Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dördüncü yargı reform paketinin önümüzdeki günlerde Meclis’e gelmesi bekleniyor: Kadına yönelik şiddetin cezası artıyor, tutuklamada “somut delil” şartı getiriliyor

Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi( AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) geleceğini açıkladığı dördüncü yargı reform paketinin önümüzdeki hafta Meclis’e sunulması bekleniyor. 32 madde olması öngörülen teklif ile kadına yönelik şiddet, adli kontrol şartına yönelik düzenlemeler ve tutuklama kriterlerine yönelik birçok alanı ilgilendiren değişiklikler yapılması bekleniyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 30 Mayıs 2019’da açıklanan “Yargı Reformu Strateji Belgesi” çerçevesinde hazırlanan dördüncü yargı paketi önümüzdeki hafta Meclis’e sunulacak. Peki bu pakette ne gibi düzenlemelerin olması bekleniyor?

Yol çevirmelerinde taahhüt dönemi

Pakette haklarında ifadeleri alınmak üzere yakalama kararı bulunanları ilgilendiren önemli bir madde var. Bugüne kadar haklarında yakalama kararı olan kişiler, otel konaklamasında ya da yol çevirmelerinde kolluk tarafından yapılan Genel Bilgi Toplaması (GBT) uygulaması sonrası hemen gözaltına alınıyordu. Bu uygulamanın sona erdirilmesi için pakete eklenen maddeye göre hakkında ifadeleri alınmak için yakalama kararı bulunan kişiler polis kontrolünde bir defaya mahsus taahhütte bulunma hakkına kavuşuyor. İlgili kişiler, belirlenen tarih ve saatte adliyede bulunacaklarına söz vermeleri durumunda yol çevirmesi ve otel konaklamalarında hemen gözaltına alınmayacak. Taahhüte uymayanlara ise bin lira para cezası kesilecek.

Vergi suçlarında “etkin pişmanlık”

Pakete göre vergi suçlarında da “etkin pişmanlık” hükümleri uygulanacak. Paketle birlikte kişiler yargı süreci başlamadan önce “etkin pişmanlık”tan yararlanırsa ödeyeceği ceza yüzde 50, süreç başladıktan sonra yararlanırsa yüzde 25 indirimli olacak. Tüm bu süreçlerde uzlaşma şartı aranacak fakat suçtan olumsuz etkilenen taraf yargı yoluna başvurabilecek.

Kadına yönelik şiddetin cezası artıyor

Pakette kadına yönelik uygulanan erkek şiddeti cezaları da artıyor. Buna göre kasten öldürme, kasten yaralama, eziyet ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlarının boşanmış eşe karşı işlenmesi hali ağırlaştırıcı sebep sayılacak. Bu suçlar daha önce sadece evli eşe karşı işlendiğinde ağırlaştırıcı sebep kabul ediliyordu.

Ev hapsi ve yurtdışı yasakları dört ayda bir gözden geçirilecek

Pakette yurtdışı yasağı ve ev hapsi gibi adli kontrol kararlarına dair de madde var. Pakete göre yurtdışı yasağı, ev hapsi gibi adli kontrol kararları dört ayda bir gözden geçirilecek. Adli kontrol tedbirinin üst sınırı asliye cezalarda iki, ağır cezalarda üç, zorunlu hallerde beş yıl, terör suçlarında ise altı yıl olabilecek. İlgili kişilere ev hapsi verilmesi halinde, kişinin evde geçirdiği sürenin yarısı cezasından düşürülecek.

Tutuklamada “somut delil” şartı

Paket ile birlikte tutuklama konusunda da önemli bir düzenleme yapılıyor. Halen sulh ceza hâkimliklerince verilen tutuklama kararına yapılan itirazlara üst numaralı sulh ceza hâkimliği yerine üst mahkeme olan asliye ceza mahkemesi bakacak. Meclis’e gelmesi beklenen paketin geçmesi durumunda terör, çocuğun cinsel istismarı, hırsızlık, göçmen kaçakçılığı, anayasayı ihlal, düşmanla işbirliği yapma, kasten öldürme, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti gibi katalog suçlardan tutuklamada “somut delil” şartı aranacak.

Yine paketle gelen bir başka düzenleme ise idareye yapılan başvurularla ilgili. Başvurudan sonra idarenin cevap verme karar süresi 60 günden 30 güne düşürülecek. Ayrıca idari yargıda gerekçeli kararların 30 gün içinde yazılması sağlanacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler