Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD’de yetişkin halkın yarısı aşılandı, Moderna aşısının çocuklara uygulanması için FDA onayı bekleniyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, ülkede 18 yaş ve üzeri vatandaşların yüzde 50’sinin tamamen aşılandığını açıkladı. Moderna, ürettiği koronavirüs aşısının 12 ile 18 yaş arasındaki çocuklar üzerinde etkili olduğunu ve acil kullanım onayı beklediğini duyurdu. ABD liderliğindeki bazı ülkeler, DSÖ’den koronavirüs salgınının kökenleri konusunda daha şeffaf bir araştırma isterken Hindistan ve Tayvan’da vakalar artıyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

ABD’de aşılanma artsa da CDC uyarılarına devam ediyor

Önceki savaşlarda yaşamını yitirmiş ABD’lilerin anıldığı, her yıl mayıs ayının son pazartesi günü düzenlenen Anma Günü yaklaşırken, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) Başkanı, dün (25 Mayıs) ABD’liler için ihtiyatlı ve umut dolu bir mesaj verdi.

CDC Başkanı Rochelle P. Walensky, dün katıldığı Beyaz Saray basın toplantısında şöyle dedi: “Aşı olduysanız, içiniz rahat bir şekilde Anma Günü’nüzün tadını çıkarabilirsiniz. Aşı olmadıysanız, tedbirlerimiz sizin için değişmedi çünkü hala enfeksiyon riski altındasınız. Maske takmak başta olmak üzere almanız gereken önlemler var.”

Geçen yıl salgın nedeniyle geleneksel Anma Günü etkinlikleri iptal edilmişti.

Dr. Walensky, aşılanmamış vatandaşların Anma Günü ritüellerine yeni bir aktivite olarak “aşılanmayı” eklemesini istedi ve “Doğru yolda ilerliyoruz ancak henüz hiçbir şey bitmedi. Lütfen bu yılki Anma Günü’nde kendinize ve ailenize bir iyilik yapıp, aşı olun” dedi.

ABD’de yetişkin halkın yarısı aşılandı

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) verilerine ve ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin dün açıkladığına göre, 18 yaş ve üzeri ABD’lilerin yüzde 50’si yeterli dozda aşılandı. Yetişkinlerin yüzde 61’inden fazlası, ülkede aşılama hızı düşmesine rağmen en az bir doz aşı oldu.

Joe Biden daha önce, 4 Temmuz’a kadar yetişkinlerin yüzde 70’inin en az bir doz aşılanmasının hedeflediğini belirtmişti.

Porto Riko’da kısıtlamalar hafifletiliyor

Porto Riko, Mart 2020’den beri yürürlükte olan, gece sokağa çıkma yasağının kaldırılması da dahil olmak üzere, salgın kısıtlamalarını istikrarlı bir şekilde gevşetmeye başlıyor. Ada topluluğu, vaka sayılarının ve ölüm oranlarının düşmesiyle beraber normale dönme yolunda büyük bir adım atıyor.

Nisan ayının sonlarında, günlük bin yeni koronavirüs vakası bildiren Porto Riko’da, o zamandan beri aşılama programlarının istikrarlı bir şekilde ilerlemesi sayesinde vaka sayıları önemli ölçüde azaldı. New York Times veri tabanına göre Porto Riko, geçen yedi gün içinde günlük ortalama 146 yeni koronavirüs vakası bildirdi. Bu da son iki haftada neredeyse yüzde 60’lık bir düşüş gösteriyor.

Ada nüfusunun yüzde 30’undan fazlası tamamen aşılanmış durumdayken, yüzde 45’i en az bir doz aşı vuruldu.

Koronavirüs tedbirlerinin gevşetilmesi kapsamında, Porto Riko’da gece saat 22:00’den sabah saat 05:00’e kadar uygulanan sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. Başka bir değişiklik, ülkeye girerken negatif bir koronavirüs testi sunulması gerekmemesi. Porto Riko, cuma gününden itibaren San Juan şehrindeki Luis Munoz Marin Uluslararası Havaalanı’na gelen tüm ziyaretçilere Johnson&Johnson aşısını sunacak.

Diğer değişiklikler arasında işletmeler için kapasitelerin yüzde 30’dan yüzde 50’ye yükseltilmesi, adanın stadyumlarının yüzde 30 kapasiteyle yeniden açılması, parklarda ve plajlarda tamamen aşılanmış kişiler için maske gereksinimlerinin kaldırılması yer alıyor.

Tayvan’da vakalar artıyor

Tayvan’daki vaka sayısı, dünyanın birçok yeriyle karşılaştırıldığında düşük olmasına rağmen adanın yetkilileri, daha fazla kısıtlamanın virüsü kontrol altına alacağını umarak, kısıtlamaları ikiye katlıyor.

Tayvan’ın salgının başlarında sınırlarını kapatması, açık ve kapalı mekanlarda maske takma ve sosyal mesafe kuralları başta olmak üzere pek çok katı halk sağlığı önlemleri, 23,5 milyon nüfuslu adayı salgında bir başarı öyküsüne dönüştürmüştü.

Öte yandan, daha bulaşıcı varyantların ortaya çıkması, koronavirüs vaka sayıları ile ölüm oranlarının düşük seyretmesi sonucunda karantina kurallarının gevşetilmesi ve aşı sıkıntısı, vaka sayısında tekrar artışa yol açtı.

Salgın sebebiyle ülkelerine dönemeyen ABD vatandaşları süresi dolmuş pasaportlarla ülkeye dönebilecek

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından pazartesi günü (24 Mayıs) açıklanan bir politika değişikliğine göre, koronavirüs salgını sırasında ABD dışındayken pasaportlarının süresi dolan ABD vatandaşları, seyahat belgelerini yenilemeden ülkelerine dönebilecekler.

Şu anda ABD dışında olan, 1 Ocak 2020’de veya sonrasında süresi dolan pasaportlara sahip ABD’liler için geçerli olan karar, yurtdışında 100 binden fazla ABD’linin konsolosluk randevusu almak için mücadele ettiği haberlerinin ardından geldi.

Birçok ülkede pasaportlarını yenilemesi gereken ABD vatandaşları, bir ABD büyükelçiliği veya konsolosluğuna şahsen başvurma mücadelesi verdi. Ne var ki bu ofislerin çoğu, salgın kısıtlamaları ve nedeniyle kapalı olduğundan vatandaşlar randevu alırken birçok zorluk çekti, gecikmeler yaşadılar. Bu durum, binlerce ABD’liyi ülkelerine dönmekten alıkoydu.

Hindistan’da salgına dair yayınlanan resmi rakamlar, gerçeğin çok daha altında

Hindistan’da salgına dair yayınlanan resmi sayılar, ülkenin salgınla mücadelesinin gerçeğini göstermekten çok uzak. Geçen hafta Hindistan, salgının başından beri herhangi bir ülkenin bildirdiği en yüksek günlük ölüm sayısını kaydetti. Fakat bu resmi sayı, yüksek olasılıkla gerçek ölüm sayısının çok daha altındaydı.

Kayıtların iyi şekilde tutulmaması ve yaygın test eksikliği nedeniyle Hindistan’daki toplam enfeksiyon sayısı tahmin edilemiyor. Gerçek ölüm sayısını tahmin etmek ise çok daha zor.

The New York Times’ın, Hindistan’daki vaka ve ölüm sayılarını büyük ölçekli antikor testlerinin sonuçlarıyla birlikte analiz ederek ve onlarca uzmanla görüşerek vardığı tahminlere göre enfeksiyon ve ölüm oranları resmi rakamları çok aşıyor. Tahminlere göre Hindistan, dünyanın koronavirüse en fazla kayıp veren ülkesi.

Hindistan’ın resmi koronavirüs istatistiklerine göre dün itibariyle ülkede, salgının başından beri yaklaşık 27 milyon vaka ve 300 binden fazla ölüm bildirildi.

Emory Üniversitesi’nden epidemiyolog Kayoko Shioda, şehirlerdeki hastaneler dolup taştığı için özellikle kırsal alanlarda birçok koronavirüs kaynaklı ölümün evde yaşandığını ve bu nedenle resmi olarak kayda geçmediğini bildirdi. Shioda’ya göre, ölüm nedenini doğrulayabilecek laboratuvarlar da yetersiz.

Geçen cuma günü (21 Mayıs) Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı bir rapora göre, koronavirüsün küresel ölüm oranı, ülkelerin bildirdiği resmi kayıtlardan iki veya üç kat daha fazla olabilir.

ABD liderliğindeki bazı ülkeler, DSÖ’den koronavirüs salgınının kökenleri konusunda daha şeffaf bir araştırma istiyor

ABD liderliğindeki bazı ülkeler, bu yılın başlarında Çin’de yapılan uluslararası araştırmanın sonuçsuz kalmasından sonra, koronavirüs salgınının kökenlerinin daha derinlemesine araştırılması için çağrıda bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) üye devletlerinin Cenevre’de bir araya geldiği yıllık ana toplantısında, çeşitli ülkelerden temsilciler, koronavirüsün insanlar arasında ilk kez nasıl yayılmaya başladığı konusundaki gizemin çözülmesi gerektiğini vurguladı. ABD temsilcisi Jeremy Konyndyk, “Koronavirüsün kökenlerine ilişkin güçlü ve kapsamlı bir araştırmanın öneminin altını çiziyoruz” dedi.

Avustralya, Japonya ve Portekiz de bu konu hakkındaki araştırmalarda ilerleme çağrısı yapan ülkeler arasında yer aldı. İngiltere temsilcisi ise herhangi bir soruşturmanın “zamanında, uzman odaklı ve bilime dayalı” olmasını istedi.

Söz konusu ülkeler, salgına neden olan virüsün nasıl yayılmaya başladığını belirlemenin, gelecekteki salgınları önlemek için hayati önem taşıdığını belirtti.

Oksijen stoğu yetersizliği, birçok ülkenin sağlık sistemini tehdit ediyor

Araştırmacı Gazetecilik Bürosu (TBIJ), oksijen stoğunun tükenme riskinin en yüksek olduğu ülkeleri bulmak için Her Nefes Önemlidir Koalisyonu (EBCC) ve Clinton Sağlık Erişim Girişimi (CHAI) tarafından sağlanan verileri analiz etti. TBIJ ayrıca, küresel aşılama oranlarına ilişkin verileri de inceledi.

Hindistan, Arjantin, İran, Nepal, Filipinler, Malezya, Pakistan, Kosta Rika, Ekvador ve Güney Afrika dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından on dokuz ülke, nüfuslarının yalnızca yüzde 20’sinden azını aşılamışken, bir yandan da oksijen stoklarının tükenmesi riskiyle karşı karşıya.

Nüfusunun küçük bir kısmını aşılayabilen ve oksijen tüpü dağıtım sistemlerinin oturmadığı Laos gibi Asya ülkeleri ile beraber Nijerya, Etiyopya, Malavi ve Zimbabve gibi Afrika ülkeleri de tehdit altında.

Moderna aşısı 12-18 yaş grubundaki çocuklar için de uygun

Moderna, koronavirüs aşısının, 12 ila 18 yaş arasındaki çocuklar üzerinde etkili olduğunu duyurdu. 12-18 yaş grubundaki 3 bin 700 katılımcı üzerinde yapılan testlerde, iki doz aşı olanların hiçbirinde semptomatik koronavirüs vakasına rastlanmadı. Testler sonucunda, aşının çocuklarda yüzde 100 etkili olduğu belirtildi.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 11 Mayıs’ta 12-15 yaş arasındaki çocuklara Pfizer/BioNTech aşısının uygulanması için onay vermişti. Şimdi Moderna’nın da FDA’dan çocuklar için acil kullanım onayı alması bekleniyor.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.