Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, Muharrem İnce’nin “Kürtçe eğitim pedagojiye uygun değil” sözlerine yanıt verdi: “İnce, yaşadığı coğrafyanın gerçeklerinden bihaber”

Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin “Kürtçe eğitim, pedagojiye uygun değil” sözlerine cevap verdi. İnce’nin “yaşadığı coğrafyanın gerçeklerinden bihaber olduğunu” söyleyen Bozan, Saadet Partisi’nin anadilde eğitimden yana olduğunu belirtti.

Muharrem İnce’nin Kürtçe eğitim ile ilgili sarf ettiği sözlere ilişkin açıklamalarda bulunan Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, Memleket Partisi isimli bir partinin genel başkanı olarak İnce’nin, “memleketteki tüm farklılıkları bir zenginlik olarak görüp, herkesi kucaklayan ve herkes için insan haklarını savunan bir anlayışta olmasını beklediklerini” söyledi. Anadilde konuşmanın, eğitim ve öğretim görmenin temel insan haklarından olduğunu belirten Bozan, şöyle konuştu:

“Hiçbir ırk veya dil, diğer bir ırk veya dilden daha üstün veya daha aşağı değildir. Bunun aksini savunanlar inanç değerlerini, demokrasi anlayışlarını, insan haklarını, adalet ve eşitlik anlayışlarını tekrar gözden geçirmelidirler. Maalesef Lozan Antlaşması imzalandıktan sonra, kurucu kadro ideolojik bir dönüşüm geçirdi ve zamanla ‘birleştirici ümmet ve yurtseverlik’ anlayışı yerine ‘etnik milliyetçi’ bir anlayışa dönüştü. Resmi devlet politikası halini alan bu ‘etnik milliyetçi’ anlayışının hem geçmişte hem de bugün halen ısrarla sürdürülmesinin, Türkiye’deki Kürt meselesinin de en temel sebebi olduğunu söyleyebiliriz. Diğer ırkları inkâr eden bu ‘etnik milliyetçi’ zihniyetteki hükümet, 1924’te resmi bir kararla Kürt okullarını, örgüt ve yayınlarını yasakladı. Tek parti rejimi kökleştikçe, Kürtçe’ye yönelik yasaklamaların kapsamı genişledi ve tonu şiddetlendi. Büyük-küçük yerleşim yerlerinin Kürtçe isimleri keyfi bir biçimde değiştirildi. Kürtler’in kendi çocuklarına, kendi anadillerinde isim vermeleri yasaklandı. Çarşı pazarda anadillerini konuşanlara cezai yaptırımlar uygulandı.”

“Saadet Partisi anadilde eğitimden yana”

Bozan, Kürtçe eğitim görmemiş bir doktor veya öğretmen Hakkâri’de Kürt halkına hizmet verebiliyorsa, eğitimini Kürtçe almış bir doktor veya öğretmenin de İzmir’de hizmet verebileceğini söyledi. Bozan, “Dar bir çerçevede düşünmek doğru değildir. Bu tür konuşmalar, ırkçı ve inkârcı bir zihniyetin, sakat ve çifte standartlı bir anlayışın dışa yansımasıdır. Bu düşünce, pedagojik değil tamamen ideolojiktir. Sayın Muharrem İnce’nin maksadını aştığına ve söylediklerinin bir dil sürçmesi olduğuna inanmak istiyor, gerekli düzeltmeyi yapacağına inanıyorum. Saadet Partisi olarak, Kürt halkının anadil eğitiminin ve anadil kullanımının önündeki tüm engellerin kaldırılması ve bu hakların anayasal güvence altına alınmasından yanayız” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.