Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Engelliler ve Gençlik Derneği Başkanı Coşkun Gök: “Salgınla beraber engelli yurttaşlar tamamen eğitimin dışına itildi”

Medyascope yayınında Okan Yücel’in konuğu olan Engelliler ve Gençlik Derneği Başkanı Coşkun Gök, engelli yurttaşların sorunlarını ve taleplerini anlatırken mevcut sorunların salgın döneminde katlanarak arttığını, özellikle eğitim ve istihdam alanlarının engellilere tamamen kapatıldığını belirtti.

“Kamuda engelliler için ayrılan kota hem düşük hem de başkaları için kullanılıyor”

Coşkun Gök, engellilerin salgın döneminde eğitim ve istihdam alanında yaşadığı sorunları şu sözlerle aktardı: “Eğitimde zaten sorunlar vardı. Karışık eğitimden ziyade engellileri diğer öğrencilerle beraber eğitim sürecine katmayan bir yapı vardı. Salgın süreciyle beraber engelliler tamamen eğitimin dışına itildi. Kamuda yüzde 3 kota ile engelli çalıştırma şartı var ama bu kota hem düşük hem de başkaları için kullanılıyor. Yasalara uymayanlar her şeyin normal olduğunu düşünüyor. Engelli hakları da tıpkı işçi hakları ya da kadın hakları gibi karşı koyma ve mücadele gerektiriyor.”

“Mevcut yasal düzenlemeler hem yetersiz hem de uygulanmıyor”

Türkiye’de kaç engelli yaşadığına ilişkin kesin bir veri olmadığını belirten Gök, devletin ne kadar engelli nüfus olduğunu bilmediğini ve en temel sorunların öncelikli olarak bundan kaynaklandığını söyledi. Engellilerin hem kalıcılaşmış hem de güncel sorunlar yaşadığını belirten Gök, mevcut yasal düzenlemelerin hem yetersiz olduğunu hem de uygulanmadığını vurguladı. 

Engellilerin Tüketici Hakları Ağı Projesi

Coşkun Gök aynı zamanda Türkiye Engelliler Konfederasyonu ve Tüketici Hakları Derneği ile Bulgaristan’dan Bulgar Ulusal Aktif Tüketiciler Derneği ve Bulgaristan Görme Engelliler Spor Federasyonu arasında kurulan ve Avrupa Birliği’nin de desteklediği “Engellilerin Tüketici Hakları Ağı” projesinde de proje koordinatörü olarak görev yapıyor. Engellilerin tüketici hakları konusunun gözardı edilen bir diğer önemli sorun olduğunu ifade eden Gök, bu proje vasıtasıyla Avrupa’nın diğer ülkelerindeki sivil toplum örgütlerinin de kurulan ağa dahil edilmesinin ve Türkiye için bir mevzuat ve politika önerisi geliştirilmesinin hedeflendiğini söyledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.