Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir Ergin Ataman klasiği: Anadolu Efes’in EuroLeague’in dibinden zirvesine uzanan yolculuğu

Türkiye basketbolunun köklü kulüplerinden Anadolu Efes, 30 Mayıs Pazar günü Almanya’nın Köln şehrinde Barcelona ile oynadığı maçta rakibini 86-81 mağlup ederek tarihindeki ilk EuroLeague şampiyonluğuna ulaştı. Fenerbahçe’den sonra bu kupayı ikinci kez Türkiye’ye getirme başarısı gösteren Anadolu Efes’in başantrenör Ergin Ataman önderliğindeki zirve yolculuğunu Kubilayhan Kavrazlı derledi. Socrates dergisi yazarı Buğra Balaban da Anadolu Efes’in EuroLeague şampiyonluğu hakkındaki düşüncelerini Medyascope’a anlattı.

Medyascope: Ergin Ataman, Anadolu Efes’in koçu olduğunda takımı EuroLeague’de son sıradaydı. Başarılı koç, üç sene içinde takımını Avrupa’nın zirvesine nasıl çıkardı?

Buğra Balaban: Anadolu Efes için kötü geçen 2017-18 sezonunun ortasında takıma katılan Ergin Ataman, sorunlu bir kadronun içinde uzun vadede kimlere bel bağlayabileceğini iyi analiz etti. Dunston ve Doğuş gibi, takımın karakterini belirleyecek liderlerin yanında, doğru yapı içerisinde oyun aklına seviye atlatabilecek Krunoslav Simon’u da takımda tuttu. O yaz yapılan eklemelerde Shane Larkin ve Rodrigue Beaubois, takımın ana skor üreticileri gibi planlansa da Vasilije Micic’in elit seviyeye hazır olduğunu göstermesiyle üretim potansiyeli sınırsız görünen bir yapıya kavuştu Efes. Koç Ataman, kısalarına özgürlük vermeyi seven, statik setler yerine tepe ikili oyunlarında onların skor tehdidi üzerine hücumunu planlayan biri. İlk tam sezonun ortalarından itibaren, yukarıda bahsettiğim dört yaratıcının biri ya da ikisi o maç gününde olmasa da işlemeye devam eden bir yapıya kavuştu Efes. Bununla beraber, onları destekleyecek, rolünün bilincindeki Moerman’ın şut ve ribaund katkısı, keza Anderson ve Pleiss’ın sınırlı dakikalardan şikâyet etmeden verimli kalması, Efes’i elit seviyede tuttu. Bu noktada, katkısı sorgulanan bu iki oyuncuda ısrar etmek, onların yerine takımın huzurunu bozabilecek bir ekleme yapmamak da kulüp olarak en doğru kararlardan biriydi. Ana omurgaya yapılan tek ekleme, Moerman’ın uzun süreli sakatlığından ötürü orayı doldurabilecek, yeri geldiğinde beş numaradan katkı verebilecek Singleton oldu ki Real Madrid serisi başta olmak üzere çoğu noktada beklentileri aşan bir Singleton izledik. Tüm bunların yanında, karakterlerin saha dışındaki uyumu, rolü azalan oyuncuların, Final Four öncesi Micic’in beIN Sports’a anlattığı üzere birbirlerini kıskanmayışı, üç sezona sirayet eden bu yapının çimentosu oldu.

Vasilije Micic ve Shane Larkin

Anadolu Efes, Larkin-Micic ikilisi ile rakiplerine ne gibi üstünlükler sağladı? Bu ikilinin, birbirleriyle bu kadar iyi anlaşacağını düşünüyor muydunuz?

BB: Şut tehdidi, pas özelliği ve deliciliği bir arada bulunduran kısalar, uzun süredir Final Four takımlarının geçer akçesi EuroLeague’de. 2016’da Mike James-Darius Adams, devamında Real Madrid’de Llull-Doncic, CSKA’da Sergio Rodriguez-Nando de Colo gibi elit ikililer, hücumda durdurulması güç takımlar yaratmıştı. Bana kalırsa, Micic ve Larkin’i onlardan ayıran en önemli konu, özellikle hedef maçlarda çok iyi savunma yapmaları. Diğer elit skorerlere baktığımızda birçoğunun savunma zaaflarını ikame etmeniz gerekirken Efes’in yıldız ikilisi çoğu yerde böyle bir defo yaratmadılar. Uyum konusuna gelince, dürüst olalım, kendileri dahil hiç kimse böyle bir uyum yakalayacaklarını düşünmüyordu. 2017-18’e döndüğümüzde, sakatlığı sebebiyle sezona yavaş giren Larkin’in huzursuz olduğu, hatta sezon ortasında yerine oyuncu bakıldığına dair haberler dahi vardı. O dönem attığı tweetler, kenardan gelmenin, liderliğin Micic’e verilmesinin kendisinde hoşnutsuzluk yarattığına dair ipuçları barındırıyordu. Ancak beraber büyüdüler, her ikisi de kendilerine yetecek topu kullanabileceklerini fark ettiler, kolektif olarak çok daha büyük bir hedefe beraber yürüyebileceklerini anladılar ve sonunda başardılar. 

Anadolu Efes’in tarihi başarısında hangi isimler X faktör oldu? Özellikle Sertaç Şanlı’nın gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

BB: Elbette Sertaç Şanlı upuzun bir parantezi hak ediyor burada. İlk iki sezon Avrupa’da sınırlı dakikalar alabilse de hem 2019-20’de Dunston’ın sakat olduğu bölümde hem de şampiyonluk sezonunun tamamında bir X faktörün ötesinde katkı verdi Sertaç. Özgüvenli kullandığı şutlar, önceki sezonlar temas aldığında çekinip dışarı çıktığı birçok pozisyonda gücünün farkında olup kalabalıkta bitirdiği ikili oyunlar, savunmada hem penetre eden kısalara karşı hem sırtı dönük hücum eden uzunlara karşı seviye atlaması, müthiş bir hikâye yarattı. Şampiyonlukta hiç azımsanamayacak bir rol oynadı ve Dunston gibi koca bir figür varken ilk beş pozisyonunu söke söke aldı. Çok mutluyum Sertaç için. Yukarıda bahsettiğim, çoğu maç birkaç dakika alabilseler de hiç sorun yaratmayan, Efes’in tıkandığı birçok noktada kilit açan Anderson ve Pleiss’ı da bu macerayı anlatırken atlamamak gerek.

Anadolu Efes’in EuroLeague hikayesi

Velimir Perasovic yönetiminde 2017-2018 sezonunda üç galibiyet ve dokuz mağlubiyet alarak EuroLeague’in dibine demir atan Anadolu Efes, tarihler 18 Aralık 2017’yi gösterdiğinde soluğu eski başantrenörü Ergin Ataman’ın yanında aldı. Lacivert-beyazlı kulüp ile 1,5 senelik sözleşmeye imza atan tecrübeli ismin böylelikle kariyerindeki üçüncü Anadolu Efes serüveni başlamış oldu. Sözleşmesini imzaladıktan yalnızca iki gün sonra Rusya deplasmanına giden Ataman, Khimki karşısında oldukça ağır bir yenilgi alarak lacivert-beyazlılara “merhaba” dedi. Sahadan 86-68’lik skor ile boynu bükük ayrılan Anadolu Efes’te Avrupa’daki kötü gidişat hız kesmeden devam etti. Ataman yönetiminde ilk galibiyetini Sinan Erdem Spor Salonu’nda Bamberg karşısında alan Efes, sezonun geri kalan bölümündeki 15 karşılaşmada yalnızca iki galibiyet alarak EuroLeague’de 2017-2018 sezonu son sırada tamamladı. Ergin Ataman ise Avrupa defterini erkenden kapatan Anadolu Efes için 2018-2019 sezonunu işaret etti: “Bu sezon Anadolu Efes’te çok kötü izler bıraktı ama yine de Efes geleneği olan, güçlü bir kulüp. Sezonun başındaki bazı hatalar ve bazı oyuncuların sakatlıkları dengenin kaybolmasına sebep oldu. Gelecek yıl kesinlikle birçok değişiklik olacak. Zihniyet değişimleri olacak. Efes yeniden Final Four ve şampiyonluk için yarışabilecek bir takım olacak.”

Anadolu Efes, aynı sezon Türkiye Basketbol Ligi Play-Off yarı finalinde Tofaş’a elenirken Türkiye Kupası’nda ise Banvit’i yenerek kupayı müzesine götürdü.

Kadro baştan aşağı değişti

2017-2018 sezonunda oldukça kötü bir performans sergileyen Anadolu Efes’te yeni sezon öncesi Doğuş Balbay, Ricky Ledo, Errick McCollum, Derrick Brown, Yiğitcan Saybir, Birkan Batuk, Arda Erdoğan, Onuralp Bitim, Berk Demir, Brock Motum, Josh Adams, Vladimir Stimac, Muhaymin Mustafa, Edo Muric, Bryant Dunston ve Krunoslav Simon’dan oluşan kadronun büyük bir bölümü ile yollar ayrıldı. Bu oyunculardan takım kaptanı Doğuş Balbay başta olmak üzere Birkan Batuk, Onuralp Bitim, Brock Motum, Bryant Dunston ve Krunoslav Simon, Ergin Ataman’ın yola devam etmeyi tercih ettiği isimler oldu. Takım bütçesini 18 milyon euroya kadar yükselten Efes, kadrosunu Rodrigue Beaubois, Buğrahan Tuncer, James Anderson, Metecan Birsen, Adrien Moerman, Sertaç Şanlı, Tibor Pleiss, Shane Larkin ve Vasilije Micic ile güçlendirdi.

‘’Hayallerimizde en yukarılarda Dörtlü Final var’’

Kadrosunu takviyelerle güçlendiren Anadolu Efes’te Ergin Ataman, 2018-2019 sezonu sonundaki hedeflerini Anadolu Ajansı mikrofonlarına anlattı. Yapılan transferlerden dolayı yönetim kuruluna teşekkür ederek sözlerine başlayan Ataman, “Yönetimin büyük fedakarlıklarıyla bütçemizi yüzde 25 artırarak, THY Avrupa Ligi’nde daha rekabetçi olacak ve yukarıyı hedefleyecek bir takım kurduk. İyi bir transfer dönemi geçirdik’‘ dedi. Shane Larkin’e de özellikle değinen tecrübeli koç, ”Yeni transferler takıma çabuk adapte oldu. Karışık bir sistemimiz yok. Daha basit basketbol oynuyoruz. Çok uzun bir uyum süreci olacağını düşünmüyorum. Shane Larkin de takıma adapte olduktan sonra istediğimiz basketbolu oynayacağımıza inanıyorum” diye konuştu ve ekledi: ‘‘Hayallerimizde en yukarılarda Dörtlü Final var ama ayaklarımızın yere basması gerekiyor. Bizim gibi 11-12 takım, şampiyonluğa aday. Zorlu bir mücadeleye girişeceğiz ama her takım kadar biz de kendimize inanıyoruz. Anadolu Efes en son 2000’de Dörtlü Final oynadı. Dörtlü Final’e yeniden gelmeyi çok istiyoruz. Yeniden oralarda olabilirsek bu bizim için muhteşem olur. Ancak adım adım ilerlememiz lazım. Öncelikli hedefimiz play-off’lar olacak.”

Yapılanmanın ilk yılı harika başladı

Anadolu Efes’in yükselişe geçeceği 2018-2019 sezonuna Fenerbahçe ile oynanan maçlar damga vuracaktı. İki ezeli rakip, ilk kez 3 Ekim’de Cumhurbaşkanlığı Kupası finalinde kozlarını paylaştı. Adrien Moerman, Krunoslav Simon ve Doğuş Balbay’ın sırtladığı Anadolu Efes, dev mücadeleyi 65-62 kazanarak sezona kupa ile başladı. Son sırada bıraktığı EuroLeague’i Bayern Münih deplasmanı ile açan Anadolu Efes, rakibini 90-71 yenmeyi başardı. Ancak sezonun geri kalanı için ilk güçlü mesaj, Zeljko Obradovic’in Fenerbahçe’sine karşı verildi. Ligin dördüncü haftasında oynanan İstanbul derbisinde, organizasyonun favori ekiplerinden Fenerbahçe, ilk yarıyı 52-38’lik skor ile üstün kapattı. Jan Vesely’yi durdurmakta zorluk çeken ev sahibinde ise sahneye Rodrigue Beaubois ve Adrien Moerman ikilisi çıktı. Bu ikilinin etkili oyununa Tibor Pleiss ve Vasilije Micic de eşlik edince Anadolu Efes, maç içinde 16 sayıyı bulan farkı kapatmayı başardı ve sahadan 89-83 galip ayrıldı. Karşılaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında söz alan Ergin Ataman, Fenerbahçe galibiyetinin gelecekleri adına ne kadar önemli olduğunu şu cümleler ile anlattı: ”Oyuncularım mükemmel bir karakter gösterdiler. Avrupa’nın en iyi takımlarından birini 16 sayıdan gelip yenmek çok zordur. Çok iyi bir karakter gösterdik ve bu bizim EuroLeague’deki geleceğimiz için çok önemli.”

Anadolu Efes için EuroLeague’de sezonun portresi ise yedinci haftada oynanan Panathinaikos maçı ile çizildi. Yunanistan temsilcisini sahasında 78-62 mağlup eden lacivert-beyazlı ekip, böylelikle dördüncü sıraya yükseldi ve sezon boyunca dördüncülük koltuğunu hiç bırakmadı.  

 Anadolu Efes, Play-Off’a yükseldi

Ergin Ataman’ın öğrencileri, EuroLeague’de sezon boyunca istikrarlı bir performansın altına imza atmasının yanı sıra Fenerbahçe, Barcelona, Baskonia gibi güçlü takımları da mağlup ederek play-off’lar için önemli sinyaller verdi. Geçen sezonu sadece yedi galibiyet ile noktalayan Efes, Larkin’in Stephen Curry vari skorerliği, Micic’in benzersiz oyun aklı, Simon’un liderliği, Dunston ve Moerman’ın olağanüstü mücadele gücü ile artık hedeflediği play-off turundaydı. Play-Off’ta ise rakip İspanya’nın güçlü basketbol ekollerinden Barcelona’ydı. Anadolu Efes, 2001 yılından bu yana oynadığı beş Play-Off serisinin ardından ilk defa saha avantajını eline geçirmişti.

Adam Hanga, seriye denge getirdi

Yeni yapılanmanın ilk yılında play-off’lara yükselen Anadolu Efes, serinin ilk maçında Sinan Erdem Spor Salonu’nu dolduran seyircilerinin önünde Barcelona’yı konuk etti. Mücadelenin başından sonuna kadar oyun üstünlüğünü rakibine kabul ettiren lacivert-beyazlı ekip, Vasilije Micic’in harika oyunu ile karşılaşmayı 75-68 kazanarak seride 1-0 öne geçti. Karşılaşmanın ardından konuşan Ergin Ataman, İspanya’ya 2-0 ile gitmeleri gerektiğini vurgularken hemen havaya girmemeleri gerektiğinin de altını çizdi. Deneyimli koçun planları ise ikinci maçta sekteye uğrayacaktı. Serinin ikinci maçında karşılaşan iki ekip, mücadelenin son düdüğüne kadar kıyasıya bir rekabetin içine girdi. Ancak Larkin’in 18, Micic’in 15 ve Simon’un 14 sayı attığı maçta temsilcimiz, Barcelona’nın Macar yıldızı Adam Hanga’nın skorer oyununa engel olamadı. İspanyol ekibi, bitime 28 saniye kala Hanga’nın sayıları ile skoru 74-72’ye getirdi ve Efes’in iki kez elde ettiği son hücum şanslarını da değerlendirmesine izin vermeyerek seriye eşitliği getirdi. Ergin Ataman, karşılaşma sonrası hayal kırıklığına uğrayan Anadolu Efes taraftarlarına şu sözler ile umut verdi: “Burada onlar bizi yendi. Biz de onları kendi evlerinde yenmek için sahaya çıkacağız.” 

Anadolu Efes’in Barcelona’yı sahasında 75-68 yenerek seride skoru 1-0’a getirdiği maçın özet görüntüleri:

Barcelona’nın Anadolu Efes’i deplasmanda 74-72 yenerek seride skoru 1-1’e getirdiği maçın özet görüntüleri:

‘’EuroLeague’deki en iyi basketbolu biz oynuyoruz ve bunu da İstanbul’da göstereceğiz”

İstanbul’dan seyirci avantajını kaparak dönen Barcelona’yı serinin üçüncü maçında Anadolu Efes fırtınası bekliyordu. Maçın ilk düdüğünden son düdüğüne kadar rakibini sürklase eden Efes, 34 sayı fark attığı mücadeleyi 102-68’lik skorla kazanmayı başardı ve 7 Nisan 2005’ten bu yana EuroLeague play-off’larında en yüksek takım skoruna ulaşan ekip oldu. Ataman’ın öğrencileri, rakibine karşı 25-1’lik gibi inanılmaz bir seri yakalamayı da başardı. Tarihi galibiyetin başrol oyuncusu ise Shane Larkin’di. Larkin, maç boyunca yalnızca bir atış kaçırarak 5/5 ikilik, 6/7 üçlük ve 2/2 serbest atış performansı ile 30 sayı buldu.

Ancak Anadolu Efes, seriye İspanya’da nokta koymayı başaramadı. Eşleşmenin dördüncü ayağında Efes’i bir kez daha sahasında ağırlayan Barcelona, ilk yarısı başabaş geçen mücadeleyi üçüncü çeyrekteki üstün oyunu ile 82-72 kazanmayı başardı ve Final-Four’a yükselecek ekibin İstanbul’da belli olacağını basketbolseverlere duyurdu. Mücadelenin ardından düzenlenen basın toplantılarına ise iki koçun açıklamaları damga vurdu. İspanya’dan mağlubiyet ile ayrılmalarında hakem faktörünün de etkisi olduğu düşünen Ergin Ataman, “Bugün burada Golden State Warriors olsa da kazanamazdı. Bu tip maçlarda bu normal. Biz tüm sezon olduğu gibi basketbolumuzu oynamaya çalıştık. EuroLeague’deki en iyi basketbolu biz oynuyoruz ve bunu da İstanbul’da göstereceğiz” derken Barcelona Başantrenörü Svetislav Pesic ise Ataman’a şu cümleler ile karşılık verdi: “Biz 30 dakika boyunca serbest atış kullanmadık. Onlar sonunda 26, biz ise dokuz atış kullandık. Ataman’a ve bu yıl yaptıklarına büyük saygı duyuyorum. Sanırım İstanbul’daki taraftarları motive etmek için bir taktik uyguluyor.” 

Anadolu Efes’in Barcelona’yı deplasmanda 102-68 mağlup ettiği karşılaşmanın özet görüntüleri:

Anadolu Efes’in Barcelona’yı 102-68 mağlup ettiği karşılaşmadaki 25-1’lik serisi:

Anadolu Efes, 18 yıllık özlemine son verdi

Final-Four’a yükselecek takımı belirleyecek karşılaşma, Anadolu Efes’in ev sahipliğinde oynandı. Müthiş seyirci desteğini arkasına alan lacivert-beyazlı ekip, Shane Larkin ve Adrien Moerman 18’er sayı attığı ve Vasilije Micic’in 10 sayı ve 10 ribaunt ile double-double yaptığı mücadeleyi 80-71 kazanarak 18 yıl sonra yeniden Final Four’da yer alma hakkı kazandı. Sezon öncesinde hedefini play-off’lar olarak belirleyen Anadolu Efes, böylelikle yeni yapılanmanın ilk sezonunda Final Four’da Fenerbahçe ile eşleşti. Tarihte ilk kez iki Türk takımının Final-Four’da yer aldığı 2018-2019 sezonunda diğer yarı finalistler ise İspanya’nın Real Madrid ve Rusya’nın CSKA Moskova ekipleri oldu.

Anadolu Efes, Barcelona’yı eleyerek 18 yıl sonra yeniden Final Four’a yükselmenin sevincini doyasıya yaşadı:

Final Four’da Türk derbisi heyecanı

2016-2017 sezonunda EuroLeague’i kazanan ilk Türk takımı olan Fenerbahçe ile Final-Four’da eşleşen Anadolu Efes’te Ergin Ataman, dev karşılaşma öncesi yaptığı açıklamada ”Anadolu Efes ruhu geri döndü. Sezon sonunda hangi noktaya geleceğimizi bilmiyorum. EuroLeague’de şampiyon olsak da final oynasak da artık Anadolu Efes geri döndü’‘ derken son beş sezondur takımını Final-Four’a taşıyan Zeljko Obradovic’i ise şu cümleler ile övdü: “Obradovic son beş yılda Fenerbahçe’yi Dörtlü Final’e taşıyor, bu çok büyük başarı. Son beş sezondur çok sayıda maç oynadık, derbi oynadık. Uzun süre Fenerbahçe-Galatasaray rekabeti yaşadık, son iki sezondur Anadolu Efes-Fenerbahçe rekabeti içindeyiz. Bu bana keyif veriyor, karşımdaki Avrupa Ligi’nin en değerli antrenörü.”

İspanya’nın Vitoria-Gasteiz şehrinin ev sahipliğinde düzenlenen organizasyonda finale yükselecek ekip, 19 Mayıs 2019 tarihinde belli oldu. Anadolu Efes, büyük heyecana sahne olması beklenen mücadeleyi Shane Larkin’in mükemmel performansı ile zorlanmadan 93-72 kazandı. Maç boyunca beş üçlük isabeti bulan Larkin, toplamda 30 sayının altına imza atarak karşılaşmanın da oyuncusu seçildi. 19 yıl sonra rakip olduğu Obradovic’i mağlup eden Ergin Ataman ise maç sonunda yaptığı açıklamada Fenerbahçe’nin sezon performansını sahaya yansıtamadığını söyledi: “Fenerbahçe iyi oynamadı. Tüm sezon mükemmeldi. Fenerbahçe’nin bugünkü gibi bir maç kaybettiğini son iki-üç yıldır hatırlamıyorum. Biz mükemmel oynadık. Skorun açılmasıyla da maç sonuna doğru psikolojileri bozuldu.”

Anadolu Efes’in finaldeki rakibi Real Madrid’i 95-90 mağlup eden CSKA Moskova oldu. 

Anadolu Efes’in Fenerbahçe’yi 93-72’lik skor ile yenip EuroLeague finaline yükseldiği karşılaşmanın özet görüntüleri:

Tarihler 19 Mayıs 2019’u gösterdiğinde Anadolu Efes, Türk sporu için tarihi öneme sahip karşılaşmada Avrupa’nın en güçlü ekiplerinden CSKA Moskava ile kozlarını paylaştı. Ergin Ataman’ın öğrencileri, maç boyunca oldukça tutuk bir oyun ortaya koyarken adeta tek başına savaşan Shane Larkin’in 29 sayılık performansı da mağlubiyete engel olamadı. Will Clyburn ve Courdon Higgins’in takımlarına verdiği 20’şer sayılık katkıyı sınırlandıramayan Anadolu Efes, mücadeleden 91-83’lük skor ile mağlup ayrılarak EuroLeague’de 2018-2019 sezonunu ikinci sırada noktaladı. Ergin Ataman ve ekibi, gelecek sezonlarda da burada olacağının ilk sinyallerini de böylece vermiş oldu.

Ergin Ataman liderliğindeki Anadolu Efes, 2018-2019 sezonunda Türkiye Basketbol Ligi’i finalinde Fenerbahçe’yi 4-3 mağlup ederek 10 yıllık aranın ardından özlediği şampiyonluğa kavuştu. 

Anadolu Efes’in CSKA Moskova’ya 91-83 mağlup olarak EuroLeague’de 2018-2019 sezonunu ikinci sırada noktaladığı karşılaşmanın özet görüntüleri:

Anadolu Efes’in yıldızı Shane Larkin, 2019 Euroleague Final-Four’una damga vurdu. 

‘’Olay artık, sadece kazanmak ya da kaybetmek değil’’

Yeni yapılanmanın ilk yılında EuroLeague’de final oynama başarısı gösteren Anadolu Efes, yeni sezon öncesi hedefini bu kupayı kazanmak olarak belirledi. Ergin Ataman başta olmak üzere Doğuş Balbay, Krunoslav Simon, Bryant Dunston, Vasilije Micic ve Shane Larkin ile sözleşme uzatan lacivert-beyazlı ekip, kadrosunu EuroLeague tecrübesi olan Chris Singleton ile güçlendirdi. Efes, Türkiye Basketbol Ligi’ni de düşünerek Alec Peters ve Tolga Geçim’i de renklerine bağladı. Yapılanmanın ikinci sezonu öncesi Fanatik’e açıklamalarda bulunan Ergin Ataman, ‘’Milli takımlarda çok oyuncu olması, Moerman ve Larkin’in sakatlığı, Singleton’ın takıma 1 hafta önce katılması nedeniyle tam olarak hazır olduğumuzu söyleyemem ama EuroLeague’in başlaması, taraftarın da burayı doldurmasıyla hazır olacağımızı düşünüyorum. Benzer başarıyı tekrar etmek istiyoruz. Bunu yakalayabilirsek kupaya uzanmak istiyoruz. Olay artık sadece kazanmak ya da kaybetmek değil. Anadolu Efes’in Avrupa’da söz sahibi olan, saygı gören bir basketbol takımı var” diye konuştu. 

Sezonun ilk galibiyeti Alba Berlin maçında geldi

Anadolu Efes, büyük hedefler ile girilen EuroLeague sezonunu Sinan Erdem Spor Salonu’nda Barcelona’ya karşı açtı. Shane Larkin başta olmak üzere önemli birkaç oyuncusundan yararlanamayan Efes, rakibine 74-64’lük skor ile boyun eğdi. Barcelona’nın dünyaca ünlü yıldızı Nicola Mirotic de ilk kez bu karşılaşmada takımı ile sahaya çıktı ve temsilcimizin potasına 24 sayı atarak maçın oyuncusu seçildi. Karşılaşma sonunda ”Ritmimizi maç boyunca yakalayamadık. Evimizde 64 sayıda kaldığımızı hiç hatırlamıyorum” diye konuşan Ergin Ataman, sezon boyunca takımını ne içeride ne de dışarıda 70 sayının altında görmeyecekti.

Anadolu Efes, sezonun ikinci haftasında ise ilk galibiyetini almayı başardı. Shane Larkin’in parkelere dönüş maçında Alba Berlin’i ağırlayan lacivert-beyazlı ekip, uzatmalara giden maçı 106-105 kazanarak EuroLeague’e yeniden “merhaba” dedi. Larkin-Micic ikilisi de Alba Berlin potasına 49 sayı bırakarak gelecek maçlar için önemli sinyaller verdi.

Shane Larkin’den tarihi rekor

Alba Berlin galibiyetinin ardından İspanya Ligi’nin iki güçlü temsilcisi ile karşılaşan Anadolu Efes, ilk olarak Valencia’yı, daha sonra ise Real Madrid’i mağlup ederek gelecek adına güçlü sinyaller vermeye devam etti. Özellikle Pablo Laso’nun Real Madrid’ine 16 sayı fark atılan maç, sezon başında Ergin Ataman ile problemler yaşayan Krunoslav Simon’un da dönüş maçı olarak kayıtlara geçti. Hırvat yıldız, karşılaşmada 17 sayı, dokuz ribaunt ve dört asistlik performansı ile galibiyetin mimarı oldu. Öte yandan sezonun ilk 10 haftasını sekiz galibiyet ve iki mağlubiyet ile geçen Anadolu Efes’te Shane Larkin, 29 Kasım 2019 tarihinde oynanacak Bayern Münih maçında rekorları altüst etmeye hazırlanıyordu. Sinan Erdem’de kapalı gişe oynanan maçta Almanya temsilcisini konuk eden Efes, rakibini adeta sahadan silerek 104-75’lik skor ile galibiyete uzandı. Ancak maçın tek bir yıldızı vardı. 31 dakika süre aldığı maçta Bayern Münih potasına 49 sayı bırakan Shane Larkin. Larkin böylelikle EuroLeague tarihinde bir maçta en çok sayı kaydeden oyuncu olmayı başardı. Ayrıca Larkin, bu karşılaşmada 10 üçlük atarak Andrew Goudelock’un rekoruna da ortak olduGoudelock bu rekoru Fenerbahçe forması giydiği dönemde oynanan bir Bayern Münih karşılaşmasında kırmıştı.

Shane Larkin’in 49 sayı ile EuroLeague rekoru kırdığı Bayern Münih maçında attığı sayıların tamamı:

https://www.youtube.com/watch?v=lxHypVciNEE

Shane Larkin, Türkiye Milli Takımı’nda

Türkiye Basketbol Ligi’nde ve EuroLeague’de rakip tanımayarak yoluna doludizgin devam eden Anadolu Efes’te Shane Larkin, 2019 yılının sonlarına doğru hem Hırvatistan hem de Türkiye Milli Takımı’ndan teklif aldı. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Ohio eyaletinde doğan yıldız basketbolcu, bu süreçte ay-yıldızlı formayı giymek istediğini sıklıkla dile getirdi. Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, 19 Ocak 2020 tarihinde Larkin ile görüşüldüğünü açıklarken A Milli Takım Başantrenörü Ufuk Sarıca, 28 Ocak tarihinde milli takıma davet etti. Türk halkından olumlu tepkiler alan Anadolu Efes’in yıldızı, tarihler 1 Şubat’ı gösterdiğinde sosyal medya hesabından teklifi kabul ettiğini açıkladı: ‘‘Türkiye Milli Takımı’na katılarak bu ülkeyi temsil etme fırsatına sahip olduğum için onur duyuyorum. Türk bayrağını göğsümde gururla taşıyacak olmak son derece heyecan verici. Size başarı veya zaferlerin garantisini veremem. Ama size tek bir şey için söz verebilirim. Bu ülke için terimin son damlasına kadar mücadele edip sahip olduğum tüm enerji ve gücümü ortaya koyacağım. Size söz veriyorum.”

Takımın yıldız basketbolcusunun Türkiye için mücadele edecek olmasının sevincini yaşayan Anadolu Efes, aynı süreçte ortaya çıkan koronavirüs salgınının, tüm bir sezonun emeğini heba edeceğinden ise henüz habersizdi. 

Koronavirüs salgını, Anadolu Efes’in önünü kesti

Shane Larkin önderliğinde tarihinin en iyi sezonlarından birisini yaşayan Anadolu Efes, 27 haftanın sonunda 23 galibiyet ve üç beraberlik ile en yakın rakibi Real Madrid’in iki galibiyet önünde zirvedeydi. Tarihler 6 Mart 2020’yi gösterdiğinde Olympiakos’u konuk eden temsilcimiz, bu karşılaşma ile tarihi sezonuna ”elveda” diyeceğini henüz bilmiyordu. Mücadeleyi baştan sona üstün götüren Anadolu Efes, Larkin’in 10 üçlük ile 40 sayı attığı karşılaşmayı 91-79 kazandı. Ancak Çin’in Vuhan kentinden ortaya çıkıp tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, artık spor organizasyonlarının da yapılmasını engellemeye başlamıştı. Hemen hemen tüm spor organizasyonları ertelenirken bundan EuroLeague de nasibini aldı. EuroLeague yönetimi, 12 Mart tarihinde koronavirüs salgını nedeniyle ikinci bir açıklamaya kadar maçların ertelendiği duyurdu. Anadolu Efes’in zirvede götürdüğü Türkiye Basketbol Ligi ise 19 Mart tarihinde ertelendi. Alınan erteleme kararlarının ardından beIN Sports mikrofonlarına konuşan Ergin Ataman, EuroLeague özelinde şu açıklamaları yaptı: “Liglerin, EuroLeague’in bugünkü haliyle tescil edilmesi sportif ruha aykırı. Tabii ki haziran ayına geldiğimiz zaman maçlar oynanmayacak durumdaysa bir karar verilmek zorunda kalınacak. Diyelim ki lig tescil edildi ve şampiyon ilan edildik. Final heyecanını yaşamayınca, kupayı doyasıya kaldıramayınca veya kaybederseniz üzülmeyince bunun bir anlamı yok.”

 “Beyaz sezon”

Türkiye Basketbol Ligi ve EuroLeague yönetimleri, aldıkları erteleme kararlarını sırası ile 11 Mayıs ve 25 Mayıs tarihlerinde “beyaz sezona” çevirdi. Bu karara göre 2019-2020 sezonunda her iki organizasyonda da herhangi bir şampiyon olmayacaktı. Sezonun tamamen sona erdirilmesinin ardından gözler, her iki ligde de zirvede yer alan Ergin Ataman’a çevrildi. Kulübün resmi sitesine değerlendirmelerde bulunan deneyimli koç, harika bir sezon geçiren oyuncularına ‘’19 Mayıs 2019 akşamı Final Four finalinde CSKA Moskova’ya kaybettiğimiz andan itibaren tek düşüncemiz EuroLeague kupasını ülkemiz getirmekti. Bu amaç doğrultusunda ortaya müthiş bir emek koyan ekibime, oynadıkları basketbol ile taraflı tarafsız tüm sporseverlerin takdirini kazanan, EuroLeague tarihinde kırılmadık rekor bırakmayan, normal sezonun bitimine altı hafta kala 24 galibiyet dört mağlubiyetle en yakın rakipleri Real Madrid ve Barcelona’nın iki galibiyet önünde lider olan oyuncularıma teşekkür ediyorum” diye seslendi ve ekledi: “25 Mayıs 2020’de ertelenen şampiyonluk hayallerimizin, tüm dünyanın sağlık ve coşkuya kavuşacağı günlerde yeniden yeşermesi dileğimle…”

2020-2021 sezonuna kötü başlangıç

Koronavirüs salgınının gölgesi altında sonlanan 2019-2020 sezonunun ardından Anadolu Efes, mükemmel bir uyumla işleyen düzenini bozmama kararı aldı. Bu kadronun bir şampiyonluk kazanmayı hak ettiğini söyleyen Ergin Ataman, 2018-19 sezonunda Final Four oynayan 11 oyuncusunu kadrosunda tutarak hem oyuncularına hem de camiaya güçlü bir mesaj verdi. Özellikle NBA çıkış opsiyonları bulunan Shane Larkin ve Vasilije Micic, bu opisyonlarını kullanmayarak yapılanmanın üçüncü sezonunda takımın güç kaybı yaşamasına engel oldu. Ancak Anadolu Efes, sezonun ilk bölümünde haziran ayında iki dizinden operasyon geçiren Larkin’den faydalanamayacaktı. Lacivert-beyazlılar, yaklaşık altı aylık aranın ardından 2020-2021 sezonunu 17 Ağustos’ta açtı ve 26 Eylül tarihinde başlayacak serüvenin ilk yolculuğuna başlamış oldu. Türkiye Basketbol Ligi’ne farklı Galatasaray galibiyeti ile başlayan Anadolu Efes, EuroLeague’de ise ilk maçında Zenit’i konuk etti. Yaşanan sakatlıklardan dolayı 12 kişilik bir rotasyon kullanmak zorunda kalan Ergin Ataman, Kevin Pangos liderliğindeki Zenit’i durdurmayı başaramadı. Rusya temsilcisine 73-69 mağlup olan Anadolu Efes’te Ataman, sezonun ilk basın toplantısında şunları söyledi: ‘‘Savunmada Kevin Pangos’u durduramadık. Bu akşam korkunç basketbol oynadık ve bu basketbolun sonucu olarak bu mağlubiyet normal.”

Sezona kötü başlayan lacivert-beyazlı ekip, Zenit maçının ardından oynadığı Fenerbahçe, Alba Berlin ve Zalgiris Kaunas maçlarında yalnızca Alba Berlin’i mağlup edebildi. Sakatlığını atlattıktan sonra koronavirüse yakalanan Shane Larkin, bir müddet daha takımını yalnız bıraktı. Ancak Anadolu Efes için tek sorun Larkin değildi. Beaubois, Simon, Micic, Buğrahan gibi oyuncular, sezon başında yaşadıkları ufak çaplı sakatlıklar nedeniyle geçen sezonki formlarının oldukça uzağında kaldılar. Lacivert-beyazlılarda, Larkin’in ardından gelen yeni koronavirüs vakalarının şoku yaşanıyordu. Yaşanan bu sıkıntılı sürece çözüm bulmakta zorlanan Anadolu Efes, büyük umutlar ile başlanan EuroLeague’de 15. hafta sonunda yalnızca yedi galibiyet alabildi ve 10. sırada kendine yer buldu. 

Sertaç Şanlı ve Vasilije Micic

Vasilije Micic ve Sertaç Şanlı, takımlarını sırtladı

Koronavirüs salgınının etkilerinin yoğun olarak hissedildiği 2020-2021 sezonunda Anadolu Efes, EuroLeague’in 16. haftasında Barcelona ile sezonun kırılma maçlarından birisini oynadı. Üst üste üç mağlubiyet alarak yıldızlar karması Barcelona önüne çıkan Efes, Shane Larkin’in 23, Vasilije Micic’in 17 ve Krunoslav Simon’un 16 sayı attığı karşılaşmayı 86-79 kazanarak çıkışa geçti. Ancak Ergin Ataman’ın yüzünü en çok güldüren konu Sertaç Şanlı’nın performansı oldu. Bryant Dunston ve Tibor Pleiss ile forma rekabetine giren Sertaç, Anadolu Efes’in Khimky’yi 99-60 mağlup ettiği karşılaşmada 19 sayı atarak takımını sırtlayan isim oldu. Milli oyuncu, bu mücadelenin ardından performansını yükseltmeye devam etti ve Ergin Ataman’ın vazgeçilmez isimlerinden birisi olmayı başardı. Düşüş yaşayan Shane Larkin’in açığını kapatan Vasilije Micic, savunmada eskisine göre daha aktif rol oynayan Rodrigue Beaubois, kritik anlarda sahne alarak takımına liderlik eden Krunoslav Simon gibi oyuncuları ile Anadolu Efes, 15. hafta sonunda 10 sırada kaldığı EuroLeague’i aldığı üst üste galibiyetler ile üçünü sırada tamamlamayı başardı. Bir kez daha play-off’lara yükselen Ergin Ataman ve ekibinin bu seferki rakibi ise Real Madrid oldu.

Krunoslav Simon, Real Madrid’i yıktı

Anadolu Efes, Real Madrid’e karşı turun mutlak favorisiydi. Sezon içinde takımın en önemli yıldızı Facundo Campazzo’yu NBA’e kaptıran İspanya temsilcisinde Walter Tavares, Jaycee Carroll, Rudy Fernandez, Sergio Llull gibi tecrübeli isimlerin yanı sıra Carlos Alocen ve özellikle Usman Garuba gibi genç yetenekler, Anadolu Efes’e karşı ciddi bir sınav verecekti. Sinan Erdem Spor Salonu’nda oynanan serinin ilk maçı, basketbol kamuoyunun bile beklentilerini aştı. İlk yarıyı 44-40 önde kapatan lacivert-beyazlı ekip, üçüncü periyotta vites artırarak rakibini 27 sayı fark ile 90-63 mağlup etti. İki gün sonra oynanan serinin ikinci maçında da değişen hiçbir şey olmadı. Vasilije Micic ve Shane Larkin ikilisinin toplamda 44 sayı attığı karşılaşmayı Efes, 91-68 kazanarak hem seriyi 2-0’a getirdi hem de Final-Four için güçlü mesajlar verdi.

Ancak İspanya’daki maçlar, Anadolu Efes için oldukça kötü hatıralara neden olacaktı. Takımın en önemli uzunu Walter Tavares’in sakatlığı nedeniyle olmadığı İspanya’daki ilk maçta temsilcimiz, Vasilije Micic önderliğinde ilk üç periyotu 10 sayı farkla üstün kapattı. Ancak son periyotta dizginleri eline alan Sergio Llull, Real Madrid’i skorda geri döndürmeyi başardı ve seride durumun 2-1’e gelmesine öncülük etti. İspanya’daki son karşılaşma da serinin adeta devam filmi gibiydi. Son 10 dakikaya kadar skorda Anadolu Efes’in yanına bile yaklaşamayan Real Madrid, 19 yaşındaki Usman Garuba’nın mükemmele yakın oyunuyla son periyodu 25-12, mücadeleyi ise 82-76’lık skor ile kazanarak seriyi İstanbul’a taşımayı başardı. Final-Four’a yükselecek ekibi belirleyecek serinin son maçı ise nefesleri kesti. Chris Singleton’un 26 ve Vasilije Micic’in 18 sayı attığı karşılaşmada Anadolu Efes, Pablo Laso’un Real Madrid’ine karşı çözüm üretmekte zorlandı. Başa baş geçen mücadelenin düğümünü, Krunoslav Simon çözdü. Tecrübeli yıldız, maçın bitimine 38 saniye kala çok zor bir üçlüğü sayıya çevirerek Anadolu Efes’i Final-Four’a taşıdı.

Kariyerinde dördüncü kez Final-Four’da yer alacak Ergin Ataman ise karşılaşma sonunda şunları söyledi: “Biz iki senedir oynadığımız basketbolla Dörtlü Final’i, finali ve şampiyon olmayı hak ediyoruz. Bunun için mücadele edeceğiz.”

 Anadolu Efes’in Real Madrid’i 88-83 mağlup ederek Final-Four’a yükseldiği karşılaşmanın özet görüntüleri:

”Bence bu kulüp artık bir şampiyonluk kazanmayı hak ediyor’’

Final-Four’da Rusya’nın CSKA Moskova ekibi ile eşleşen Anadolu Efes’te Ergin Ataman, Almanya’nın Köln şehrinde yaşanacak büyük heyecan öncesi EuroLeague.net’e bir röportaj verdi. Röportajında artık şampiyonluk zamanının geldiğini söyleyen Ataman, ”Bence bu kulüp artık bir şampiyonluk kazanmayı hak ediyor. Şampiyonluk zamanı geldi. Umarım bu şampiyonluğu bu yıl bu takıma kazandırabilirim. Benim için basketbol hayatımın en güzel anı olur” diye konuştu.

Tarihler 28 Mayıs’ı gösterdiğinde ise büyük heyecanın ilk hava atışı yapıldı. Temsilcimiz, ilk üç periyotta oyunu domine ederek aradaki farkı 21 sayıya kadar çıkardı. Ancak sezon içerisinde Mike James’in boşluğunu doldurması için takıma katılan Gabriel Lundberg, Will Clyburn ile geri dönüşün fitilini ateşledi. Kısa süre içerisinde farkı kapatan CSKA, son 10 saniyelik bölümde Clyburn ile maçı kazanma şansı da yakaladı fakat Clyburn’ün şutu isabetli olmadı. Vasilije Micic’in 25, Sertaç Şanlı’nın 19 ve Rodrigue Beaubois’nın 15 sayı ile oynadığı karşılaşmayı 89-86’lık skor ile kazanan Anadolu Efes, yapılanmasının ilk sezonunda olduğu gibi bir kez daha finale yükseldi.

Yarı final maçının ardından konuşan Ergin Ataman ise kupayı bu kez Türkiye’ye getireceklerine inandıklarını söyledi: “2019’da kaybetmiştik son dakikada, bu sefer kazanmak için elimizden geleni yapacağız. Bize inanmaya devam edin, biz bu kupayı kazanacağız.”

Anadolu Efes’in finaldeki rakibi ise Olimpia Milano engelini 84-82’lik skor ile geçen Barcelona oldu.

Anadolu Efes’in CSKA Moskova’yı 89-86 mağlup ederek finale yükseldiği maçın özet görüntülerine bu bağlantıyı kullanarak ulaşabilirsiniz:

Anadolu Efes, tarihinde ilk kez EuroLeague’de şampiyon

Anadolu Efes’in finaldeki rakibi Courdon Higgins, Nikola Mirotic ve Brandon Davies’e sahip, Sarunas Jasikevicius’ın Barcelona’sıydı. Efes’te ise takımın Vasilije Micic ile birlikte yıldızı Shane Larkin’in formsuzluğu dev final öncesi tek soru işaretiydi fakat Larkin, nasıl bir basketbolcu olduğunu Barcelona önünde herkese hatırlatacaktı. Courdon Higgins’in 23 sayı atarak taşıdığı İspanya temsilcisi, mücadelenin son üç dakikalık bölümüne kadar oyunu dengede götürmeyi başardı. Ancak Micic-Larkin ikilisi, bu dakikadan sonra devreye girerek Anadolu Efes’in aradaki farkı açmasını sağladı. İki yıldız, Barcelona potasına toplamda 46 sayı bırakarak Anadolu Efes’in tarihindeki ilk Euroleague şampiyonluğunu kazanmasını sağladı. 2016-2017 sezonu Euroleague’in son sırasında tamamlayan Efes, Ergin Ataman liderliğinde gittiği yapılanmanın karşılığını geç de olsa aldı.

Anadolu Efes’in Barcelona’yı 86-81’lik skor ile mağlup ederek Euroleague şampiyonluğuna uzandığı karşılaşmanın özet görüntüleri:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.