Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzmir’de yapılacak 1 milyar liralık demiryolu projesine, 2021 yılı için Cumhurbaşkanlığı Kamu Yatırım Programı’ndan bin liralık ödenek ayrıldı

İzmir’de, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü tarafından 2015 yılında başlatılan ve temeli 2018 yılında atılan ancak yapım aşamasına halen geçilemeyen Aliağa-Çandarlı-Bergama Demiryolu Projesi’ne, 2021 yılı için Cumhurbaşkanlığı Kamu Yatırım Programı’ndan bin liralık bütçe ayrıldı.

Konuyla ilgili Medyascope‘a bilgi veren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, projenin sürekli ertelendiğini dile getirerek “Projenin iki yıl önce 2020 yılında, geçen yıl da 2021 yılında bitmesi öngörülmüş, Bu seneki Kamu Yatırımları Programı’nda da 2025’te bitmesi öngörülüyor. Yani 2015’te başlayan bir projenin 10 yıl sonra bitmesi planlanıyor” diye konuştu.

“Altı yılda 96 bin lira”

Sındır, proje için altı yılda 96 bin lira bütçe ayrıldığını vurgularken “1 milyar 154 milyon 484 bin liralık maliyeti olan projeye bugüne kadar yapılan harcama toplam 96 bin lira. Yani hiçbir şey yapılmamış. Bu yıl da Cumhurbaşkanlığı Kamu Yatırım Programı’nda proje için bin liralık bir ödeme belirtilmiş. Burada amaç bin liralık da olsa bir ödenek koyarak, projeye ileride yedek ödenek aktarılabilmesinin önünü açmak. Hiç ödenek koyulmazsa o projeye yedek ödenekten aktarma yapılamıyor” dedi.

Projenin erken seçim ihtimaline karşı bekletildiğini ifade eden Sındır, “Yarın bir gün erken seçim olursa yedek ödenekten aktarma yapıp birkaç ay içinde projeyi hızlandırma planları var, temel amaç bu” dedi.

“İzmir halkı bekliyor”

Projenin İzmir Banliyö Sistemi’nin (İZBAN) bir uzantısı olduğunu dile getiren Sındır, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu proje İZBAN’ın bir uzantısı, İzmir Büyükşehir Belediyesi de bu hattın güzergahı. Yapılacak istasyonlar yatırım bekliyor ancak projede gelişme olmadığı için hala bekleniyor. İzmir halkı, Aliağa halkı da bekliyor.”

Bugün Bergama’ya gitmek için otobanı tercih ederseniz yaklaşık 50 liralık bir ücret ödemeniz gerekiyor. O otoban da yap-işlet-devret modeli ile özel sektöre yaptırılmış bir yol. Bu hattı yapmamalarının bir sebebi de bu olabilir. Vatandaş otoyoldan geçerek parasını ödesin ve otoyolu yapan şirket buradan para kazansın. Şehir merkeziyle İzmir’in en uç ilçesini hızlı ulaşımla bağlamak gibi bir proje varken buraya bir kaynak ayırma derdinde değiller. 2018’de görkemli bir şekilde temel atma törenini yaptılar, o günden bu güne 96 bin lira harcama yapılmış.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.