Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erkek şiddetine uğrayan kadınlar anlatıyor (21): “Kıskanç bir erkek hayatımı çaldı, abimle bir şey yaşama ihtimalim olduğunu iddia ederek evde baş başa kalmamızı istemiyordu”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre 2020 yılında öldürülen 300 kadından 96’sı boşanmak istediği, barışmayı reddettiği, ayrılmak istediği, yani kendi hayatına dair karar aldığı için öldürüldü. Bugün de sadece iki ay ilişki yaşadığı Mert’ten* (25) ayrılmak istediği için bir sene mücadele eden Sıla’nın* (24) hikayesini okuyacaksınız.

“Abimle bir şey yaşama ihtimalim yüksekmiş, o yüzden tek kalmamızı istemiyordu”

Sıla, 21 yaşındayken sosyal medya üzerinden tanıştığı erkek ile iki aya yakın bir süre ilişki yaşıyor. Sıla, ilişkinin ilk günlerinde sorunların başladığını söylüyor. Birlikte olduğu erkek Sıla’yı kıskanıyor, Sıla da bunu “sevginin getirdiği bir durum” olarak düşünüyor. Bir süre sonra kıskançlığın dozunu artıran erkek, Sıla’nın, abisi ile evde tek kalmasını istemiyor:

“Ben kıskançlığı sevgi zannediyordum. Benim üstüme titriyordu. Bunu bir sıkıntı olarak görmüyordum hatta mutlu oluyordum ama ben nerden bilebilirdim ki sonucun böyle olacağını. İlk başta kıyafetle başladı bu kıskançlık, daha sonra arkadaşlarıma karıştı, en son ise aileme. Benden dört yaş büyük abim var. Onunla evde tek kalmamı istemiyordu. Yaşı tam benimle ilişki kuracak yaştaymış, onların ailesinde akraba evliliği varmış, abimle bir şey yaşama ihtimalim yüksekmiş…”

“Benden ayrılırsan kendimi öldürürüm”

Birlikte olduğu erkek Mert, zamanla Sıla’nın tek başına dışarı çıkmasına izin vermemeye başlıyor. İki ay süren ilişkiyi annesine anlatan kadın, annesinin yönlendirmesiyle Mert’ten ayrılmaya karar veriyor. Ancak erkek buna izin vermeyeceğini söylüyor. Bu sefer de Sıla’yı manipüle etmeye çalışan erkek, “Benden ayrılırsan kendimi öldürürüm” diyor:

“Annem anlamıştı zaten ama daha açık bir şekilde anlattım durumu. Ayrılmam gerektiğini söyledi. Ben göremiyordum ancak o görüyordu sağlıklı bir ilişki olmadığını. Psikopat olduğu yönleri vardı ama ayrılma sürecinde bu kadar sorun çıkaracağını düşünmemiştim. İlk ayrılmak istediğimi telefonda söyledim. İlk başta özür diledi, kıskançlık yapmayacağını söyledi ama daha sonra kabul etti. Aradan üç-dört saat geçti, içip içip beni aradı ve ‘Benimle barışmazsan ve benden ayrılırsan şimdi kendimi öldürürüm’ dedi. Benim yüzümden başına bir şey gelmesi en korktuğum şeydi. Bu ilişkinin yürümeyeceğini söyledim ama dinlemedi beni. Sabah konuşacağımızı söyledim ve telefonu kapattım. Ertesi gün de kendini öldürmesinden korktuğum için barıştım.”

“Hâlâ dışarıda gezerken korkuyorum”

Sıla, Mert’in manipülasyonları karşısında ne yapacağını bilemiyor. Mert, sürekli çeşitli şekillerde tehditlerine devam ediyor. Kadın bu yüzden, eğer ondan ayrılırsa Mert’in kendisine zarar vereceğini düşünüyor. Sıla’nın Mert’ten ayrılma mücadelesi böyle başlıyor:

“Kafamda, ‘Ya benim yüzümden kendine zarar verirse’ düşüncesi vardı. Hem onu ayrılığa hazırlamaya çalışıyordum hem ben uzaklaşmaya. Ayrılma sürecimiz ve benim ondan kurtulmam bir seneye yakın sürdü. İlişkimiz ise iki ay. Keşke hiç tanışmasaydım, hayatımı çaldı, hâlâ dışarıda gezerken korkuyorum.”

“Artık kendini değil, beni öldüreceğini söylüyordu”

Sıla, abisinin ve babasının vereceği tepkiden korktuğu için polise gidemiyor. Kendisine psikolojik şiddet gösteren erkek de bu durumu bildiği için kadına daha çok baskı yapıyor. Mert, evine giden yolda Sıla’nın önünü kesiyor, ayrılığı kabul etmiyor ve şiddet uygulayacağına dair tehditler savuruyor:

“Artık dayanamadım. Bir yandan okulum var, derslerim çok yoğun. Bir yandan da bu adamla uğraşıyorum. Canıma tak etmişti, gidip uzaklaştırma da alamıyorum. Babam veya abim duysa onu öldürür. Her iki yandan da erkek şiddetine sıkışıp kaldım. Çare olarak okulu dondurdum ve şehir dışına teyzemin yanına gittim. Fakat bu şiddet maalesef son bulmadı.”

“Ya buraya dönersin ya da seni bulur öldürürüm”

Üniversite öğrencisi olan Sıla, çareyi şehir dışındaki teyzesinin yanına gitmekle buluyor. Eril şiddete karşı abisinin ve babasının da eril bir şiddetle çözüm bulacağını düşünen kadının bu durumu, hukuk mücadelesinin önüne geçiyor. Sıla, bir buçuk senedir şehir dışında olmasına rağmen sokakta gezerken sürekli arkasına bakıyor, tedirgin bir şekilde dolaşıyor: 

“Bir erkek yüzünden hayatım değişti. Bir senenin sonunda da oraya dönemedim. Okulumu çok sevmeme rağmen dondurdum, ardından da dönemediğim için değiştirmek zorunda kaldım. Babamlara da teyzemin bana ihtiyacı olduğunu söyledik. O ilk gittiğim zaman sürekli bana mesaj atıyor ve ‘Ya buraya dönersin ya da seni bulur öldürürüm’ diyordu. Daha sonra telefonumu değiştirdim, sosyal medyadan ulaştı, oraları da kapattım. Bir erkek hayatımdan çıktı ama kısıtlamaları devam etti.”

Sıla şu anda 24 yaşında. Okuluna ve yaşamına hâlâ şehir dışında devam ediyor. Kendisini tehdit eden ve psikolojik baskı uygulayan erkek artık Sıla’ya ulaşamasa bile, kadın hâlâ o baskıyı üzerinde hissediyor. 

*İsimler güvenlik nedeniyle değiştirilmiştir. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.