Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri’nden, 17-31 Mayıs Gözaltında Kayıplar Haftası için açıklama: “Devlet, cezalandırma yükümlülüğünü yerine getirmeli”

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri, “17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası” nedeniyle açıklama yaptı. Açıklamada devlete, “Zorla kaybetmeyi suç olarak düzenleme, yargılama ve cezalandırma yükümlülüğünüzü yerine getirin” çağrısı yapıldı.

İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri tarafından yapılan, “Hakikat ve adalet mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” başlıklı açıklamada, 17-31 Mayıs Gözaltında Kayıplar Haftası’nda, koronavirüs salgını nedeniyle ağırlıklı olarak sosyal medya üzerinden yapılacak etkinlikler ile uluslararası hukukta insanlığa karşı suç olarak tanımlanan gözaltında kaybetme suçuna, bu suçun işlenmesine imkân yaratan cezasızlık politikalarına ve gizlenmeye çalışılan gerçeklere dikkat çekileceği belirtildi.

“OHAL ilanından sonra kaçırılma, alıkonulma ve gözaltında kayıp iddiaları arttı”

Açıklamada şu tespitler öne çıktı:

“Türkiye’de yüzlerce insan gözaltında kaybedilmesine rağmen bu suç yok sayıldı ve derin bir suskunlukla karşılandı. Gözaltında kaybetmeler, adalet sistemi eliyle cezasız bırakıldı. Diğer ağır hak ihlallerinde olduğu gibi gözaltında kaybetmelerde de hakikatin açığa çıkartılması ve adaletin sağlanmasına yönelik politikalar hayata geçirilmedi. Aksine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) de işaret ettiği gibi Türkiye’de cezasızlık, bilinçli ve sistemli bir devlet politikası olarak uygulandı.

Yapılan çalışmalar 2016 OHAL ilanından sonra kaçırılma, alıkonulma ve gözaltında kayıp iddialarının dikkat çekici bir şekilde arttığını gösterdi. Tam sayı tespit edilememekle birlikte 32 kişinin gözaltında kaybedilme girişimine maruz kaldığı, 25’inin bulunduğu, aralarında Yusuf Bilge Tunç ve Hüseyin Galip Küçüközyiğit’in de bulunduğu kişilerden ise halen haber alınamadığı bilinmektedir.

İşte bu koşullarda, kayıp yakınları ve hak savunucuları olarak 26 yıldır, ‘Görüyoruz, biliyoruz, tanıklık ediyoruz’ diyerek gözaltında kaybetmeler gerçeğini yüksek sesle duyurmaya, kamuoyunun gündemine taşımaya çalışıyoruz. Cezasızlığı ve adaletsizliği aşmak, hakikate ulaşmak için mücadele etmenin bir yurttaşlık görevi olduğuna dikkat çekiyoruz.”

“İnsanlık onurunu hedef alan gözaltında kaybetmelere karşı adalet mücadelesi yürütmekten vazgeçmeyeceğiz”

İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri, taleplerini ise şöyle sıraladı:

“Artan gözaltında kayıp vakaları karşısında, mücadelenin daha etkin sürdürülmesinin bir zorunluluk olduğu gerçeği karşısında bu kez de Gözaltında Kayıplar Haftası vesilesi ile ‘İnsanım’ diyen herkesi mücadeleye omuz vermeye çağırıyor, bir kez daha devleti yönetenlere sesleniyoruz: 

2016’dan sonra yoğunlaşan gözaltında kayıp iddialarına cevap verin ve kayıpları sağ olarak ailelerine teslim edin. Zorla kaybetmeyi suç olarak düzenleme, yargılama ve cezalandırma yükümlülüğünüzü yerine getirin. Devletlere gözaltında kaybetmelerin önlenmesi ve geçmişte yaşanan kaybetmelere dair hakikat ve adalete erişimin sağlanması sorumluluğu getiren, Birleşmiş Milletler (BM) Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme’yi derhal imzalayın ve uygulayın.

İnsanlık onurunu hedef alan gözaltında kaybetmelere karşı hakikat ve adalet mücadelesi yürütmekten asla vazgeçmeyeceğiz. Kayıplarımızdan ve kayıplarımızla buluşma mekânımız olan Galatasaray Meydanı’ndan asla vazgeçmeyeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.