Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

WhatsApp, “gizlilik kurallarını ihlal” gerekçesi ile Hindistan hükümetine dava açtı

Hindistan’da 400 milyonu aşkın kullanıcısı bulunan mesajlaşma uygulaması WhatsApp, Hindistan hükümetinin yeni “dijital düzenlemeler”inin platformun gizlilik kurallarını ihlal ettiği gerekçesi ile hükümete dava açtı. WhatsApp, Hündistan hükümetin, suç olarak tanımlanan durumlarda bilgiyi ilk paylaşan kişinin tespit edilerek kendisine bildirilmesini istediğini, ancak bunun mümkün olmadığını, çünkü görüşmelerin “uçtan uca şifreleme” sistemiyle korunduğu duyurdu.

Facebook’un sahibi olduğu anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, Hindistan’da Narendra Modi hükümeti tarafından onaylanan yeni dijital yasanın, platformu, kullanıcıların gizililiğini korumayı ihlal etmeye zorladığı gerekçesiyle Delhi Yüksek Mahkemesi’nde Hindistan hükümetine dava açtı.

WhatsApp’ın açıklamasında, hükümetin suç olarak tanımlanan durumlarda bilgiyi ilk paylaşan kişinin tespit edilerek Hindistan hükümetine bildirilmesini istediği, ancak bunun tek taraflı yapılamayacağı, çünkü görüşmelerin “uçtan uca şifreleme” sistemiyle korunduğu ve bu uygulamayla hem mesajı gönderen hem de alan kişinin şifrelenmesinin kırılacağı belirtildi.  

Açıklamada, böyle bir uygulamanın “etkisiz ve kötüye kullanıma son derece açık” olduğu kaydedilerek, “Gönderilen her mesajın izi sürülebilecek ve bu, mahremiyeti tamamen ortadan kaldırıyor. Uygulama, evrensel olarak tanınan ifade özgürlüğü ve insan hakları ilkelerini ihlal eder” dendi. 

Hindistan’da iktidardaki Bharatiya Janata Partisi ve Başbakan Narendra Modi, teknoloji devlerinin gücünü sınırlamak ve çevrimiçi ortamlardaki konuşmaları daha sıkı bir denetim altına almak için uzun süredir uğraşıyor. Son dijital yasa önerisi de Hindistan Hukuk ve Bilgi Teknoloji Bakanı Ravi Shankar Prasad tarafından geçen şubat ayında önerildi. 

Yeni düzenlemeye göre hükümet, teknoloji şirketlerinden, yasadışı bulduğu sosyal medya paylaşımlarını kaldırmalarını isteyebilecek. WhatsApp‘ın yanında ülkede milyonlarca kişi tarafından kullanılan Signal ve diğer mesajlaşma ağlarının, gönderilen tüm mesajlar için “izlenebilir veri tabanları” oluşturması da gerekecek.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi

“Hindistan hükümetinin yeni düzenlemeleri muhalefet kanadını kontrol altına almak için”

Uzmanlar WhatsApp tarafından Hindistan’a açılan davanın, dünyanın dört bir yanındaki büyük teknoloji şirketleri ile hükümetler arasındaki “savaşın” bir parçası olduğu ve hükümetlerin muhalif protestolar ve bilgi paylaşımını kontrol altına almak için teknoloji devlerine sınırlamalar getirmeye çalıştığı görüşünde. Daha önce Avustralya ve Avrupa Birliği (AB) de Google ve Facebook başta olmak üzere diğer teknoloji şirketlerinin gücünü sınırlamak için çeşitli düzenlemeler getirmişti. 

Hindistan’da ise muhalefet, Modi hükümetinin yeni düzenlemeleri ülkedeki muhalif kanadı kontrol altına almak ve susturmak için getirmek istediğini belirtiyor. Hindistan hükümeti, koronavirüs salgınını yönetememekle eleştirilmiş ve sosyal medya platformlarında büyük tepki toplamıştı. Başbakan Modi bunun üzerine geçen ay Facebook, Instagram ve Twitter gibi platformlarda hükümet ve koronavirüs ile ilgili paylaşımların kaldırılmasını istemişti. Sosyal medya şirketleri ise Modi’nin bu isteğini kısmen de olsa yerine getirerek gönderileri Hindistan içinde kısıtladı ancak Hindistan dışındaki diğer ülkelerde paylaşımlara erişim sağlanabiliyor. 

Hindistan ile teknoloji şirketleri arasındaki gerilimin artmasındaki bir diğer önemli faktörün de Hindistan polisinin bu hafta Twitter’ın Delhi’deki ofisine baskın düzenlemesi olduğu belirtiliyor. Baskının sebebinin, iktidardaki Bharatiya Janata Partisi’nin milletvekillerinin Twitter’daki paylaşımlara platform tarafından “manipüle edilmiş medya” etiketi konulması olduğu öğrenildi.

Kaynak: New York Times

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.