Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs salgını nedeniyle aylardır işsizlikle mücadele eden turist rehberleri hibe desteği bekliyor

Koronavirüs salgınının en çok etkilediği sektörlerden biri olan turizmde yaşanan düşüş sebebiyle 19 aydır işsizlikle mücadele eden turist rehberleri hibe desteği bekliyor. Türkiye Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Suat Tural, rehberlere verilecek bir desteğin hayati önem taşıdığını belirtti. Tural, “Turizm sektörünün en nitelikli kısmını oluşturan turist rehberlerimizin hem kredi ödemelerinin ertelemesine hem de hibeye ihtiyaçları olduğu nettir” dedi.

Yoğun turist sezonunun kasım ayında bittiğini vurgulayan Tural, 2019 yılının Kasım ayından bu yana, yani tam 19 aydır ciddi gelir kaybı yaşayan turist rehberleri için hibe desteği talep ettiklerini söyledi. Tural, yine TUREB’in talepleri sonucunda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un 2020 yılının Nisan ayında açıkladığı turist rehberlerine yönelik destek kredisine başvuran rehberlerden üçte birinin bu krediden faydalanamadığını belirtti. Tural’a göre krediyi alabilenler ise yedi aydır bu kredileri ödemek için uğraşıyor.

TUREB Başkanı Tural ayrıca, turist rehberlerinin büyük çoğunluğunun serbest meslek erbabı olarak mesleklerini yürüttüklerini ve esnaf tanımına girmediklerini, yine büyük çoğunluğunun sosyal güvenlik şemsiyesi içinde de yer almadığını vurgulayarak, bu yüzden son açıklanan esnaflara yönelik hibeden faydalanabilmelerinin mümkün olmadığının altını çizdi.

Tural, “Yaklaşık dokuz bin meslektaşımız için oluşturulacak hibe imkânı hem meslektaşlarımız hem de sektörümüz için hayati önem taşımaktadır. Bu dönemde verilecek bir hibe hem moral artışına hem de umutların ayakta kalabilmesine yol açarak, meslektaşlarımızın sektörde kalmasına imkân tanıyacaktır” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.