Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara Kahveciler ve Esnaf Odası Başkanı İsa Güven: “15 yıldır AKP’ye oy veriyoruz ama onlar bize bir buçuk sene bakamadı, intihar eden yedi kahveci mezardan mı gelip helallik verecek?”

Türkiye’de koronavirüs salgını nedeniyle uygulanan 17 günlük tam kapanma bugün sona erdi. İçişleri Bakanlığı’nın “Kademeli normalleşme” genelgesiyle birlikte yasak sonrası birçok kentte hareketlilik başladı. Koronavirüs salgınının başladığı günden beri kapalı olan kahvehaneler ise kapalı kalmaya devam edecek. Ankara Kahveciler ve Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, “Salgının başından beri yedi kahveci esnafı intihar etti, böyle devam ederse daha çok intihar olur. Hadi biz helallik verdik, yedi tane kahveci mezardan mı gelip helallik verecek?” dedi.

Ankara Kahveciler ve Esnaf Odası Başkanı İsa Güven

Türkiye’de koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan tam kapanma kararının sona ermesinin ardından İçişleri Bakanlığı yayımladığı genelge ile 17 Mayıs-1 Haziran arasında “kademeli normalleşme” kararlarını duyurdu. Genelgeye göre 17 Mayıs-1 Haziran arası “kademeli normalleşme” kapsamında kapatılan yeme içme yerleri, hafta içi 07:00-20:00 saatleri arasında gel-al ve paket servis, 20:00-24:00 saatleri arasında sadece paket servis, hafta sonlarında ise 07:00-24:00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde faaliyet gösterebilecek. 15 aydır kapalı olan kahvehaneler ise kapalı kalmaya devam edecek.

“Hem çalışmıyoruz hem vergi veriyoruz”

Medyascope’a konuşan Ankara Kahveciler ve Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, kahvelerin açılmaması kararına tepki gösterdi. Güven, 15 aydır hükümetten hiçbir yardım almadıklarını belirtirken bu süreçte vergi vermeye devam ettiklerini söyledi:

“Kahvehaneler yine açılmadı. Kahveciler 15 aydır mağdur ve perişan halde. Kahveci esnafına hibe desteği verilmesi gerekiyor. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından 50 bin lira hibe desteği verileceği açıklandı ancak bizim sektörümüz bu hibe desteğinden faydalanamıyor. Kahvehaneler açılsa bile hemen iş yapmayacak. Birçok vergiyi vermeye devam ediyoruz. Örneğin, eğlence vergisi, SSK ödemeleri ve çöp vergisi vermeye devam ediyoruz. Örneğin nargile salonları da kapalı. Tarım Bakanlığı’na yıllık 5 bin lira vergi veriyoruz, hâlâ hem çalışmıyoruz hem vergi vermeye devam ediyoruz. Sadece kahveci esnafı değil onun yanında çalışanlar da mağdur. Elektrik, su ve doğalgaz ücretlerini bile ödeyemiyoruz.”

“Yedi kahveci intihar etti, böyle devam ederse daha çok intihar olacak”

Koronavirüs salgınının başından beri yedi kahveci esnafının intihar ettiğini belirten Güven, “Hükümetten şu ana kadar kimse bizimle iletişime geçmedi. Kısa zamanda Cumhurbaşkanı ile görüşmek istiyoruz. Salgının başladığı günden beri Türkiye genelinde yedi arkadaşımız intihar etti. Bu durum böyle devam ederse bu sayı da artacak. Ailelerine başsağlığı diliyorum. Salgında bize en azından asgari ücret gibi bir ücret verilseydi bu sosyal patlama yaşanmazdı” diye konuştu.

“Esnaf ve zanaatkârlar olarak 15 yıldır AKP’ye oy veriyoruz ama onlar bize bir buçuk sene bakamadı”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın , “Sıkıntıya düşen esnafımız olduysa hepsinden helallik istiyoruz” açıklamasına da değinen Güven, salgın sürecinde intihar eden kahvehane işletmecilerini hatırlatarak “Hadi biz helallik verdik, yedi kahveci arkadaşımız mezardan mı gelip helallik verecek?” diye sordu. Güven, şöyle devam etti: “Salgının başından beri kapalıyız. 15 aydır herkese çağrı yapıyoruz ancak ne il başkanları ne milletvekilleri çağrılarımıza dönüyor. Cumhurbaşkanı bizim sesimizi duymayabilir. Esnaf 15 senedir AK Parti’ye oy verdi ancak onlar bir buçuk sene bize bakamadılar, nasıl helalleşelim?  Biz illa ‘Bizi açın’ demiyoruz ama biz açız, bizi doyurmaları lazım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.