İrlanda, İsrail’in Filistin topraklarını işgalini “ilhak” olarak tanımlayan ve kınayan ilk Avrupa Birliği ülkesi oldu

İrlanda, İsrail’in Filistin topraklarını işgalini de facto (fiili) ilhak olarak nitelendirdi ve bunu kınayan parlamento önergesini destekledi. Böylece İrlanda, İsrail’in Filistin’i işgalini ilhak olarak sayıp kınayan ilk Avrupa Birliği (AB) ülkesi oldu.

İrlanda Dışişleri ve Savunma Bakanı Simon Coveney

İrlanda hükümeti, İsrail tarafından Filistin topraklarının de facto (fiili) ilhakını kınayan bir parlamento önergesini destekledi. Önerge, İrlanda Cumhuriyet Ordusu’nun (IRA) siyasi kanadı olarak adlandırılan Sinn Fein tarafından parlamentoya sunuldu. 

İrlanda Dışişleri ve Savunma Bakanı Simon Coveney, parlamentoda yaptığı konuşmada “İsrail’in yerleşimini genişletme amaçlı eylemlerinin ölçeği ve arkasındaki zihniyet, bizi gerçekte neler yaşandığı konsunda dürüst olmamız gereken bir noktaya getirdi. Bu, de facto ilhaktır. Bunu yapan ilk AB devletiyiz. Ancak bu, eylemlerin amacı ve tabii ki etkileri konusundaki büyük endişemizi yansıtıyor” dedi. 

Sinn Fein üyesi John Brady, “İrlanda, AB ve BM Güvenlik Konseyi içinde, ilkeli ve ahlaki açıdan sağlam bir yaklaşımın oluşturulması adına yol gösterici olabilir” ifadelerini kullandı.

Önceki hafta İrlanda’yı Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde temsil eden Coveney, önergeye abluka altındaki Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas’ın İsrail’e yönelik hava saldırılarının kınanması için bir maddenin de eklenmesi gerektiğini belirtti. Ancak Sinn Fein ve partisi, Coveney’in bu önerisini reddetti. 

https://twitter.com/Abd_HajYahia/status/1397273813562187777?s=20

Öte yandan, İrlanda’nın başkenti Dublin’de de son günlerde İsrail’in Filistinliler’e yönelik hava saldırılarını protesto etmek amacıyla gösteriler düzenleniyor.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Senem Görür