Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bloomberg: “Türkiye ve ABD, Rusya’nın Suriye’ye gönderilecek insani yardımı engelleme çabalarına karşı gelmek için birlikte çalışacak”

Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’nın, Suriye’ye gönderilmesi beklenen sınır ötesi insani yardımları engelleme çabasına karşı gelmek için birlikte çalışmayı kabul etti. 

Bloomberg’in haberine göre, ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın arasında Ankara’da yapılan görüşmede bu konuda anlaşmaya varıldı. 

Greenfield, BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) konuşulacak olan ve Vaşington ile Moskova hattında bir gerilime daha sebep olması beklenen insani yardım faaliyetlerinin genişletilmesi toplantısı öncesi Türkiye’yi ziyaret etti. 

Linda Thomas Greenfield

Görüşme sonrası Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü’nden yapılan açıklamada, Kalın ve Greenfield’in Suriye, Libya, Afganistan, Filistin, İran ve Irak gibi bölgesel meseleler ile göç, insani yardımlar, terörle mücadele ve BM çerçevesinde Türkiye-ABD işbirliği konuları ele alındığı belirtildi.  

Türkiye’den sonra Suriye sınırına gidecek olan Greenfield’in burada Suriyeli mülteciler ile bir araya gelmesi bekleniyor. Greenfield’in, mülteciler için yardımların artırılması ve bu yardımların devamı için daha fazla sınır kapısının açılması gerektiğini vurgulayacağı düşünülüyor.  

BMGK, 2014 yılında Suriye’ye dört noktadan sınır ötesi yardım faaliyetleri başlatmıştı. 2020 yılında ise Rusya ve Çin, Suriye’de 3 milyon kişiye gönderilen BM yardımlarının yenilenmesini veto etmişti. BM’nin insani faaliyetlere yönelik aldığı kararın süresi 10 Temmuz 2021’de sona eriyor. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.