Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dereköy’e açılmak istenen maden ocağı için “ÇED raporu gerekli değildir” kararı – CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı: “Skandal kararın arkasında AKP iktidarı var”

Antalya’nın Korkuteli ilçesine bağlı Dereköy Yaylası’na Turkuaz Maden tarafından kömür madeni açılmak isteniyor. Yöre halkı ise tarım arazilerinin, su kaynaklarının ve antik döneme ait kalıntıların olduğu yaylalarında kömür madeni açılmasına karşı çıkıyor. Antalya Valiliği’nin ve Antalya Defterdarlığı’nın da oy kullandığı Toprak Koruma Kurulu, yaylada maden açılmasına izin vermişti. Yıllardır Turkuaz Maden tarafından açılmak istenen kömür madenine karşı direnen Dereköy halkına bir kötü haber de Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden geldi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 18 Mayıs tarihli kararıyla Turkuaz Maden’in Dereköy Yaylası’na kömür madeni açmak için Çevre Etki Değerlendirilmesi (ÇED) raporu almasına gerek görülmedi. Medyascope’a konuk olan Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekili Cavit Arı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün aldığı kararı “skandal” olarak niteledi.

Selçuk Ada’nın konuğu Cavit Arı, konuya ilişkin şunları söyledi: “Dereköy halkı bu projeye en başından beri karşı. Yaşam kaynaklarının tam ortasına adeta hançer gibi saplanmış bir kömür madeni ocağı istemiyorlar. Tarım topraklarını koruması gereken Toprak Koruma Kurulu, 340 dönümünü ‘Sulu Mutlak Tarım Arazisi’, 55 dönümünü ‘Dikili Tarım Alanı’ olarak ifade ettikleri bu alana kömür madeni ocağı açılmasına evet demişti. Çevre Bakanlığı’nda ÇED sürecinin başlatıldığı duyurusu yapılmış, bu alanla ilgili alınan son kararla ÇED raporu dahi almaya gerek görülmemiştir. Bu kararın alınmasını sağlayan güç nereden gelmektedir? Bu kararın alınmasını sağlayan iktidar gücü müdür? Tarım toprakları için, su kaynakları için, hayvancılık için, tarihi alanlar için bu kadar tehlike taşıyan bir projede, bu kararı kimler aldırmıştır? Bu sürecin sorumlusu Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarıdır. Halkı, çiftçiyi, üreticiyi, tarım topraklarını, su kaynaklarını değil sermayeyi ve çevre katliamını tercih etmişlerdir.” 

“ÇED gerekli değildir” kararıyla “Dereköy’ün bir çevre cinayetine kurban edileceğini” söyleyen Arı, “Açılacak kömür ocağının doğal yapıyı, biyoçeşitliliği, ekolojik dengeyi bozacak vasıfta olduğu, bölgedeki floraya, toprak yapısına, yeraltı su kaynaklarının kirlenmesine, yüzeysel su kaynaklarının kurumasına, çevre arazilerinin değerinin düşmesine, tarımda verim kaybına, bölgede mevcut hayvancılığın zarar görmesine yol açacağı çok nettir. Bu nedenle ÇED gerekli değildir kararı hukuka açıkça aykırıdır ve arkasında AKP iktidarı vardır” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.