Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Deniz salyası Marmara Denizi’nin geleceği için ne anlama geliyor? – Prof. Dr. Utku Perktaş: “Marmara Denizi ölüyor, Kanal İstanbul kesinlikle yapılmamalı”

Marmara Denizi bir haftadır müsilaj yani deniz salyası ile kaplı. Marmara kıyılarındaki iç acıtan ve sosyal medyaya yansıyan görüntüler kamuoyunda endişeye sebep oldu. Medyascope’a deniz salyasının oluşumunu ve sonuçlarını anlatan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Utku Perktaş, müsilaj oluşumundaki temel sebeplerin küresel iklim değişikliğinden kaynaklanan deniz sıcaklığı artışı, sanayi ve ev atıklarından kaynaklanan kirlilik, kontrolsüz nüfus artışı ve denetimsiz avlanma olduğunu söyledi.

Alp Akiş’in sorularını yanıtlayan Perktaş, deniz salyasına sebep olan fitoplanktonların Karadeniz’den Marmara Denizi’ne akan besin değeri yüksek su ile beslendiğini, Kanal İstanbul projesi yapıldığı takdirde fitoplanktonların daha da artacağını belirtti. Marmara Denizi’nin ölmekte olduğunu söyleyen Perktaş, Kanal İstanbul’un yaşanan müsilaj problemlerini daha da kötüleştireceği konusunda uyardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.