Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

EURO 2020’ye doğru – E Grubu: Robert Lewandowski’nin Polonya’sı, İspanya’ya karşı

Koronavirüs salgını nedeniyle 2021 yılına ertelenen EURO 2020 (Avrupa Futbol Şampiyonası), 11 Haziran Cuma günü başlayıp 11 Temmuz Pazar günü sona erecek. Avrupa futbolunda yeniden söz sahibi olmak isteyen İspanya’nın ev sahibi avantajını kullanmak istediği E Grubu’nda Polonya, İsveç ve Slovakya, ilk iki sırada yer alabilmek için mücadele edecek. E Grubu’nda yer alan takımların EURO 2020 öncesi son durumlarını, Medyascope‘tan Ali Macit ve Kubilayhan Kavrazlı derledi.

İspanya, elemelerde rakip tanımadı

2008 ile 2012 yılları arasında dünya futbolunu domine eden İspanya, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde eski günlerine dönüşünün ilk sinyallerini verdi. Elemelerde EURO 2020‘deki rakibi İsveç başta olmak üzere Norveç, Romanya, Faroe Adaları ve Malta ile mücadele eden İspanya, Luis Enrique yönetiminde grubunun ilk maçına Norveç karşısında çıktı. Rakibini Rodrigo ve Sergio Ramos’un golleri ile mağlup eden Boğalar’da Luis Enrique, kızının sağlık sorunları nedeniyle diğer maçlarda takımının başında yer alamadı. Dokuz yaşındaki kızı Xana’nın hayatını kaybetmesi sonucu ise tecrübeli teknik direktör, milli takımdaki görevini bir süreliğine yardımcısı Robert Moreno‘ya devretti. İspanya, Norveç galibiyetinin ardından çıktığı dokuz karşılaşmada 23 puan toplayarak en yakın rakibi İsveç’in beş puan önünde grubunu lider bitirdi. Boğalar, bu karşılaşmalarda rakip filelere 31 gol gönderirken kalesinde yalnızca beş gol gördü. Elemelerin sona ermesinin ardından görevinin başına dönen Luis Enrique, EURO 2020’de Polonya, İsveç ve Slovakya ile E Grubu’nda mücadele edecek takımının üst tura yükselebilmesi için ter dökecek.

Luis Enrique (solda) sürpriz bir kararla Sergio Ramos’u EURO 2020 kadrosuna almadı.  

İspanya’da aday kadro açıklandı

14 Haziran Pazartesi günü Sevilla Olimpiyat Stadyumu’nda İsveç maçı ile EURO 2020’yi açacak İspanya’nın 26 kişilik aday kadrosu açıklandı. Real Madrid forması giyen hiçbir futbolcu, aday kadroya çağrılmadı.

Luis Enrique’nin açıkladığı kadroda şu isimler yer aldı:

Kaleciler: David de Gea (Manchester United), Unai Simón (Athletic Bilbao), Róber Sánchez (Brighton)

Defans: Jordi Alba (Barcelona), José Luis Gayá (Valencia), Eric García (Manchester City), Pau Torres (Villarreal), Aymeric Laporte (Manchester City), Diego Llorente (Leeds United), César Azpilicueta (Chelsea)

Orta saha: Sergio Busquets (Barcelona), Marcos Llorente (Atlético Madrid), Rodrigo (Manchester City), Pedri González (Barcelona), Thiago Alcántara (Liverpool), Koke Resurrección (Atletico Madrid), Fabián Ruiz (Napoli).

Forvetler: Dani Olmo (Leipzig), Mikel Oyarzabal (Real Sociedad), Álvaro Morata (Juventus), Gerard Moreno (Villarreal), Ferran Torres (Manchester City), Adama Traoré (Wolverhampton), Pablo Sarabia (Paris Saint-Germain)

İspanya’nın EURO 2020 programı

İspanya, EURO 2020 öncesi ilk hazırlık maçında geçen cuma (4 Haziran) Portekiz ile golsüz berabere kaldı. 8 Haziran Salı günü Litvanya ile son provasına çıkacak olan Luis Enrique’nin öğrencileri, turnuvayı ise 14 Haziran’da Sevilla’da oynanacak İsveç karşılaşması ile açacak. İspanya, bu maçın ardından 19 Haziran’da Polonya ve 23 Haziran’da Slovakya ile karşılaşacak.

Gerard Moreno

İspanya’da EURO 2020 öncesi öne çıkan isimler

Avrupa’nın önemli futbol ekollerinden İspanya’da teknik direktör Luis Enrique, büyük bir sürprize imza atarak Sergio Ramos başta olmak üzere Real Madrid forması giyen hiçbir futbolcuyu EURO 2020’ye çağırmadı. Enrique, Sergio Ramos’un olmadığı stoper hattında Manchester City’nin yıldızı Aymeric Laporte‘un performansına güvenecek. İspanya, Cesar Azpilicueta gibi savunmanın her bölgesinde forma giyebilecek bir isme de sahip. Luis Enrique’nin Avrupa Futbol Şampiyonası’nda en güvenilir bölgesi ise orta saha olacak. Manchester City’de harika bir sezon geçiren Rodrigo‘nun yanı sıra, bu bölgede Koke ve Thiago Alcantara gibi isimlere sahip İspanya, her zaman olduğu gibi pas oyunundan turnuva boyunca vazgeçmeyecek. Boğalar, hücüm organizasyonlarında ise Alvaro Morata‘nın sırtı dönük oyunlarından ve Adama Traore‘nin hızından faydalanmayı isteyecek. Ayrıca bu sezon Villarreal ile UEFA Avrupa Ligi’ni kazanan Gerard Moreno, oynadığı 46 maçta 30 gol ve 10 asist yaparak EURO 2020’nin yıldız adaylarından olacağının ilk işaretini verdi.

İspanya’nın eleme maçlarında sonuçlar şöyle:

İspanya 2-1 Norveç / Malta 0-2 İspanya / Faroe Adaları 1-4 İspanya / İspanya 3-0 İsveç / Romanya 1-2 İspanya / İspanya 4-0 Faroe Adaları / Norveç 1-1 İspanya / İsveç 1-1 İspanya / İspanya 7-0 Malta / İspanya 5-0 Romanya

Polonya, savunması ile ön plana çıkıyor

Katıldığı turnuvalara her zaman renk katmayı başaran Polonya, EURO 2020 elemelerinde Avusturya, Kuzey Makedonya, Slovenya, İsrail ve Letonya ile mücadele etti. Orta Avrupa temsilcisi, elemeler boyunca oynadığı 10 karşılaşmanın sekizini kazanırken yalnızca bir kez sahadan boynu bükük ayrıldı. Özellikle savunması ile ön plana çıkan Polonya, grubundaki karşılaşmaların sekizinde kalesini gole kapatarak tarihi bir başarının da altına imza attı. Jerzy Brzeczek‘in öğrencileri, rakip fileleri ise 18 kez sarstı. Bayern Münih’in dünyaca ünlü yıldızı Robert Lewandowski, takımının elemeler boyunca attığı 18 golün altısına imzasını bıraktı. Polonya’da 2021 yılının hemen başında teknik direktörlük görevine Jerzy Brzeczek’in yerine Paulo Sousa getirildi. Kadrosunda Robert Lewandowski’nin yanı sıra Kamil Glik, Kamil Jozwiak, Jakub Moder, Piotr Zielinski ve Arkadiusz Milik gibi önemli isimler bulunan Polonya, EURO 2020’de İspanya, İsveç ve Slovakya ile mücadele edeceği E Grubu’nu ilk iki sırada bitirmeyi hedefleyecek.

Paulo Sousa

Polonya’da aday kadro açıklandı

14 Haziran Pazartesi günü Slovakya maçı ile EURO 2020’ye ”merhaba” diyecek Polonya’da aday kadro açıklandı.

Paulo Sousa’nın açıkladığı kadroda şu isimler yer aldı:

Kaleciler: Lukasz Fabianski (West Ham United), Wojciech Szczesny (Juventus), Lukasz Skorupski (Bologna)

Savunma: Jan Bednarek (Southampton), Bartosz Bereszynski (Sampdoria), Pawel Dawidowicz (Verona), Kamil Glik (Benevento), Michal Helik (Barnsley), Tomasz Kędziora (Dynamo Kyiv), Kamil Piątkowski (Rakow Częstochowa), Tymoteusz Puchacz (Lech Poznan), Maciej Rybus (Lokomotiv Moskova)

Orta Saha: Przemyslaw Frankowski (Chicago Fire), Kamil Jozwiak (Derby County), Mateusz Klich (Leeds United), Kacper Kozlowski (Pogon Szczecin), Grzegorz Krychowiak (Lokomotiv Moskova), Karol Linetty (Torino), Jakub Moder (Brighton), Przemyslaw Płacheta (Norwich City), Piotr Zielinski (Napoli)

Forvetler: Dawid Kownacki (Fortuna Düsseldorf), Robert Lewandowski (Bayern Münih), Arkadiusz Milik (Marsilya), Karol Swiderski (PAOK), Jakub Swierczok (Piast Gliwice)

Polonya’nın EURO 2020 programı

Polonya, EURO 2020 öncesi 8 Haziran Salı günü İzlanda ile hazırlık maçında karşılaşacak. Paulo Sousa’nın öğrencileri, EURO 2020’yi ise 14 Haziran’da Slovakya karşılaşması ile açacak. Polonya, bu maçın ardından 19 Haziran’da İspanya ve 23 Haziran’da İsveç ile karşı karşıya gelecek.  

Robert Lewandowski

Polonya’da EURO 2020 öncesi öne çıkan isimler

2008 yılından bu yana düzenlenen tüm Avrupa Futbol Şampiyonları’na katılma hakkı kazanan Polonya, Avrupa liglerine ihraç ettiği futbolcular ile de ön plana çıkıyor. Genellikle üçlü savunma oynamayı tercih eden Orta Avrupa temsilcisi, bu bölgede Avrupa’nın önemli liglerinde forma giyen futbolcularına güveniyor. Özellikle Southampton’da forma giyen Jan Bednarek ve Benevento’nun tecrübeli ismi Kamil Glik, Polonya’nın savunma hattına liderlik ediyor. Öte yandan kırmızı-beyazlı ekipte orta saha rotasyonundaki genç isimler, EURO 2020’de kendilerini göstermenin planlarını yapıyor. Kamil Jozwiak ve Jakub Moder ikilisi bu isimlerin başını çekiyor. Ancak Paulo Sousa‘nın turnuva boyunca en güveneceği futbolcu şüphesiz Robert Lewandowski olacak. Bayern Münih’in dünyaca ünlü yıldızı, bu sezon çıktığı 40 karşılaşmada 48 gol atarak akıl almaz bir istatistiğin altına imza attı. Ayrıca Lewandowski, Bundesliga’da attığı 41 gol ile efsane Alman futbolcu Gerd Müller’in rekorunu da kırmayı başardı.

Polonya’nın eleme maçlarında aldığı tüm sonuçlar:

Avusturya 0-1 Polonya / Polonya 2-0 Letonya / Kuzey Makedonya 0-1 Polonya / Polonya 4-0 İsrail / Slovenya 2-0 Polonya / Polonya 0-0 Avusturya / Letonya 0-3 Polonya / Polonya 2-0 Kuzey Makedonya / İsrail 1-2 Polonya / Polonya 3-2 Slovenya

İsveç, elemelerde sadece bir kez yenildi

Büyük organizasyonların gediklisi İsveç, Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde EURO 2020’deki rakibi İspanya başta olmak üzere Norveç, Romanya, Faroe Adaları ve Malta ile mücadele etti. Mavi-sarılar, elemelerde oynadığı 10 karşılaşmada altı galibiyet, üç beraberlik ve yalnızca bir mağlubiyet alarak oldukça başarılı bir performans sergiledi. Janne Andersson‘un öğrencileri, gruplarındaki tek yenilgisini İspanya karşısında aldı. Robin Quaison, İsveç’i EURO 2020’ye taşıyan isimlerin başında geldi. Quaison, ülkesinin elemelerde attığı 23 golün altısına doğrudan katkıda bulundu. Kadrosunda Manchester United’ın stoperi Victor Lindelöf, RB Leipzig’in 10 numarası Emil Forsberg, Juventus’un genç yıldız adayı Dejan Kulusevski ve Krasnodar’ın tecrübeli golcüsü Marcus Berg gibi isimler de bulunan mavi-sarılar, EURO 2020’de İspanya, Polonya ve Slovakya ile mücadele edeceği E Grubu’nda ilk iki sırayı almayı hedefleyecek.

Janne Andersson

İsveç’te aday kadro açıklandı

14 Haziran Pazartesi günü Sevilla’da İspanya ile karşılaşacak İsveç’te aday kadro açıklandı.

Janne Andersson’un açıkladığı kadroda şu isimler yer aldı:

Kaleciler: Karl-Johan Johnsson (Kopenhag), Kristoffer Nordfeldt (Gençlerbirliği), Robin Olsen (Everton)

Savunma: Emil Krafth (Newcastle United), Victor Lindelöf (Manchester United), Marcus Danielson (Dalian Yifang), Martin Olsson (Hacken), Ludwig Augustinsson (Werder Bremen), Pontus Jansson (Brentford), Filip Helander (Rangers), Mikael Lustig (AIK), Andreas Granqvist (Helsingborg)

Orta Saha: Emil Forsberg (RB Leipzig), Ken Sema (Watford), Viktor Claesson (Krasnodar), Dejan Kulusevski (Juventus), Sebastian Larsson (AIK), Albin Ekdal (Sampdoria), Kristoffer Olsson (Krasnodar), Jens-Lys Cajuste (Midtjylland), Mattias Svanberg (Bologna), Gustav Svensson (Guangzhou)

Forvetler: Marcus Berg (Krasnodar), Alexander Isak (Real Sociedad), Robin Quaison (Mainz), Jordan Larsson (Spartak Moskova)

İsveç’in EURO 2020 programı

İsveç, EURO 2020 öncesi son hazırlık maçında cumartesi (5 Haziran) gecesi Ermenistan’ı 3-1 yendi. Janne Andersson’un öğrencileri, EURO 2020’yi ise 14 Haziran’da İspanya maçı ile açacak. İsveç, bu maçın ardından 19 Haziran’da Slovakya ve 23 Haziran’da Polonya ile karşılaşacak.

Emil Forsberg

İsveç’te EURO 2020 öncesi öne çıkan isimler

Zlatan Ibrahimovic gibi bir yıldızdan EURO 2020’de faydalanamayacak olan İsveç, turnuva boyunca takım oyununu ön planda tutmaya çalışacak. Janne Andersson‘un bu planı ise savunma oyuncularından itibaren başlayacak. Savunma hattında Victor Lindelöf‘e sahip İsveç, yıldız oyuncunun savunmayı organize etmesini bekleyecek. İskandinavya temsilcisinin ataklarını, RB Leipzig’in yıldızı Emil Forsberg şekillendirecek. Şutları ve duran topları etkili kullanması ön plana çıkan tecrübeli isim, RB Leipzig forması ile bu sezon dokuz gol ve beş asistlik performans sergiledi. Juventus’un 21 yaşındaki futbolcusu Dejan Kulusevski ve Real Sociedad’ta bu sezon 17 gol atan Alexander Isak, Emil Forsberg’in hücumdaki en büyük yardımcıları olacak.

İsveç’in eleme maçlarında aldığı tüm sonuçlar:

İsveç 2-1 Romanya / Norveç 3-3 İsveç / İsveç 3-0 Malta / İspanya 3-0 İsveç / Faroe Adaları 0-4 İsveç / İsveç 1-1 Norveç / Malta 0-4 İsveç / İsveç 1-1 İspanya / Romanya 0-2 İsveç / İsveç 3-0 Faroe Adaları

Slovakya’ya şans uzatma dakikalarında güldü

Slovakya, Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde Hırvatistan, Galler, Macaristan ve Azerbaycan ile mücadele etti. Türkiye’nin EURO 2020’deki rakibi Galler ile kıyasıya bir ikincilik rekabetine giren Orta Avrupa temsilcisi, rakibine iki maçta beş puan bıraktığı için grubunu üçüncü sırada tamamlamak zorunda kaldı ve böylelikle EURO 2020 hayallerini bir müddet erteledi. UEFA, Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde başarısız olan ülkelerin kendilerini EURO 2020’de gösterebilmeleri için 2018 yılında bir fırsat daha verdi. Buna göre dört ayrı yola ayrılacak 16 takım, tek maç formatında düzenlenecek yarı final ve final karşılaşmalarını kazanarak EURO 2020’ye katılabilecekti. Slovakya ise çekilen kuralarda B Yolu’na düşerek İrlanda Cumhuriyeti ile eşleşti. Normal süresi ve uzatma dakikaları 0-0 biten karşılaşmayı penaltı vuruşlarının ardından 4-2 kazanan Slovakya, böylelikle finalde Kuzey İrlanda’nın rakibi oldu. Kuzey İrlanda karşısında 17. dakikada Juraj Kucka’nın golü ile öne geçen Slovaklar, Milan Skriniar’ın 87. dakikada kendi kalesine attığı gol ile sarsıldı. Ancak uzatmalara giden karşılaşmayı 110. dakikada Michal Duris’in golü ile 2-1 kazanan Orta Avrupa temsilcisi, EURO 2020 biletini cebine koymayı başardı. EURO 2020’de İspanya, Polonya ve İsveç ile B Grubu’nda mücadele edecek mavi-beyazlıların gruptan çıkması büyük bir sürpriz olacak.

Stefan Tarkovic

Slovakya’da aday kadro açıklandı

14 Haziran Pazartesi günü Polonya ile karşılaşacak İsveç’te aday kadro açıklandı.

Stefan Tarkovic’in açıkladığı kadroda şu isimler yer aldı:

Kaleciler: Martin Dubravka (Newcastle), Marek Rodak (Fulham), Dusan Kuciak (Lechia Gdansk)

Savunma: Peter Pekarik (Hertha Berlin), Lubomir Satka (Lech Poznan), Denis Vavro (Huesca), Milan Skriniar (Inter Milan), Tomas Hubocan (Omonoia), Jakub Holubek (Gliwice)

Orta Saha: Marek Hamsik (IFK Göteborg), Stanislav Lobotka (Napoli), Patrik Hrosovsky (Genk), Juraj Kucka (Parma), Ondrej Duda (Köln), Robert Mak (Ferencvaros), Vladimír Weiss (Slovan Bratislava), Laszlo Benes (Augsburg), Lukas Haraslin (Sassuolo), Tomas Suslov (Groningen), Matus Bero (Arnhem), Erik Jirka (Mirandes)

Forvetler: Michal Duris (Omonoia), Robert Bozenik (Feyenoord), David Strelec (Slovan Bratislava)

Slovakya’nın EURO 2020 programı

Slovakya, EURO 2020 öncesi 6 Haziran Pazar günü Avusturya ile hazırlık maçında karşılaşacak. Stefan Tarkovic’in öğrencileri, EURO 2020’yi ise 14 Haziran’da Polonya maçı ile açacak. Slovakya, bu maçın ardından 19 Haziran’da İsveç ve 23 Haziran’da İspanya ile karşılaşacak.

Marek Hamsik

Slovakya’da EURO 2020 öncesi öne çıkan isimler

Stefan Tarkovic yönetimindeki Slovakya, maçlara genellikle 4-2-3-1 sistemi ile çıkmayı tercih ediyor. Dörtlü savunmanın merkezinde ise Inter’in başarılı savunma oyuncusu Milan Skriniar yer alıyor. Takımının 11 sene sonra kazandığı şampiyonlukta büyük payı bulunan Skriniar, duran toplardaki etkinliği ile dikkat çekiyor. Ancak Slovakya’nın EURO 2020 boyunca en güvendiği bölgesi orta saha olacak. Napoli’de 12 sezon forma giyen ve günümüzde futbol hayatını İsveç’in Göteborg takımında sürdüren Marek Hamsik, milli forma altında 18 gol atmayı başardı. Hamsik’in bu bölgedeki en büyük yardımcısı ise Parma’nın tecrübeli futbolcusu Juraj Kucka olacak. Büyük turnuvalarda forma giymeye alışkın olan Kucka, bu sezon İtalya Serie A’da yedi gol ve iki asistlik performans sergiledi.

Slovakya’nın eleme maçlarında aldığı tüm sonuçlar:

Slovakya 2-0 Macaristan / Galler 1-0 Slovakya / Azerbaycan 1-5 Slovakya / Slovakya 0-4 Hırvatistan / Macaristan 1-2 Slovakya / Slovakya 1-1 Galler / Hırvatistan 3-1 Slovakya / Slovakya 2-0 Azerbaycan

Slovakya’nın play-off karşılaşmalarında aldığı skorlar:

Slovakya 0-0 İrlanda Cumhuriyeti (Pen: 4-2)

Kuzey İrlanda 1-2 Slovakya

Medyascope çalışanları olarak biz de EURO 2020 E Grubu tahminlerimizi yaptık.

Herkese sorduktan sonra ortaya şu tablo çıktı:

1) İspanya

2) Polonya

3) İsveç

4) Slovakya

Peki, kim ne demiş? Bir de ona bakalım:

Ruşen Çakır:

1) İspanya

2) İsveç

3) Slovakya

4) Polonya

Kaya Heyse:

1) Polonya

2) İspanya

3) Slovakya

4) İsveç

Sedat Pişirici:

1) İspanya

2) Polonya

3) İsveç

4) Slovakya

Murat Aksoy:

1) Polonya

2) İsveç

3) İspanya

4) Slovakya

Tamer Durak:

1) İspanya

2) Slovakya

3) İsveç

4) Polonya

Burak Tatari:

1) İspanya

2) Polonya

3) Slovakya

4) İsveç

Eyüp Yıldız:

1) İspanya

2) İsveç

3) Polonya

4) Slovakya

Senem Görür:

1) İspanya

2) Polonya

3) İsveç

4) Slovakya

Ali Deniz Çakır:

1) İspanya

2) Polonya

3) İsveç

4) Slovakya

Şemsi Can Albayrak:

1) İspanya

2) İsveç

3) Slovakya

4) Polonya

Zeynep Timurlenk Pozut:

1) İspanya

2) Polonya

3) İsveç

4) Slovakya

Alp Akiş:

1) İspanya

2) Polonya

3) Slovakya

4) İsveç

Mehmet Selçuk Ada:

1) İspanya

2) İsveç

3) Slovakya

4) Polonya

Metin Dirim:

1) İspanya

2) Polonya

3) İsveç

4) Slovakya

Ali Macit:

1) İspanya

2) İsveç

3) Polonya

4) Slovakya

Kubilayhan Kavrazlı:

1) İspanya

2) Polonya

3) Slovakya

4) İsveç

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.