Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sivil Alan Araştırmaları Derneği Haberlerdeki Üniversite Raporu – 2: LGBTİ+ öğrencilere dair haberlerde nefret söylemi yaygın

Sivil Alan Araştırmaları Derneği’nin öğrenci aktivizmine dair haberleri tarayıp analizini yaptığı medya raporlarının ikincisi LGBTİ+ öğrenciler hakkındaydı. Rapora göre haberlerin çoğu nefret söylemi içerdi.

Sivil Alan Araştırmaları Derneği’nin öğrenci eylemlerine dair haberleri tarayarak analiz ettiği medya raporlarının ikincisi yayınlandı.

Gazeteci Beyza Kural’ın kaleme aldığı, Prof. Dr. Burak Özçetin’in danışmanlığını yaptığı ikinci raporda, LGBTİ+ öğrencilerin Akşam, Yeni Şafak, Takvim, Sabah, Yeni Akit gazeteleri ile A Haber ve Akit TV’de LGBTİ+ öğrencilerin nasıl temsil edildiği incelendi. Raporda 4 Ocak-31 Mart 2021 tarihleri arasındaki 86 haber ele alındı.

Rapora göre,

  • Haberlerin tamamı negatifti.
  • En baskın tema “sapkınlık” iken bunu “provokasyon”, “terör”, “saygısızlık” ve “suç” takip etti.
  • LGBTİ+ tanımı dört haberde yer alırken “LGBTİ’ci”,  “LGBT üyeleri” gibi tanımlar sıklıkla yinelendi.
  • LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemi tanımlarda başladı. 25 haberde “sapkın” kelimesi kullanıldı.
  • LGBTİ+ bayrağı, haberlerde değersizleştirilerek ve kriminalize edilerek yer aldı.
  • 65 haberde LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemi öne çıkarken bunların 15’inde, siyasetçilerin alıntılanan ifadeleri nefret söylemi içeriyordu. En çok haberlere taşınan söylemler İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya aitti.
  • LGBTİ+ öğrenciler ile birlikte LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü, üniversite dışındaki LGBTİ+ alanında çalışan dernekler ve destek açıklaması yapanlar hedef gösterildi.
  • 58 haberde öğrenciler, 24 haberde LGBTİ+ örgütleri, 21 haberde destek açıklamasında bulunanlar hedef gösterildi.
  • LGBTİ+ öğrencilerin ya da eylemcilerin sözlerine 10 haberde yer verilirken, bu haberlerin tamamı nefret söylemi içeriyordu ve hedef göstermeye yönelikti.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.