Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Montrö Sözleşmesi açıklaması gerekçesiyle daha önce ifadeleri alınmayan 84 emekli amiral ifadeye çağrıldı

103 emekli amiralin Montrö Sözleşmesi ve tekkede görüntülenen muvazzaf denizcilere ilişkin görüşlerini kamuoyu paylaştıkları açıklama ile ilgili daha önce ifadesi alınmayan 84 emekli amiral ifadeye çağrıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 3 Nisan gecesi 103 emekli amiral tarafından yayınlanan “Montrö Sözleşmesi açıklamasına” ilişkin soruşturma kapsamında daha önce ifadesi alınmayan 84 kişiyi bugün (27 Mayıs) ifadeye çağırdı.

Konu hakkında Medyascope’a bilgi veren, emekli amirallerin avukatlarından Hüseyin Ersöz, şu ana kadar sekiz emekli amiralin emniyette ifade verdiğini ve savcılığın, amirallerin mevcutlu olarak getirilmesini istediğini söyledi. Ersöz daha sonra yaptığı paylaşımda, dokuz emekli amiralin savcılık ifadeleri alınmadan, “bulundukları ili terk etmemek” ve “yurt dışına çıkamamak” şeklindeki adli kontrol tedbirlerinin uygulanması talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildiğini ve Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nin amiraller hakkında “kelepçe takılmamak” suretiyle “il dışına çıkamamak” ve “yurt dışına çıkamamak” şeklindeki adli kontrol tedbirleri uygulanmasına karar verdiğini duyurdu.

10 amiral gözaltına alınmıştı

103 emekli amiral tarafından imzalanan ve 3 Nisan’da yayınlanan açıklamanın ardından 5 Nisan’da 10 emekli amiral gözaltına alınmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, emekli amiraller hakkında 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 316/1. maddesinde yazılı “devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma” suçundan re’sen soruşturma başlatıldığını açıklamıştı. Yaş durumları göz önüne alınarak ifadeye çağrılan dört emekli amiral ise ifade vermeye kendileri gitmişti. Gözaltındaki amiraller 13 Nisan’da serbest bırakılmıştı.

Demirören Haber Ajansı’nda yer alan bilgilere göre, emekli amirallere yönelik soruşturma kapsamında, bildirinin altında imzası bulunan ve daha önce ifadesi alınmayan 84 emekli amiral de ifadeye çağrıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, 5 ve 16 Nisan’daki arama ve el koyma kararları kapsamında ele geçirilen dijital materyallerin incelenmesi, bugüne kadar alınan şüpheli ifadeleri, HTS analizleri ile sonucu elde edilen deliller çerçevesinde bildiri altında imzası olan şüphelilerin “devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma” suçundan ifadelerinin alınması amacıyla Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne talimat yazıldığı belirtildi. 

Avukat Ersöz, bugün toplamda 10 kişinin ifadeye çağrıldığını, 10 kişiden ikisinin avukatları olmadığı için ifadesinin alınmadığını ancak sekiz kişinin emniyetteki ifadesini tamamladığını aktardı. Savcılığın emekli amirallerin mevcutlu getirilmesini istediğini belirten Ersöz, amirallerin polis nezaretinde doktor kontrolünün ardından savcılığa getirilmesini beklediklerini söyledi.

Ersöz daha sonra dokuz emekli amiral hakkında savcılık ifadesi alınmadan sevk edildikleri hakimlikçe “kelepçe takılmamak” suretiyle “il dışına çıkamamak” ve “yurt dışına çıkamamak” şeklindeki adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasına karar verildiğini duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.