Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avukat Mehmet Emin Aktar ile beraat kararları bozulan Ankara JİTEM davası üzerine söyleşi: “Güçlü bir siyasi irade olmadığı sürece mahkemenin cezalandırma yönünde karar vermeye gitmeyeceğini düşünüyorum”

Avukat Mehmet Emin Aktar, istinaf mahkemesinin beraat kararlarını bozduğu Ankara JİTEM davası sürecinde yaşanan sorunları ve istinaf mahkemesinin kararını Medyascope’a yorumladı.

Aktar, Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde (ACM) 2014’ten 2019’a dek görülen davada Mehmet Ağar’ın duruşmalara fiilen hiç katılmadığını anlattı ve şunları söyledi:

“Sanıklar ilk duruşmadan sonra duruşmadan vareste tutuldu. Birçok heyet değişti. Devlet kurumlarından belgelerin gelmesinde sıkıntılar yaşanıyordu. Dosyada olayların bu grup tarafından işlendiğine ilişkin kanıtlara rağmen, devletin bugüne dek uygulayageldiği cezasızlık pratiği işlemeye başladı.”

Aktar istinaf mahkemesinin kararı hakkında ise şöyle konuştu:

“Ankara 1. ACM gerekçeli kararı 257 sayfaydı, kararın sadece bir buçuk sayfalık kısmı beraat gerekçesiydi. Normal bir incelemede kararın bozulması gerekiyordu. İstinaf mahkemesinin kararı iki şekilde yorumlanabilir: ‘Mahkûmiyetleri için yeterli kanıt vardır’ diye bozma kararı vermiş olabilir ya da ‘Sizin verdiğiniz karar gerekçesiz, bu haliyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden döner, Türkiye mahkûm olur, beraat ettirirseniz de sağlam gerekçe oluşturun’ demiş olabilir.

Güçlü bir siyasi irade olmadığı sürece mahkemenin cezalandırma yönünde karar vermeye gitmeyeceğini düşündüğünü belirten Aktar, “Güçlü bir kamuoyu desteğine ve siyasal açıdan iradeye ihtiyaç var. Umarım bundan sonra cezasızlık pratiğini sonlandıran bir gelişme olur” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.