Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

UEFA Avrupa Ligi’nde şampiyon Villarreal

UEFA Avrupa Ligi’nde mutlu sona ulaşan ekip, dün (26 Mayıs) Polonya’daki Gdansk Stadı’nda oynanan Villarreal-Manchester United karşılaşmasının ardından belli oldu. Normal süresi ve uzatma dakikaları 1-1’lik eşitlik ile sona eren finalde kupayı kazananı penaltı atışları belirledi. Toplamda 22 penaltı atışına sahne olan mücadeleyi ise Villarreal, rakibine toplam skorda 12-11’lik üstünlük kurarak kazandı ve tarihinde ilk kez UEFA Avrupa Ligi şampiyonu oldu. Sarı Denizaltılar’ın Teknik Direktörü Unai Emery de kariyerine dördüncü UEFA Avrupa Ligi kupasını ekleyerek tarihe geçti. İspanya temsilcisinin kupayı kazanması, temsilcilerimiz Beşiktaş ve Galatasaray’ın UEFA Şampiyonlar Ligi’deki durumlarını ise olumsuz etkiledi. 

Normal sürede kazanan çıkmadı

UEFA Avrupa Ligi’nde dün gece (26 Mayıs), final heyecanı yaşandı. Villarreal ile Manchester United‘ın Avrupa’nın iki numaralı kupasını kazanmak için sahaya çıktığı mücadelenin ilk yarısı dengeli bir oyuna sahne oldu. Aradıkları gol pozisyonlarını bulmakta zorlanan iki ekip, duran toplardan yakalanması muhtemel şansların peşine düştü. Bu ihtimali neticeye dönüştüren ekip ise Villarreal oldu. Dakikalar 29’u gösterdiğinde kazanılan duran topun başına geçen Dani Parejo, ceza sahasındaki arkadaşı Gerard Moreno‘yu meşin yuvarlak ile buluşturdu. Manchester United savunmacısı Victor Lindelöf’ten kurtulmayı başaran Moreno, havadan süzülerek gelen topa dokunarak takımını 1-0 öne geçirdi. Bu sezon UEFA Avrupa Ligi’ndeki yedinci golünü kaydeden İspanyol forvet, ilk 45 dakikalık bölümün de skorunu belirledi.

Soyunma odasına 1-0 geride giden Manchester United, ikinci yarıya hızlı başlayan ekip oldu ve bu baskısının sonucunu 55. dakikada almayı başardı. Kullanılan köşe vuruşunda topu önünde bulan Marcus Rashford, sert bir vuruş yaparak meşin yuvarlağı kaleye göndermeye çalıştı fakat top savunmadan sekerek Edinson Cavani‘nin önünde kaldı. Müsait pozisyonda top ile buluşan Uruguaylı forvet, kariyerinin en kolay gollerinden birisine imza atarak skoru 1-1’e getirdi. Cavani’nin bereberlik sayısı, UEFA Avrupa Ligi’ndeki altıncı golü olarak da kayıtlara geçti. İkinci yarının kalan bölümü ise tıpkı ilk yarıda olduğu gibi iki ekibin kontrollü oyununa sahne oldu. Risk almak istemeyen iki finalist, böylece 90 dakikalık bölümün eşitlik ile bitmesine razı oldu. Uzatma dakikalarında da hem oyun hem de skor anlamında değişen bir şey olmayınca penaltı atışlarına gidildi.

Gerard Moreno’nun Villarreal’i Manchester United karşısında öne geçiren golü:

Edinson Cavani’nin skora dengeyi getiren golü:

Villarreal, tarihinde ilk kez Avrupa’da bir kupa kazandı

Normal süresi ve uzatma dakikaları 1-1’lik eşitlik ile sona eren Villarreal-Manchester United karşılaşmasında kazananı belirleyecek penaltı atışları, son yılların en unutulmaz dakikalarına sahne oldu. Toplamda 22 penaltı atışının kullanıldığı efsanevi finalde Villarreal’in kalecisi Geronimo Rulli, kupaya kimin uzanacağına adeta tek başına karar verdi. Sarı Denizaltılar’ın kullandığı 11. penaltı atışında topun başına geçen Arjantinli kaleci, mevkidaşı David De Gea‘yı geçmeyi başardı. Daha sonra ise kaleye geçen Rulli, Manchester United’ta penaltıyı kullanan David De Gea’nın vuruşunu kurtararak Villarreal’in tarihindeki ilk UEFA Avrupa Ligi kupasını kazanmasını sağladı.

Villarreal kalecisi Geronimo Rulli’nin önce David De Gea’yı avlamayı ardından ise durdurmayı başararak takımını zafere taşıdığı anlar:

Villarreal, 98 yıllık tarihindeki ilk Avrupa kupasını kazanmanın sevincini doyasıya yaşadı.

Villarreal Teknik Direktörü Unai Emery, son sekiz yılda beş kez yer aldığı finallerde dördüncü UEFA Avrupa Ligi kupasını kazandı. Emery, daha önceki dört finalinde sadece Arsenal’in başındayken kupaya uzanamamıştı. İspanyol teknik direktör, böylece meslektaşı Giovanni Trapattoni‘yi de kupa sayısında geride bırakmayı başardı:

Galatasaray, bir tur daha fazla oynayacak

İspanya temsilcisinin Manchester United’ı geçerek UEFA Avrupa Ligi’ni kazanması, yeni sezonda UEFA Şampiyonlar Ligi’nde mücadele edecek temsilcilerimizi olumsuz etkiledi. Süper Lig şampiyonu olarak gruplara doğrudan katılım hakkı elde eden Beşiktaş, Villarreal’in Avrupa’nın ikinci kupasını kazanmasıyla, grup kuralarında üçüncü torba yerine dördüncü torbada yer alacak. Ancak Shakhtar Donetsk, Red Bull Salzburg veya Benfica’nın UEFA Şampiyonlar Ligi eleme turlarında elenmesi durumunda üçüncü torbadaki yerini koruyabilecek. Süper Lig’i ikinci sırada tamamlayarak UEFA Şampiyonlar Ligi’nde eleme turlarından başlamaya hak kazanan Galatasaray ise Villarreal’in UEFA Avrupa Ligi şampiyonu olması nedeniyle turnuvaya üçüncü tur yerine ikinci turdan itibaren katılacak ve böylece bir tur daha fazla oynamak zorunda kalacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.