Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD Başkanı Biden istihbarat kurumlarından virüsün kökenine ilişkin detaylı rapor istedi, ABD’de yapılan iki ayrı çalışma virüse karşı bağışıklığın yıllarca sürebileceğini ortaya koydu

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, istihbarat kurumlarından koronavirüsün kökenine ilişkin çalışmaların hızlandırılmasını ve kendisine 90 gün içinde rapor sunmalarını istediğini açıkladı. ABD’de yapılan iki yeni çalışmaya göre, koronavirüse karşı kazanılan bağışıklık en az bir yıl, belki de ömür boyu etkili oluyor. Birleşmiş Milletler’in (BM) yeni raporu, askeri çatışmaların olduğu bölgelerde salgının daha hızlı yayıldığını ortaya koydu. Almanya’nın ardından Fransa hükümeti de ilk olarak Hindistan’da tespit edilen koronavirüs varyantının yayılmasına ilişkin duydukları endişe nedeniyle önümüzdeki hafta itibariyle İngiltere’den gelecek kişilere zorunlu karantina uygulanacağını açıkladı. Avrupa Birliği’nin (AB) koronavirüs aşısı tedarikindeki gecikmeler nedeniyle ilaç şirketi AstraZeneca’ya karşı açtığı davanın duruşması Brüksel’de yapıldı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi. 

ABD Başkanı Biden, istihbarat kurumlarından koronavirüsün kökenine ilişkin rapor istedi 

ABD Başkanı Joe Biden, istihbarat kurumlarından koronavirüsün kökenine ilişkin çalışmaların hızlandırılmasını ve kendisine 90 gün içinde rapor sunmalarını istediğini açıkladı. Biden ayrıca ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) virüsün ilk ortaya çıktığı 2020 yılının başlarından bu yana Çinli yetkililere, araştırma için daha fazla erişim sağlamaları yönünde çağrı yaptığını söyledi.  

ABD Başkanı Biden tarafından yapılan yazılı açıklamada, “İstihbarat kurumlarından koronavirüsün kökenine ilişkin bizi kesin bir sonuca yaklaştırabilecek bilgileri toplama ve analiz etme çalışmalarını hızlandırmalarını istedim. İstihbarat kurumları 90 gün içinde bana rapor verecek. Ayrıca kurumlardan, rapora bağlı olarak Çin’e sorulan özel sorular da dahil gerekli olabilecek daha fazla araştırma için bilgi sağlamalarını talep ettim” dedi. 

Koronavirüsün yayılmaya başladığı ilk zamanlarda Çin’in, ABD’li araştırmacıların bazı bilgilere erişimini engellediğini ve virüsün kökenine ilişkin çalışmaları geciktirdiğini vurgulayan Biden, buna rağmen mart ayında ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan‘ı, virüsün hayvanla temas sonucu mu yoksa bir laboratuvar kazası sonucu mu ortaya çıktığına ilişkin bir rapor hazırlamak üzere görevlendirdiğini belirtti.

Vaşington’da bulunan Çin Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada ise Çin’in dünya genelinde koronavirüs vakalarına ilişkin yapılan çalışmaları ve biyolojik laboratuvarlara yönelik kapsamlı araştırmaları desteklediği belirtildi. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise tüm tarafların DSÖ’nün virüsün kökenine ilişkin çalışmalarına iş birliği yapmaya ve “şeffaf bir tutum” sergilemeye çağırdı. 

Koronavirüse karşı kazanılan bağışıklık en az bir yıl, belki de ömür boyu etkili oluyor

Dünya genelinde yapılan çalışmalar, virüse karşı bağışıklığın yaklaşık bir yıl sürebileceğini ortaya koymuştu. Ancak ABD’de yapılan iki yeni çalışmaya göre, virüse karşı kazanılan bağışıklık en az bir yıl sürüyor ve ömür boyu devam etme ihtimali bulunuyor. 

Washington Üniversitesi‘nden Ali Ellebedy liderliğindeki ekip tarafından virüsü yaklaşık bir yıl önce kapan insanlar üzerinde yapılan ve sonuçları pazartesi günü (24 Mayıs) Nature dergisinde yayımlanan ilk çalışmada, virüsü hafızasında tutan B hücrelerinin büyük kemiklerin içinde yer alan kemik iliği dokusunda kaldığı ve bunun ihtiyaç durumunda antikorları harekete geçirebileceği saptandı.

Rockefeller Üniversitesi’nden Dr. Michel Nussenzweig ve ekibi tarafından yapılan, sonuçları BioRxiv adlı dergide yayınlanan bir diğer çalışmada ise B hücrelerinin ilk enfeksiyondan sonra en az 12 ay boyunca güçlenmeye devam ettiği ve virüse karşı antikor oluşturduğu ortaya kondu.

Çalışmayı değerlendiren Dr. Michel Nussenzweig, “Koronavirüse enfekte olan ve aşılanan insanlar müthiş bir antikor setine sahipler çünkü antikorlarını geliştirmeye devam ediyorlar. Uzun süre dayanacaklarını umuyorum” diye konuştu.

Bilim insanları, ABD’de yapılan iki yeni araştırma bulgularının koronavirüse karşı korumanın kısa ömürlü olacağına dair inancı çürütebileceği görüşünde. Araştırma bulguları ayrıca enfekte olduktan sonra iyileşen ve daha sonra aşılanan birçok insanın aşıya ihtiyaç duymayacağına yönelik bulguları güçlendirdi.

Çalışmalarda yer almayan ve Pensilvanya Üniversitesi‘nde immünolog olarak çalışan Scott Hensley“Araştırma bulguları, koronavirüs için enfeksiyon ve aşılama ile oluşan bağışıklığın uzun ömürlü olduğunu kanıtlayan birçok literatürle tutarlı” dedi. 

Birleşmiş Milletler: “Askeri çatışmaların olduğu bölgelerde salgın daha hızlı yayıldı”

Birleşmiş Milletler(BM) Acil Yardım Koordinatörü Mark Lowcock, salı günü (25 Mayıs) BM Güvenlik Konseyi‘nde yaptığı konuşmada “Çok sayıda ülkede yaşanan askeri çatışmalar, virüsün yayılımının kontrol atına alınmasını zorlaştırdı” ifadelerini kullandı. Lowcock, askeri çatışmalar nedeniyle geçen yıl en az 80 milyon kişinin yerinden edildiğini belirterek, “Terörle mücadele, yaptırımlar ve güvenlik problemleri insani yardım operasyonlarını engelledi” dedi. 

BM daha önce, askeri çatışmaların olduğu bölgelerde salgının daha hızlı yayıldığını belirtmiş ve dünyanın koronavirüsle savaşmaya odaklanabilmesi için askeri çatışmaların durdurulmasını talep etmişti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise 2020 yılının nisan ayında yaptığı açıklamada, özellikle askeri çatışma bölgeleri düşünüldüğünde “En kötüsü henüz gelmedi” diye konuşmuştu.  

İsrail ile Hamas arasında 11 gün süren ve en az 250 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan çatışmalar 21 Mayıs tarihinde ateşkes ile sonuçlanmıştı. Ancak iki milyon insanın yaşadığı Gazze’de koronavirüs vaka sayılarının İsrail ile çıkan çatışma öncesinde de fazla olduğunu belirten BM yetkilileri, İsrail bombalarının Gazze’nin tek koronavirüs test tesisini yok ettiğini ve henüz aşılanmamış binlerce Gazzeli’nin sosyal mesafe olmaksızın hayatlarına devam ettiğini söyledi. BM yetkilileri ayrıca Gazze’de çatışma sonrası vaka sayılarında ciddi bir artış olabileceği konusunda endişeleri olduğunu aktardı. 

Fransa, İngiltere’den gelenlere zorunlu karantina uygulayacağını açıkladı

Almanya’nın ardındanFransa hükümeti de ilk olarak Hindistan’da tespit edilen koronavirüs varyantının yayılmasına ilişkin duyulan endişe nedeniyle önümüzdeki hafta itibariyle İngiltere’den gelecek kişilere zorunlu karantina uygulanacağını açıkladı. 

Fransa Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Clément Beaune, yaptığı açıklamada, önümüzdeki pazartesi günü (1 Haziran) itibariyle İngiltere’den gelen Fransız vatandaşı veya turistlerin seyahat etmeleri için geçerli bir nedenlerinin olması gerekeceğini ve gelen kişilere zorunlu karantina uygulanacağını duyurdu. 

Fransa şu anda BrezilyaHindistanArjantin ve Türkiye de dahil olmak üzere 16 ülkeden gelen yolculara günde sadece iki saat dışarı çıkma hakkı ile evde veya önceden belirlenmiş bir adreste 10 günlük zorunlu karantina tedbiri uyguluyor. Kurallara uymayan kişilere ise bin ila bin 500 euro arasında değişen para cezaları uygulanıyor. 

Fransa’da koronavirüs salgını nedeniyle son 24 saatte 199 kişi yaşamını yitirirken ülkedeki toplam can kaybı sayısı 108 bin 908’e çıktı. Fransa Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, ülkede şu ana kadar 23 milyon 713 bin 679 kişi bir veya iki doz aşısını yaptırdı.  

AB, AstraZenaca’dan tedariki geciken her doz için günlük 10 euro tazminat talep etti 

Avrupa Birliği’nin (AB) aşısı tedarikindeki gecikmeler nedeniyle Oxford Üniversitesi ile birlikte aşı üreten ilaç şirketi AstraZeneca’ya karşı açtığı davanın duruşması, Brüksel’de yapıldı.

AB’nin avukatı Rafael Jafferali, AstraZeneca’nın taraflar arasında yapılan sözleşmeyi ihlal ettiğini öne sürerek, AstraZenaca’dan tedariki geciken her doz için günlük 10 euro talep etti. AB ayrıca, daha önce anlaşıldığı üzere 120 milyon doz haziran sonuna kadar birliğe teslim edilmezse şirketin her sözleşme ihlali için 10 milyon euro tazminat bedeli ödemesini istiyor.

Jafferali, aşı firmasının sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmediğini, aşı tedariki için bütün imkanlarını kullanmadığını ve AB ülkelerine sağlanması gereken 50 milyon doz aşının İngiltere‘nin de aralarında olduğu diğer ülkelere gönderildiğini öne sürdü.

AB’nin AstraZeneca ile yaptığı anlaşmada 300 milyon doz aşı sağlanması ve talep edilmesi halinde 100 milyon ilave doz alım opsiyonu yer alıyordu. AstraZeneca birliğe, mart ayı sonuna kadar tedarik edilmesi konusunda anlaşılan 180 milyon dozdan yalnızca 30 milyon tedarik etti. Mayıs ayının ilk günlerinde ise 50 milyon doz daha bölgeye tedarik edildi.

AB’nin şu ana kadar PfizerBioNTech ile 2,4 milyar, AstraZeneca ile 400 milyon, Sanofi-GSK ile 300 milyon, Johnson & Johnson ile 400 milyon, CureVac ile 405 milyon, Moderna ile 460 milyon doz aşı almak için sözleşmesi bulunuyor. AB, mevcut sözleşmeler ile bölgedeki 450 milyon kişinin yüzde 70’ini temmuz ayına kadar aşılamayı hedefliyor.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.