Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’nın başkenti Paris’te Filistin eylemi yasaklandı, polis toplananlara müdahale etti

İsrail’in Filistinliler’e yönelik saldırılarını protesto etmek için Fransa’nın başkenti Paris’te yapılması planlanan eylem, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’in talimatıyla yasaklanırken toplanan gruba polis, tazyikli su ve gazla müdahale etti. L’Association France Palestine Solidarité grubunun avukatları, “Fransa, bu gösterileri yasaklayan tek demokratik ülke oldu” açıklamasını yaptı.

Filistinliler için tüm dünyada olduğu gibi Fransa’da da eylem çağrıları yapıldı. Lyon, Bordeaux, Toulouse, Nice ve Grenoble gibi birçok şehirde eylemlere izin verilirken, başkent Paris’teki eylem İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’in talimatıyla yasaklandı.

Darmanin, yasaklama kararına gerekçe olarak “kamu düzeninin eylem yüzünden bozulacağını” gösterirken 2014’teki Filistin’e destek eylemlerini örnek verdi. Yasak kararı Paris Emniyet Müdürü Didier Lallement tarafından duyuruldu.

Polis, eylem için çağrı yapılan Barbes’i tamamen abluka altına alarken, toplanan tüm göstericilere tazyikli su ve gazla müdahale etti. 

Bugün (15 Mayıs Cumartesi) 15.00’de eylem çağrısı yapılmış, Paris Emniyet Müdürlüğü tarafından çağrının yapıldığı Barbes’e yakın metro istasyonları Gare du Nord, Gare de l’Est, Chateau Rouge ve Barbès-Rochechouart kapatılmıştı. Polis ayrıca, bir gece önceden çevredeki esnafı dükkanlarını açmaması konusunda uyarırken gece saatlerinde caddedeki araçlar da kaldırıldı. 

Paris Emniyet Müdürlüğü bir gün önce, eyleme katılanlara 135 euro para cezası kesileceğini de duyurmuştu.  

L’Association France Palestine Solidarité grubunun avukatları Sefen Guez Guez, Dominique Cochain ve Ouadie Elhamamouchi, yaptıkları açıklamada, “Fransa bu gösterileri yasaklayan tek demokratik ülke oldu” dedi.

Paris’in sosyalist belediye başkanı Anne Hidalgo da AFP’ye yaptığı açıklamada, hükümetin yasaklama kararını “akıllıca” bulduğunu dile getirmiş, “Şiddetten korkuyorum. Çünkü 2014’te ‘Yahudiler’e ölüm’ gibi korkunç sözlerin söylendiği son derece zor bir gösteriyi hatırlıyoruz” demişti.

12 Mayıs Çarşamba günü de bir grup Filistinli, İnvalides’de bir araya gelerek Dışişleri Bakanlığı’na yürümek istemiş ancak polis bu eyleme de izin vermemişti.

*Kapak fotoğrafı: Geoffroy Van Der Hasselt / AFP

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.