Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Son kademeli normalleşme açıklamasında da kendilerine yer bulamayan müzisyenler enstrümanlarının tellerini kopardı, Kültür ve Turizm Bakanlığı müzisyenlere 3 bin lira destek verileceğini açıkladı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mayıs’ta düzenlenen kabine toplantısının ardından haziran ayında geçerli olacak kademeli normalleşme önlemlerini açıkladı. Yaklaşık 15 aydır işsiz olan müzisyenler açıklanan son normalleşme adımlarında da müzisyenlere yer verilmemesi üzerine enstrümanlarının tellerini kopararak salgın günlerinde yok sayılmaya tepki gösterdiler. Kültür ve Turizm Bakanlığı müzisyenlere 3 bin lira destek verileceğini açıkladı. 

Haziran ayı kademeli normalleşme adımlarına göre, açık ve kapalı alanlarda düğünler serbest, halı sahalar ve spor salonları açık. Sosyal mesafe kuralları gözetilerek açılacağı belirtilen sinema salonlarının, İçişleri Bakanlığı’nın 1 Haziran’da yayımladığı genelgeyle, 1 Temmuz’a kadar yeniden kapalı olmasına karar verildi. Açıklanan önlemlerde, kültür-sanat ve eğlence alanlarına yer verilmemesi, bu alanda çalışan emekçiler tarafından tepkiyle karşılandı. 

Kültür-sanat ve eğlence sektöründe çalışan emekçiler, salgın yönetiminde kısa vadeli maddi destekler dışında gündeme alınmadı. Yaklaşık 15 aydır işsiz olan müzisyenler, enstrümanlarının tellerini kopararak seslerini duyurmaya çalıştı. 

Şarkıcı Hakan Altun, sosyal medya hesabından enstrümanın tellerini kopardığı bir video yayınladı ve “Bilmem anlatabildim mi?” yazdı. 

Hakan Altun’un paylaşımına müzisyenler de enstrümanlarının tellerini kopardıkları videolarla destek verdi:

https://twitter.com/bariisaltindag/status/1399800823568388098

Göksel, Harun Tekin, Ceylan Ertem, Can Bonomo, Emrah Karaca, Tarkan ve pek çok müzisyen, “#müziksusmasın”, “#müzisyenleriunutmayın”, “#sanathepvarolsun” etiketleriyle paylaşımlar yaptı.

Tepkiler devam ederken Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sosyal medya hesaplarından bir açıklama yapıldı: “Müzik emekçilerimiz için ‘Müzik Susmasın’ sloganıyla başlattığımız proje desteği haziran ayında tek seferde 3 bin lira ödemeyle devam ediyor. Toplam destek miktarını yaklaşık 250 milyon liraya ulaştırmış olacağız.”

Bizler devlet babanın üvey evlatları gibi görüldük

Müzisyen Burhan Şeşen konuyla ilgili dün (1 Haziran) Twitter hesabından “Artık hayatımız ve geleceğimiz söz konusu. Bu iş artık pandemi yasaklarından çıktı müzik nefretine dönüştü…” açıklaması yapmıştı. İYİ Parti grup toplantısına katılan ve müzisyenler adına konuşan Burhan Şeşen, “Yüz binlerce sektör çalışanı ve bakmak zorunda olduğumuz ailelerimizle resmen yaşam mücadelesi veriyoruz. Bizler devlet babanın üvey evlatları gibi görüldük. En başından beri devletten beklentimiz, diğer iş kollarında uygulanan kademeli normalleşmenin bizim sektörümüze de uygulanmasıydı” dedi. Şeşen, “Eyy bu ülkeyi yönetenler, aşk acısı çektiğinizde bir şarkımızı da mı dinlemediniz? Vatani görevinizi yaparken Dağ Başını Duman Almış marşını da mı söylemediniz?” diyerek yetkililere seslendi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.