Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzmir’de kent tarihinin en yüksek yatırımlı projesi olacak Üçyol-Buca metrosu için ihale süreci başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 1 milyar 70 milyon lira ile kent tarihinin en yüksek yatırımlı projesi olacak Üçyol-Buca metrosunun ilk adımı, 28 Mayıs’ta ihale sürecinin başlamasıyla atıldı. 

Metro hattının yapım ihalesi ilanı, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Tedarik Portalı’nda ve Fransız Kalkınma Ajansı resmi internet sitesinde 2021’in şubat ayında yayımlanmıştı. 28 Mayıs’taki ihale sürecinin ilk aşamasına Türk ve yabancı firmalar katıldı. İhaleye katılan firmalar şöyle:

Bayburt Grup & Azercon OJSC İş Ortaklığı, CCM Buca İş Ortaklığı (CHİNA State Construction, Cengiz İnşaat, MESA Mesken Anonim Şirketi İş Ortaklığı), China Civil Engineering Construction Corporation ve Kolin İnşaat İş Ortaklığı, Dentas-Gurbag İş Ortaklığı, Doğuş İnşaat EEB-CRFG-CREGC-MAKYOL Konsorsiyumu, Gülermak İnşaat Dere – NORINCO İş ortaklığı, Dillingham Construction – Özaltın İnşaat İş Ortaklığı, Mosinzhproekt – ENKA İş Ortaklığı, SMU Ingeokom – Metgun İş Ortaklığı, Yapı Merkezi – Nurol İş Ortaklığı, Özbal İnşaat Power Construction Corparation Of China – Özgün İnşaat İş Ortaklığı.

İhaleye katılan firmaların ilk olarak yeterlilik düzeyleri değerlendirilecek. Yeterli görülen firmaların mali teklifleri, haziran ayı içinde alınacak. 11 istasyonu içerecek 13,5 kilometrelik hattın temelinin aralık ayında atılması bekleniyor. Hattın güzergahında şu istasyonlar bulunacak: Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca ve Çamlıkule.

Hat, F. Altay – Bornova arasında çalışan metro hattı ile Üçyol İstasyonu’nda, İZBAN hattı ile ise Şirinyer İstasyonu’nda entegre olacak.

Üçyol-Buca metro hattıyla ilgili belediye ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, 2019 yılının aralık ayında hazine garantisi olmaksızın 80 milyon euroluk kredi anlaşması imzalamıştı. Daha sonra bu miktar 125 milyon euroya çıkarılmış ve proje için Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) 125 milyon euro, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) 125 milyon euro, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası (BSTDB) 115 milyon euro finansman sağlama taahhüdünde bulunmuştu. Hazine garantisi olmaksızın sağlanan dış kredi böylece 490 milyon euroya ulaşmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.