Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Rant Değil Hayat” – İzmir Ekoloji Buluşmaları’nın ilki, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in katılımıyla Kültürpark’ta yapıldı: “Gayemiz gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir şehir bırakmak”


İzmir Kent Konseyi öncülüğünde düzenlenen İzmir Ekoloji Buluşmaları’nın ilki, bugün (3 Haziran), İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de katılımıyla Kültürpark’ta yapıldı. Toplantıya Soyer ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, İzmir Kent Konseyi Başkanı Seniye Nazik Işık, İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı ve çevre derneklerinin temsilcileri katıldı.

Soyer toplantıda, kent yönetimlerinin tüm çalışmalarında doğaya saygılı bir yaşamı esas almaları gerektiğini belirterek “Yaşam alanlarımız ve geleceğimiz ciddi tehditlerle karşı karşıya iken mevcut hataları, yerelden başlayarak değiştirmek zorunda olduğumuzun bilincindeyiz. Çünkü biliyoruz ki içecek suyumuz, soluyacak havamız, karnımızı doyuracak yerel tohum ve topraklarımız kalmadığında, zaten yöneteceğimiz bir şehir de bir ülke de olmayacak” dedi.

“Gayemiz gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir şehir bırakmak”

Soyer, ekoloji konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve yapılması planlanan projeleri de şöyle anlattı: “Afetlere ve salgınlara karşı dirençli olmanın tek yolu, doğayla uyumlu bir yaşam sürmek. İzmir’de kentsel ve kırsal alanları bir bütün halinde planlamaya çalışıyoruz. Yani kentsel planlamanın ana odağına sadece kent merkezini koymuyoruz. 2020 sonunda İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde onaylanan ‘İzmir Yeşil Şehir Eylem Planı’ ve ‘Sürdürülebilir Enerji ve Eylem Planı’ başlıklı iki önemli çalıştayı tamamladık. İzmir’de 2030 yılında kadar sera gazı salımını yüzde 30 azaltmayı hedefliyoruz. Döngüsel ekonominin bir parçası olarak katı atıklardan elektrik üreten sistemleri İzmir genelinde yaygınlaştırıyoruz. Gayemiz gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir şehir bırakmak.”

“Rant Değil Hayat”

İzmir Kent Konseyi Başkanı Seniye Nazik Işık da ranta göre projeler yapmanın hayatı dışarıda bırakmak anlamına geldiğini vurgulayarak “Başlığımızı ‘Rant Değil Hayat’ diye seçtik. Aslında İzmir yaşadıklarıyla, yaşadıklarımızla ve duygularımızla, İkizdere’den hiç de uzak değil. Bugün Marmara’da karşımıza ciddi bir problem olarak çıkan müsilajın yarın körfezimizi boğmayacağı konusunda hiçbir garantimiz yoktur. Çevresel yönetişim standartlarının uygulandığı günlere ulaşma şansımız var, bunu birlikte yapalım istiyorum” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.