcasının oğlu Aslan Karakaş’ın sözlü tacizlerine maruz kalmaya başladı. Bir süre sonra, evli ve yedi çocuk babası olan Aslan Karakaş, E.K. ile evlenmek istedi. E.K.’nin ve ailesinin evlilik teklifini reddetmesi erkek için bir şey ifade etmedi. Karakaş yaklaşık iki yıl, yani E.K. 15 yaşına gelene kadar kendisiyle evlenmesi için baskı yapmayı sürdürdü. Baskılara dayanamayan E.K., okulunu bırakıp evinde hapis hayatı yaşamaya başladı. Aslan Karakaş, 4 Şubat 2021 tarihinde E.K’yi silahla yaraladı. Olaydan sonra kaçan Karakaş hâlâ bulunamadı. Yaşam mücadelesi verirken 16 yaşına giren E.K’nin ailesinin tek isteği, üç buçuk aydır yoğun bakımda olan kızlarının iyileşmesi ve failin bulunması.

“Okumak istiyorum”

E.K., 13 yaşındayken kendisine baskı yapmaya başlayan Aslan Karakaş’a direniyor, evlenmek değil okumak istediğini söylüyor. Fakat erkek ısrarlarına ve tehditlerine devam ediyor. Sürekli E.K.’nin evinin önüne gelerek silah gösteren erkek, “Benim olacaksın” diyor.

E.K.’nin ailesi yaşananları şöyle anlattı:

“İki yıl boyunca kızımızı tehdit etti ve onu kuma olarak istedi. E.K. onun yüzünden okulu bırakmak zorunda kaldı. Bırakın evden çıkmayı, korkudan balkona bile çıkamıyordu. Çünkü belinde silahla, korku saçarak evin önünden geçiyordu. Bu durumu aile olarak istemedik, çok çabaladık. E.K. sürekli, ‘Sen benim abim gibisin. Ben kuma olarak gelmek istemiyorum, okumak istiyorum’ dedi. O ısrarla, ‘Benim olacaksın, benimle evleneceksin. Eğer başkasıyla evlenirsen, seni de evleneceğin kişiyi de öldürürüm’ diyordu.”

“Kızınızı kocama verin, ben kabul ediyorum”

Altı kardeşi olan E.K.’nın babası 12 sene önce vefat etmiş.

E.K.’nin yaşadığı Bismil’e bağlı Doruk Köyü Selamet Mezrası oldukça küçük bir köy. 14-15 haneli bu köyde yaşayanların çoğu akraba. Köydekiler, yaşananlardan dolayı E.K.’nin ailesini suçluyor ve “Kızınızı verseydiniz” diyor. Aslan Karakaş’ın eşi de bunu söyleyenler arasında:

“Evli olduğu kadın da bu durumu istiyordu. Bize gelip ‘Kızınızı kocama verin, ben bunu kabul ediyorum’ diyordu. Oturduğumuz köyde 14-15 hane var ve hepimiz akrabayız. Hepsi onu haklı buluyordu. Kimse de çıkıp ‘Sen nasıl o yaştaki çocuğu istersin?’ demedi. Şu an bile onu koruyorlar. Bizim kızımız üç buçuk aydır yoğun bakımda, doktorlar bile ümidi kesti. Akrabalar gelip ‘Kızı verseydiniz bu durum yaşanmazdı’ diyor.”

Aslan Karakaş

“Fail üç buçuk aydır kaçak”

E.K. 15 yaşındayken, arkadaş ortamında tanıştığı 21 yaşındaki bir erkekle evlenmeye karar veriyor. E.K., nişan alışverişine gittiği 4 Şubat günü arabada silahlı saldırıya uğruyor:

“E.K.’yi isteyen biri oldu, çocuk 21 yaşındaydı. E.K. de çareyi evlenmekte buldu. Çocuğu da beğendi. Nişandan bir gün önce alışverişe gidecektik. Arabaya bindiler, köyden çıkmadan silahlı saldırıya uğradı. Arabada dört kişi olmasına rağmen bütün kurşunlar kızımıza isabet etti. Boynundan, karnından ve kolundan yaralı. Fail ise hemen kaçtı.”

E.K.’nin annesi de “çocuk gelin”

E.K.’nin annesi, kızının da kendisinin yaşadıklarını yaşamasını istemediğini, onu Aslan Karakaş’tan kurtarmak için çok çabaladığını söylüyor. Çünkü kendi de 15 yaşındayken, o sırada 40 yaşında olan evli bir erkeğe “kuma olarak verilmiş”. 10 çocuğu olan erkek, kadına yıllarca şiddet uygulamış.

E.K.’nin annesi, maddi sıkıntılardan dolayı şu anda bir camide kalıyor ve haftada iki kere yoğun bakımdaki kızını ziyaret ediyor:

“Bilinci kapalı olmasına rağmen belki sesimi duyar, gözlerini açar umuduyla yanına girip konuşuyorum.”

16 yaşına yoğun bakımda girdi

4 Şubat’tan bu yana yoğun bakımda olan E.K, 16 yaşına da hastanede girdi. Doktorları, durumunun ciddiyetini koruduğunu söylüyor.

Ailenin isteği, failin bulunması ve kızlarının gözlerini açması: 

“Olayın olduğu ilk gün E.K. gözlerini açtı ve bize, ‘Beni vuran kişi tutuklandı mı?’ diye sordu. Biz de ona üzülmesin diye tutuklandığını ve müebbet hapis cezası aldığını söyledik. Bizim zorumuza giden bu. Kızımız bir uyansa, adalet mücadelemizi onunla veririz. Davamızdan vazgeçmeyeceğiz.”

Söyleşi, anne Nurcan Karakaş ve E.K’nin ablaları Y. Ç., M. K. ile yapılmıştır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.