Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya, ABD Moskova Büyükelçiliği Sözcüsü Rebecca Ross’un da aralarında olduğu 10 ABD’li diplomatı sınır dışı edecek

Amerika Birleşik Devletleri’nin, (ABD) geçen ay Rusya’ya yönelik yeni yaptırımları yürürlüğe koymasının ardından Rusya’nın, aralarında ABD Moskova Elçilik Sözcüsü’nün de bulunduğu 10 diplomatı sınır dışı edeceği öğrenildi.

The Moscow Times’ın Rusya’da yayın yapan Kommersant Gazetesi’ne dayandırdığı haberde, Moskova yönetiminin aralarında ABD Moskova Elçilik Sözcüsü Rebecca Ross’un da bulunduğu 10 diplomatı persona non grata(istenmeyen kişi) ilan ederek 21 Mayıs’a kadar ülkeyi terk etmelerini istediği öğrenildi.

Moskova Büyükelçiliği Sözcüsü Ross, devlet haber kanalı TASS haber ajansına yaptığı açıklamada, istenmeyen kişi olarak ilan edildiğini doğruladı. Rusya’nın yeni yaptırım hamlesi, ABD’nin Rusya’ya karşı geçen ay yürürlüğe koyduğu geniş yaptırım kararlarının ardından geldi.

ABD, son yaptırım kararlarıyla beraber 10 Rus diplomatı ülkeden kovmuş, 32 Rus yetkilinin ülkeye girişini yasaklamış ve ABD bankalarının Rusya devlet bonolarıyla ticaret yapmasını yasaklamıştı. ABD’nin yaptırım kararlarının sebebinin Rusya’nın 2020 yılında ABD’de yapılan başkanlık seçimlerini manipüle ettiğine ilişkin iddialar olduğu belirtiliyor.

Öte yandan Kommersant Gazetesi’nin Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan adı açıklanmayan bir yetkilinin açıklamasına dayandırdığı haberine göre Rusya’nın, altı aydır Vaşington Büyükelçiliği’ne sözcü ataması engelleniyordu. Bu yüzden Rusya yönetimi, Rebecca Ross’un ülkeden gönderilmesine yönelik sorumluluğun ABD’de olduğunu düşünüyor.

ABD’nin Moskova Büyükelçiliği ise yaptığı açıklamada 12 Mayıs’tan itibaren Rusya’dan ABD’ye gitmek için verilecek vize sayısını azaltacaklarını ve acil durumlar dışında ABD vatandaşlarına yönelik büyükelçilik hizmetlerini durduracaklarını açıkladı. Şu an, ABD’nin Rusya’da çalışan tek diplomatik temsilcisi Moskova’daki büyükelçilik. Geçtiğimiz dönemde ABD, Vladivostok ve Yekaterinburg’daki diplomatik temsilciliklerini de kapatmıştı.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.